Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mevlüt Uluğtekin YILMAZ
Mevlüt Uluğtekin YILMAZ

Edebiyatın serin iklimi...

Volkan yalazı sıcakların saldırısı yetmezmiş gibi Türkiye’nin gündemine giren olayların ‘ateşi’ de bizi yakıyor. Ama bu hafta da gündeme hiç bulaşmayacağım. Hatta, ‘İngilizci’ Mithat Paşa’nın Tuna Valiliği sırasında, bayrağımız için “Ayyıldız yanında haç da olabilir” demesi gibi; Diyarbakır Belediye Başkanı’nın uçuk-kaçık ’çifte bayrak’önerisinden filan da söz etmeyeceğim. Şu çılgın sıcaklarda sizleri sanatın, edebiyatın serin iklimine götürmek istiyorum.
Oğuz Paköz’ün öyküleri var önümde. “Sür Sürenin” adlı bu eseri okumak oldukça keyifli. Hani kitap okurken belli bir süre sonra doğal olarak yoruluruz ya... İşte o doğal ‘yorulma’ bu kitabı okurken semtinize bile uğramıyor. Bir başka deyişle tam bir tatil kitabı. Olaylar şiir diliyle anlatılıyor. Ve bu anlatımın özünde; deyimlerin, atasözlerinin, bilmecelerin, tekerlemelerin izi var. Kitaba kimi zaman Dede Korkut tavrı, kimi zaman Karacaoğlan deyişi egemen. Bu sözlerimden, eseri sadece çocuklara yönelik bir çalışma olarak görmeyiniz. Doğrusu, okurken ben öyle bir yargıya varmadım. Bakınız, yazar bu yöntemi niçin seçtiğini şöyle anlatıyor: “Yazmadan duramazdım/Öykü yitip gitmesin/Bu gelenek bitmesin/Eskinin gülmecesini/Kapalı bilmecesini/Çözülmesini istedim/Emek verdim öylece/Hem duyurdum böylece”.
Dr. Oğuz Paköz, gerçek bir edebiyat insanı. Kahramanmaraş’ta dokuz yıldır özveriyle yayımlanan çok beğendiğim ALKIŞ dergisinin de sahibi. Bu dergiyi yayına sevgili Nihat Yücel hazırlıyor. (Nihat Yücel eski dostum. 1976’da çıkardığı ÖNCÜLER dergisinde benim de şiirlerim yayımlanırdı.) Değerli okurlar; “Sür Sürenin” bir eğitim kurumu yayını. Bu esere Kahramanmaraş Millî Eğitim Müdürlüğü’nden ulaşabilirsiniz.
Berfin Yayınları, dur durak bilmeden kitap yayınlıyor. Sadece kitap mı? 16 yıldır Berfin Bahar dergisini ayakta tutuyor. Bu alkışlanacak bir özveridir. Sayın İsmet Arslan’ı kutluyorum. Toplumcu edebiyatın güzellikler bahçesi olan bu dergi kesinlikle izlenmeli. Diğer sayıları gibi; Haziran ve Temmuz sayıları da dopdoluydu. Haziran sayısında Halit Payza’nın Nâzım’ın “Şeyh Bedrettin Destanı” nı irdeleme yöntemi harikanın da ötesinde bir çalışma. İzzet Harun Akçay’ın Temmuz sayısındaki “Roman Notları” ise bilmediklerimizi bildiriyor. Dergiye ve Berfin Yayınları’na www.berfin.net sitesinden veya 0.212. 513 79 00 numaralı telefondan erişebilirsiniz.
Sevgili Abdullah Beyceoğlu kültürün Adana cephesini sıkı tutuyor. Çukurova Sanat dergisine Türkçü çizgide ne kadar sanat insanı varsa toplamış. Bu dergideki güzellikler içinden güzeli seçmek zor. Ama. Sevim Çakıcı’nın Bursa’yı anlatan “Firuze Düşlü Şehir” şiiri çok çarpıcı. Bu dergi okunmalı. Site adresi: www.cukurovadasanat.com , Telefonu: 539 332 58 79.
Dergi ve yayıncılık deyince Gaziantep’de, Mehmet Kara gelir akla. “Mavi” ilginç bir mevsim dergisi. Bir başka deyişle Mavi, her mevsim edebiyat dünyamızı besleyen arı-duru bir kaynak. Bu dergimizin telefonu ise; 342 338 06 44.
Bu hafta konuğumuz kitap ve dergilerdi... Niçin dergiler?
Dergiler, olayların, fikirlerin, sanatın sakinlik içinde sürekli üretildiği önemli bir kaynaktır da ondan! Bizler 18. yüzyılda, bir üçgenin iç açılarının toplamını bilmeyen geometriden habersiz topçu subayları barındırırken, Avrupa’da geometri dergileri kapışılıyordu. Okumak insana özgüdür. Ve dergiler bir okul gibi insan yetiştirir.
Haftaya buluşmak dileğiyle; esen kalın.

Yazarın Diğer Yazıları