Hangisi daha sağlam?

Milli Bayramlar ve Mahalli Kurtuluş günlerimize AKP iktidarının düzenlediği “içini boşaltma” operasyonunun yakın tanığısınız.
Sizlere bu yazımda siyaset, siyaset kurumları ve siyasetçilerin içine düştüğü hazin durumu daha iyi anlatabilmek için önemli bir belgeyi biraz kısaltarak sunacağım.
Yıl: 1997... Refahyol Hükümeti.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın, “Milli Bayramlar ve Mahalli Kurtuluş Günleri” konulu genelgesi;
“Milli Bayramlar ve mahalli kurtuluş günleri, bir milletin tarihinin önemli bir dönüm noktasıdır. Bu günler milli mücadelenin uzun süre devam ettiği ve zaferle sonuçlandığı müstesna günlerdir. Milletimiz o hedefe ulaşıncaya kadar sayısız sıkıntılara katlanmış ve büyük fedakârlıklar göstermiştir.
Bu sebeple, milli bayramlarımızın ve mahalli kurtuluş günlerinin şanına uygun ve milletçe büyük coşku içinde kutlanabilmesi; halkımızın bayramlara daha çok ilgi duyması ile sağlanacak ve yüksek katılımı ile mümkün olacaktır.
Milli bayramların ve mahalli kurtuluş günlerinin amacına uygun daha geniş kapsamlı ve coşkulu kutlanması için aşağıda belirtilen tedbirler alınacaktır.
- İllerde Vali veya Vali yardımcısı, ilçelerde kaymakam, kasabalarda belediye başkanı, köylerde köy muhtarının başkanlığında kutlama komiteleri kurulacaktır. Bu komitelerde Bakanlıkların il ve ilçelerdeki üst düzey temsilcileri yanında; mahalli kuruluşların (belediye, özel idare, muhtar ve ihtiyar heyeti) temsilcileri, esnaf, işçi ve işveren temsilcileri, meslek odaları temsilcileri ile gönüllü özerk kuruluş temsilcilerinin de katılmaları sağlanacaktır.
- Bayramlar, her kesimden ve çeşitli meslek grubu temsilcilerinin katılacağı geniş kapsamlı bir program hazırlanarak kutlanacaktır. Kutlama programının klasik, resmi ve monoton yapıdan uzaklaştırılması için gereken özen gösterilecektir.
- Çevredeki milli ve mahalli kahramanlar, örnek ve başarılı çalışmaları olan meslek adamları, (çiftçi, esnaf, sanatkâr, işçi vb..) sporcular, sanatçılar, öğretmenler, öğrenciler ve eğitim hayırseverleri bayram kutlamalarına davet edilerek ödülleri bayram kutlamaları sırasında verilecektir. Ayrıca; “Kurtuluş savaşı”, “Kore”, “Kıbrıs”, “Güneydoğu” gazileri ile üstün hizmetleri görülen yönetici, öğretmen, doktor, hemşire ve benzeri kişilerle TV çekimleri yapılacak ve bayramlarda halka sunulacak; kutlama programı çerçevesinde şehitlerimiz, kabirleri başında anılacak ve aileleri ziyaret edilecektir.
- Bayram münasebetiyle Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze kadar Türkiye Cumhuriyetinin çeşitli alanlardaki gelişmeleri ile ilgili ışıklı panolar, rakamlar, veciz sözler hazırlanacak; köyler ve şehirlerin caddelerine, kavşaklarına, meydanlarına, okul bahçesi ve çevresine asılacaktır.
- Kutlamalar için mahalli ve gönüllü kuruluşlar ile hayırsever vatandaşların maddi ve manevi desteğini temin edecek bir şekilde program yapılacaktır.
- Cami ve mescitlerde günün anlamını ve önemini belirten hutbeler okutulması sağlanacaktır
- Kutlamalarda yapılacak
çeşitli yarışmalar ve faaliyetler sonunda başarı gösterenler ödüllendirilecektir.
- Büyük şehirlerde ve il merkezlerinde bayram kutlamaları yalnız stadyum; hipodrom gibi saha veya okul bahçeleri ile sınırlı tutulmayacaktır. Her okul, kutlamalar öncesi mahalleyi topluca ve şölen havası içinde dolaşarak halkın bayrama ilgisi çekilecektir. Bayramlar, şehir merkezlerinde önceden belirlenecek çeşitli meydanlarda gerekli tedbirler alınarak ve birden fazla okul, kurum bir araya gelerek zengin bir programla kutlama gerçekleştirilecektir.
- Bundan böyle; ilköğretim kurumları seviyesinde öğretim yılı boyunca yapılacak olan halkoyunları, müzik, resim, spor, bilgi vb. yarışmalar 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na kadar sonuçlandırılmalı ve başarı kazanan yönetici, öğretmen, öğrenci grup ve takımlarının ödülleri bayram günü tören alanında; orta öğretim kurumları seviyesinde öğretim yılı boyunca yapılacak olan halk oyunları, müzik resim, spor, bilgi vb. yarışmalar Atatürk’ü anma ve Genlik ve Spor Bayramı’na kadar sonuçlandırılmalı ve başarı kazanan yönetici, öğretmen, öğrenci grup ve takımlarının ödülleri de bayram günü tören alanında verilerek gelenek haline getirilecektir.
Bunların dışında her il, ilçe kasaba ve köyler kendi yörelerinin özelliklerine göre bayram programlarını monotonluktan kurtararak, programı geliştirip, güzelleştirip ve zenginleştirerek kutlayacaklardır.
Ortak bir geçmişi paylaşan milletimizin gelecekte de var olma mücadelesinde başarılı olabilmesinde önem arz eden milli bayramlara ve mahalli kurtuluş günlerinin anlam ve önemine uygun olarak ülkemizde milli birliğimizin ve bütünlüğümüzü sağlayacak bir şekilde ve dış temsilciliklerimizde coşku ile kutlanması gerekmektedir.
Valiliğinizce milli bayramların ve mahalli kurtuluş günlerinin amacına uygun, daha coşkulu, birlik ve beraberlik içinde kutlanması için ilgi yönetmelik ve bu genelge hükümleri doğrultusunda gerekli tedbirler alınarak zamanında uygulanacaktır.
Bilgilerinizi ve gereğini arz ve rica ederim.
Prof. Dr. Mehmet Sağlam
Milli Eğitim Bakanı”
AKP’nin Eğitim Bakanı ve Bakanlığının rafa kaldırdığı genelge bu. Gerekçelerini hatırlayın, “daha coşkulu bayram kutlamaları” istiyorlarmış.
Bu genelgede eksik olan ne?
O dönemin Milli Eğitim Bakanı Mehmet Sağlam şimdi AKP milletvekili ve TBMM Başkan vekili. Sağlam, bir de eski YÖK Başkanı.
Mehmet Sağlam, AKP’nin milli bayram operasyonuna en ufak bir tepki gösterdi mi?
Kendi imzasıyla yayınladığı genelgeye sahip çıktı mı?
Bir bu genelgeye bakın, bir de yeni yapılmak istenen düzenlemelere!..
Sizce hangisi daha sağlam?
Sakın bana “siyaset işte böyle bir şey” demeyin!..

Yazarın Diğer Yazıları