Dostluk Grubu mavalı
Gazeteciliğe bulaşmadan önce de merak ederdim. TBMM’de adına “Dostluk Grubu” denen, iktidar ve muhalefetin milletvekillerinden oluşan kişiler dostluk adına neler yapar diye çok kafa yormuştum. Gerek gazeteci kimliğiyle, gerekse yakın arkadaş ilişkisiyle bu “Dostluk” gruplarının ne işe yaradığını doğrusu, bu grupların üyelerinin bile tam anlamıyla bilmediğini öğrendiğimde grup üyeleri ile beraber kahkaha atmıştık.
TBMM, Türkiye’nin en saygın, en ciddi kuruluşlarının başında olmasına rağmen işlevinin, etkisinin, yaptırımının belli olmadığı bu grupların amaçları ve faaliyetleri ile ilgili elle tutulur bilgiye de rastlamadım. Bu grupların TBMM bütçesinden ödenen harcırahlarla yurtdışı seyahatlerine gittiği, söz konusu ülkelerin meclislerini ziyaret edip sohbet yemeği yanı sıra tarihi, turistik yerleri gezip geri dönmelerinden başka yaptıkları bariz bir çalışma da yok.
İsrail’in Gazze’ye saldırmasıyla kamuoyunun öğrendiği İsrail Dostluk Grubu’nun bugüne kadar neler yaptığını sadece ben değil herkes merak ediyor. Üstelik bu grup üye rekoru kırmış. Tam tamına 302 üye muhalefetin toplamından çok daha fazla. İşin ilginç yanı İsrail’den nefret ettiğini her fırsatta dile getiren AKP tabanının milletvekilleri bu grubun demirbaş üyeleri ve başkanı. Üzücü olan bir başka MHP Milletvekili ile Grup Başkanvekili Mehmet Şandır’ın da üye olması. Bu konuyu İsrafil Kumbasar yazdığı için tekrar etmeyeceğim. Benim asıl merak ettiğim bu 302 üyenin İsrail ile Türkiye arasında sosyo- ekonomik konularda neler yaptığıdır.
Türkiye ile İsrail arasındaki ticari hacmin ne olduğu ve bu konuda alan ile satanın dengesiyle ilgili tabloyu uzun uzun yazamayacağım. İsrail’den Türkiye’ye ne kadar turist gelip, ne kadar kazanç bıraktığı gibi kimilerine göre basit rakamlar vermektense, TBMM’de Rusya Dostluk Grubu’nun var olup olmadığını soracağım.
1990’da dağılan Sovyetler Birliği’nden sonra bir süre bocalayan Rusya Federasyonu ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin kaç milyar dolar olduğunu rakamsever Tayyip Erdoğan açıklamasa da 2008’de Türkiye’ye gelen 24 milyon turistin en fazlası Rusya’dan gelmekte. Her fırsatta zamlanan doğalgaz fiyatları konusunda her gün yorum yapan sokaktaki vatandaş doğalgazda Rusya’ya bağımlı olduğumuzu tekrar eder ama milletin meclisinde her türden dostluk grubu varken Rusya ile yoktur. Demokrasi kelimesini geviş getiren çakma aydınlar Rusya’da demokrasi olmadığı için dostluk grubu kurulmadığını savunuyor. Sevsinler sizin demokrasi anlayışınızı. İşgal altındaki Irak’ta demokrasi var mı? Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır, Katar gibi Arap ülkelerinde demokrasi gırla gidiyor ya...
Küba’da, Çin’de demokrasi baş tacı olduğu için dostluk grubu oluyor da Rusya’da niye olmuyor? Gençliğinin önemli bir bölümünü komünizmle mücadelede geçirmiş şu satırların yazarına sakın Rusların sıcak denizlere inme idealini öne sürmeyin. İsrail’in kutsal topraklar iddiasına rağmen 302 vekil burayla dost oluyor, Yunanistan’ın meşhur Megalo İdea’sına rağmen kardeşlik rüzgârı esiyor, bizi arkadan vurmalarına rağmen Arap ile kardeş oluyoruz, ama Rusya ile dostluk grubu oluşmuyor. AB rüyasına eyvallah. BOP Eşbaşkanlığı’na maşallah, Rusya’ya niye yandım Allah.
TBMM Türkiye-İsrail Dostluk Grubu Başkanı Nursuna Memecan ile üye CHP Ankara Milletvekili Nesrin Baytok’un açıklamalarını okuyunca iyice taktım bu dostluk grubu mavalına...
Günün birinde TBMM’ye girersem ben de Aborijinler ile dostluk grubu kurmazsam yuh olsun bana...