Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Düşünce ve Tarih Dergisi

Televole kültürünün etkilerine rağmen Türk toplumu Tarih dergilerini hep sevdi. Cumhuriyet öncesinde 1910 yılında “Tarih-i Osmani Encümeni Mecmuası” yayına başlamış 21 yıl boyunca yayınlanırken Cumhuriyetle beraber “Türk Tarih Encümeni” ismini almıştı. 1937’den bu yana da Türk Tarih Kurumu tarafından “Belleten” dergisiyle devam etmektedir. Ali Emiri’nin 1918-1922 yılları arasında tüm makaleleri kaleme aldığı “Osmanlı Tarihi ve Edebiyat Mecmuası”nın yerini tutana halen rastlanmadı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın iki ayda bir yayınladığı “Tarih Vesikaları” 1941-1961 yılları arasında sıkışıp kaldı. Genelkurmayın 1952-1976 yılları arasında çıkardığı “Harb Tarihi Vesikaları” halen en önemli kaynak eserler arasındadır.
1950’lerde çeşitli yazarların 10’dan fazla girişimi, yayıncılığa renk katmış olsa da ŞevketRado ve Yılmaz Öztuna yönetimindeki “Hayat Tarih Mecmuası”nın yerini tutabilen bugün bile yoktur. Tirajı yüz bini geçen bu dergi arşivcilerin vazgeçilmezi olmuştur. 1965’den 1982’ye kadar ayakta kalmıştır. Hürriyet Grubunun 1978’den 1985’e kadar yayınladığı “Yıllarboyu Tarih” de renk katmıştı. Merhum Turan Yazgan Hocamızın 1987’de kurduğu “Türk Dünyası Tarih Kültür Dergisi” imkansızlıklara rağmen 282 aydır kesintisiz devam eden yegane dergidir. Ve mutlaka sahip çıkılmalıdır.
Tarihin gerçeklerini tahrip etmekten sorumlu birkaç dergi daha var ki isimlerini bile zikretmek istemem. Soros vakıflarından götürdükleriyle üç beş kişiyi istihdam edenlerin Ermeni diasporasından da nafakalandığı bilinir. AKP’nin estirdiği “Yeni Osmanlıcılık” hülyalarıyla sorumlu “derin” derginin görevi malumunuz. Son birkaç yıldır hükümet imkanlarıyla tarihi tahrip ediyor. Atatürk araştırmalarında Türkiye’de artık otorite isimlerin başında gelen Ali Güler, 2014’ün Ekiminde yayınlamaya başladığı “Düşünce ve Tarih Dergisi” gerçek anlamda hepimize nefes aldırdı. Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran “91. Yılında Cumhuriyetimizi Eleştiriler ve Gerçekler”, Prof. Dr. Abdurrahman Küçük “Cumhuriyetin Din Politikasına Genel Bakış”, Prof. Dr. S. Yağmur Gömeç “Nedir bu Atatürk Düşmanlığı” ile başlamışlar ve son Aralık sayısı “100. yılında Sarıkamış Dramı” ezberleri bozacak nitelikte. “Ölüme Yürüyüş” romanının yazarı Cemalettin Taşkıran Sarıkamış’ın bilinmeyen yüzünü, Prof. Dr. Bingür Sönmez de şehitlik üzerine yazmışlar. Bu arada Sinan Meydan’ın hakkını teslim edelim. Aralık sayısı ile beraber “Düşünce ve Tarih” kadrosunda üstelik “Mehmet Akif istismarı ve Gerçekler” başlıklı makalesi Akif’i istismar edenlere müthiş bir tokat... İsmail Pehlivan’ın “Mustafa Kemal ve Enver Paşa” incelemesi arşivlenmeye değer. Çekişmelere rağmen birbirlerine duydukları saygı da sergilenmiş dergide. Prof. D. Nurullah Çetin, Sevgi Bayat, Özen Topçu, Selma Aron, Kamil Akarsu, Mustafa Yücel, İsmail Tosun Saral, Mahmut Çetin, Metin Özata, Ahmet Özgür Türen, Zülküf Sarıtepe, Coşkun Bağır, Semih Yalçın’ın da haklarını teslim edelim. Üçüncü sayısında bin aboneye ulaşan bu derginin önü açık. Ne yapıp edip “Düşünce ve Tarih Dergisi”ni tüm okullara sokmalı, yüreğinde tarih sevgisi olan okurlara ulaştırmalıyız. Bu arada maddi getirisi olmadığı gibi hep gideri olan böylesi dergiyi yayınlama cesareti sergileyen Berikan Yayınları’nın sahibi Cuma Ağca’yı da tebrik edelim. Tarih dergisiyle kalmadı “Yeni Düşünce”yi de aylık dergi haline getirdi. Bir döneme damgasını vuran “Devlet” dergisi de artık mahsun değil. İki ayda bir fikir ve kültür dergisi olarak yayınlanıyor. Edebiyatımızın soluk almasını sağlayan “Kurgan” da aynı grup tarafından iki ayda bir yayınlanıyor. Her bir dergi ayrı bir yazı konusu. Bugünden tezi yok, mutlaka temin edinin.

Yazarın Diğer Yazıları