Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mevlüt Uluğtekin YILMAZ
Mevlüt Uluğtekin YILMAZ

Boğazı sıkılan vücut...

Yurt dışından beni takip eden bir bayan okuyucum “Kitap ve dergilerden söz eden yazılarınız, siyasete dokunan yazılarınız kadar ilgi çekmiyor” diyor. Kendisine özet olarak “Kitaplığı kurulmadan üniversite kuran bir ülkeyiz. Yurdumuzda bin kişiden sadece birisi kitap okuyor. Aile bütçesinde kitabın yeri yok! Bu konuda kimi Afrika ülkesinden daha geriyiz. Bu gerçekler ışığında, dergilerden, kitaplardan söz etmek zorundayım” dedim. Şimdi yapacağım gibi...
Fikir ve sanatın kanatları olan dergiler; düşünmenin sürekliliğini sağlayan kaynakların en başında gelir. Dergi konusunda da özürlüyüz. 18. yüzyılda Avrupa’da -bırakınız fikir ve sanat dergilerini- geometri dergileri kapışılırken; Osmanlı’nın topçu subayları bir üçgenin iç açılarının toplamını bilmiyorlardı...
Akıl, tetikleyici bilgilerle sürekli olarak beslenmezse, durgunlaşır!
Prof. Dr. Turan Yazgan... Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nda yayımladığı dergilerle “Bu topluma ufuk açıcı daha neler verebilirim?” in sancısını yaşıyor. Saygın bir iktisatçı da olan bu değerli aksakalın; Türk Dünyası Tarih Kültür Dergisi’nin 286. sayısındaki başyazısı, üniversitelerin -özellikle İktisat Enstitüleri’nin- kapısına asılacak önemde. Sayın Yazgan yazısında; Hakkâri, Tunceli ve diğer kentlerimizdeki kır ve kent nüfusundaki azalış ve artışın değerlendirilmesinde, gözden kaçan önemli bir bilimsel ölçütü veriyor. İnanın sevgili okurlarım, bu dergi, sadece ’Başyazı’ları için bile, sürekli izlenecek değerde! Dergiye 212 511 10 06 numaralı telefondan veya tdav@turan.org e.posta adresinden ulaşabilirsiniz.
Çukurova Sanat dergisi; Türk Dünyası’nda “Dilde, fikirde, işte birlik” ilkesiyle gönlümüzü coşturuyor. Dergi Türk Dünyası’na Azerbaycan’dan giriyor. Rahmetli dostum Muzaffer Özdağ şöyle derdi: “Türk Dünyası bir vücutsa, Türkiye baş, Azerbaycan boğazdır. Boynu boğazı sıkılan vücutta baş işlev göremez!” İşte Çukurova Sanat bu gerçeğin farkında. 8. sayı Ebulfez Elçibey ve Hesenbey Zerdabi’ye adanmış. Okuyucularına dağıttığı “Haran Ağrıyır Vetan” Cd’siyle de; başta Hocalı Katliamı olmak üzere, Karabağ’ın kara bahtını anlatıyor... Bir dergi aboneleriyle yaşar. Çukurova Sanat, yaşatılacak bir dergi. 539. 332 58 79 numaralı telefondan veya omerfarukbeyceoglu@hotmail.com e.posta adresinden erişebilirsiniz.
Berfin Bahar dergisi bilmediklerimizi bildirmeyi sürdürüyor. Dinçer Kaya “Kıbrıs Türk Şiirinde ’Çığ’Dönemi” yle 1940’ların Kıbrıs’ndaki sanatı anlatıyor. Sevgili Cazim Gürbüz “Azerbaycan’da Bir Şiir Çınarı Fikret Sadıg” ı tanıtıyor. Jan Darin Zanyan’ın Arap “Cahiliye Şiiri Üzerine” incelemesi, benim ilk kez bilgilendiğim bir konu. Zevkle okudum. İzzet Harun Çay yine harika! “Roman Notları” nı dileriz kitaplaştırır. Ve gönül cilası şiirler... Berfin Bahar her aydının okuyacağı bir dergi. Bu derginin kaynağından fışkıran Berivan Kaya’nın küresel sermayenin tutsağı insanı anlatan “Bay CH” adlı eseriyle, Kaan Turhan’ın “Madenler ve Emperyalizm” adlı kitabından ileride yine söz edeceğim. Berfin Bahar’ı ve kitapları 212 513 79 00 numaralı telefondan temin edebilirsiniz.
Biliyorsunuz; kitap fuarıyla İstanbul yine şenlendi! Yolunuz, Beylikdüzü kitap fuarına düşerse BROY Yayınevi’nin standında Süreyya Köle hafta sonuna kadar her gün saat 12’den sonra kitabını imzalıyor. Köle’nin “Yakası Kürklü Yeşil Parka” adlı eseri, 12 Eylül öncesinde yaşadığımız sosyal çılgınlıkta, küçük bir işçi kızının ruh dünyasını anlatılıyor. Kesinlikle okunmalı!
Haftaya buluşmak dileğiyle...

Yazarın Diğer Yazıları