“Çözüm sürecini anlayan hayvanlar”
Malûm, başlıktaki ifade bana değil, Memur-Sen Genel Başkanı ‘âkîl adam’ Ahmet Gündoğdu’ya ait... Bu süreci destekleyen liberalleri, İslâmcıları, Kürtçüleri, radikal solcuları duymuştuk da hayvanları duymamıştık, o da oldu!.. Doğrusu fena bir koalisyon değil!..
İlgili kişi Ardahan yolunda bir çobanla karşılaşmış, çoban kendisine artık hayvanların yüzünün güldüğünü söylemiş, bu da nasıl güldüğünü sorunca, “Yaylaya çıkacaklar da onun için gülüyorlar” cevabını almış... Ve devam etmiş: “Şimdi çözüm sürecini hayvanlar bile anlamış ama bazı insanlar anlamıyor...”
Demek ki, bundan böyle ‘çözüm’ sürecini destekleyen sığırı gülmesinden tanıyacakmışız!.. Daha önce konuyla ilgili sığırların fikrine zikrine odaklanmıştık, artık yüz ifadesine bakıp anlayacağız, çözümü destekliyor mu, desteklemiyor mu?
Bu bilgili ve vizyon sahibi hayvanları açılıma destek amacıyla televizyonlardaki tartışma programlarına çıkarmak gerekir mi? Bence gerek yok... Zaten o işi yapan fazlaca bilgili ve misyon sahibi bir sürü akademisyen, stratejist, gazeteci ‘insan’ var!.. Onlar şehir merkezlerini tututuyorlar... O yüzden ‘destekçi’ sığırların kırsalı tutmaları, alan hâkimiyetini kimseye kaptırmamaları çok daha önemli!.. İdeolojik işbirliği ve dayanışma böyle olur!..
Madem ki, ilgili ‘âkîl’ referansı ‘gülen hayvanlar’a bağladı tilkiyi de unutmamak lâzım... Daha önce bir tek tilkinin gülüşünü duymuştuk... Kendisine sormuşlar “Tavuk sever misin?” diye, o da gülmekten “He” diyememiş... Doğrusu bu gülüşte bir entelektüellik yok, ama sığırlarınki bambaşka, tefekkür dolu!..
Zaten anketlere dayanarak, kamuoyunun yarıdan fazlasının süreci desteklediği söylenip duruyordu... Şimdi art niyetli hiç kimse ‘süreci destekleyen hayvanlar’a bakıp bu anketlerin ahır veya ağıl önlerinde yapıldığına dair süreci provoke edecek söylemlere kalkışmasın!.. Yemezler, yedirmezler!.. O hayvanlara yedirilecek bir şey varsa, arpadır, küspedir!..
Söz hayvanlardan açılmışken, sürece bir nebze de olsa katkı bâbından devam edelim... Bir atasözümüz “Çıngıraklı deve kaybolmaz” der... Eser bırakan kişi nerede olursa olsun unutulmaz anlamında kullanılır... Yalan mı? Bu milletin kendisine hizmet yolunda yedi bölgeyi dolaşan ‘çıngıraklı develer’i unutması mümkün mü?
Benim önerim, sürece destek arayışında ‘sığırlar’la sınırlı kalınmaması, yelpazenin geniş tutulmasıdır!.. Zeki hayvanlardan, meselâ katırların birikiminden de yararlanılabilir!.. Neden mi katır? Katıra sormuşlar “Baban kim?” diye... O da lâfı dolaştıp dayıya getirmiş, “Attır” diyerek, dehasını ortaya koymuş!.. Açılımcıların birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğu şu günlerde sığırlarla beraber katırları da değerlendirmelerinde fayda yok mu?
Yanlış anlaşılmasın, bizimkisi amme hizmeti... Bir tutam ot için yardan uçan ‘kapasitesi sınırlı keçiler’i, kendisini darı ambarında sanan aç tavukları öneriyor muyuz? Elbette hayır... Tam tersine mürekkep yalamış, ihtisas sahibi, zenaat erbabı, oturmayı kalkmayı bilen, yüzündeki gülüşle bile her şeyi anlatabilen, felsefî yönü gelişmiş hayvanları tavsiye ediyoruz!.. Çünkü kendi değerlerimize sahip çıkmadıkça nasıl beyin göçü verdiğimizi bildiğimiz için bu konuda ziyadesiyle hassasız!..
Yine atasözlerimizden referans alırsak, boynuzu kendisine yük olmayan fedakâr öküz, pekmezciyi tanıyan kurnaz sinek, çıktığı deliği bilen zeki fare, sahibini ısırmayan sadık köpek, yal yiyeceği gözünden belli olan enik, boş zamanlarında kılavuzluk yapan karga, canı yanınca attan hızlı giden sportif eşek, armut üzerine kırk türkü yapan içli bestekâr ayı kolay yetişmiyor!.. Bunlar ülkemizin fikir ve sanat hayatına değer katan, tıpkı gülüşüyle açılım sürecini destekleyen o sığırlar gibi faydalanmamız gereken varlıklar!..
Lütfen ‘hayvan’ deyip geçmeyelim!.. Süreci anlayan ve destekleyen hayvanlara sahip çıkalım, çıkmayanları uyaralım!..