F. Quesnay’in Ekonomik Tablosu
Aynı zamanda tıp doktoru olan F. Quesnay dolaşım sisteminden hareketle ekonominin genel dengesini “Ekonomik Tablo” ile açıklamaya çalışmıştır.
Quesnay’a göre 3 sınıftan oluşan toplumun üretim gelirini bölüşümü şu döngüdedir. Üretken sınıf (çiftçiler), Toprak sahipleri, Kısır sınıf (zanaatkârlar).
İlk sınıfın (çiftçiler) meydana getirdiği hasılanın diğer sınıflara dağılımı, tarımsal faaliyetlerle uğraşılan bir yılda ürettikleri hâsıla 5 bin birim kabul edilsin. Bunun 3 bin birimi üretim giderleridir. Çiftçiler 3 bin birimin 2 bin birimini döner sermaye olarak kullanır. Yani yeniden üretimin gerçekleşebilmesi için üretici sınıf sayılan çiftçiler tarafından tohumluk ve diğer ihtiyaçlar için kullanılır. Bin birim, sabit sermayenin yenilenmesi için zanaatkarlara geri kalan 2 bin birim de rant olarak toprak sahiplerine ödenir. Toprak sahipleri 2 bin birimlik rantın, bin birimini gıda maddelerine, bin birimi de mamul mallara harcar. Yani çiftçiler ve zanaatkârlar arasında bölüşülür. Zanaatkârlar bin birim çiftçilerden, bin birim de toprak sahiplerinden 2 bin birim elde ederler. Bu 2 bin birimi de hammadde ve gıda maddesi satın almak amacıyla çiftçilere ödenir. Sonunda herkes başladığı noktaya geri dönmüştür. Çiftçiler 2 bin birim zanaatkârlardan, bin birim toprak sahiplerinden 3 bin birim almıştır. Bunun bin birimini zanaatkârlara ödenmişlerdir. -Çiftçiler 3 bin birim 2 bin birim döner sermaye bin birim zanaatkârlara (sabit sermaye yenilenmesi) -Toprak sahipleri 2 bin birimini Bin birimini (zanaatkârlara) Bin birimini (çiftçilere) -Zanaatkârlar 2 bin birim 2 bin birimin hepsi çiftçilere geri ödenir (hammadde ve gıda maddeleri için)