‘Atsız Enstitüsü’ tezleri...
Yazının başlığı size hiç tuhaf gelmesin; fizikî yerleşkesi, akademisyenleri Türk gönüllerde bulunan böyle bir ‘Enstitü’nün varlığını, ancak “Vaktiyle Bir Atsız Varmış” adlı görkemli eseri okuduğunuzda hissedebiliyorsunuz...
Doğrusu, bu kitabı okuduktan sonra, sizlere ’nasıl anlatabilirim’in derdine de düştüm. Buğra Atsız Bey’in ‘Sunuş’ yazısında, Fırat Kargıoğlu’nun makalesine -şaka ile- Doktora tezi demesi beni kurtardı. Ve böylece bu kitap, ancak ‘Atsız Enstitüsü Akademisyenlerinin tezleri’ olarak anlatılabilir, diye düşündüm. Doğrusu bu saptamada ısrarlıyım; çünkü kitapta makalesi bulunan her yazar ‘Hüseyin Nihâl Atsız hayranı ve onun yolunda yürüyen’Türk gençleri olmasına karşın; hiçbiri, kalemini duygusallığın buyruğuna vermemiş; gerçek ne ise onu yazmışlar. Türk Bilgesi Atsız’ı yüceltmek de ancak böyle olabilirdi. Bu 19 genç düşünürümüzü gönülden alkışlıyorum. Uluların ulusu bir iş çıkartmışlar. İçlerinde sadece birisi 41 yaşında, çoğunun doğumu 1980’li 90’lı yıllar.
Kitabın ‘Sunuş’ bölümünde Dr. Buğra Atsız Bey’in ve Pof. Dr. İskender Öksüz Bey’in yazıları var. İkisi de şahane! Buğra Atsız’ın yazısı kitaba derin bir anlam kazandırmış. İskender Öksüz’ün Atsız için ‘insan olduğu kadar da bir olaydır’sözü; o eğilmez, bükülmez çağ kahramanını pek güzel anlatıyor... Şimdi diğer yazarlarımızdan ve konularından kısaca söz etmeliyim.
İsa Dadallı kitabı bir cümleyle şöyle anlatıyor: “Bu kitapta atılan küçük adım, Atsız’ı yeni veçheleriyle ele almanın keyifli ve zoraki macerası olmakla birlikte, yarına bir çığ etkisi bırakacak kadar da cüretkârdır.” Fırat Kargıoğlu ve Emre Koşak eserin mayasını hazırlamışlar. Kargıoğlu’nun makalesi bilgi yoğunluğu bakımından kitabın en öne çıkan yazısı. Her Türk aydını bu yazıyı okumalı. İlkin Esen Yıldırım’ın Atsız Bey’ve romanlarını anlatımı gerçekten çok güzel. Emre Koşak’ın makalesinin içerik değerini, makalenin başlığı anlatıyor: “İçten, açık yürekli yorumlama gereksinimi ya da Atsız’a komplekssiz bir bakış”. Burada, Emre Koşak imzalı her yazının okuyana yeni ufuklar açacağını belirtmeliyim. Kargıoğlu ve Emre Koşak gerçekten dikkate değer ak yürekli fikir yiğitleri. Mustafa Onur Etik, Faşist İtalya’yı tanıtıyor. Burkay Kılavuz, 1944 “Türkçülük Olayı”nı kaynaklar ışığında veriyor. Murat Yılmazer, Atsız Bey ve Alparslan Türkeş ’gerilimi’ni belgelerle sunuyor. İkbâl Vurucu, Atsız Bey’imizi anlatan makalesine çok güzel bir cümle bulmuş: “Türkçülüğü, anlaşılmasına engel bir entelektüel: Hüseyin Nihâl Atsız”. Mete Aksoy, Atsız’ın “Yaşam felsefesi” ni irdelemiş. Ferit Salim Sanlı, makalesini “Atsız ve din üzerine” kurmuş. Halil İbrahim Koç, Atsız’ın aydın, entelektüel yanını dile getiriyor. Yunus Emre Uyar, “Atsız’ın dil davası” nı işlemiş. Ziya Kıvanç Kıraç ise “Atsız ve Hegel” kıyaslaması yapıyor. Murat Karataşlı’nın konusu ise Atsız Bey’imizin kimlikleri. M. Bahadır Dinçarslan, Atsız, toplum ve fantastik edebiyatı anlatmış. Son olarak Zülfikâr Aytaç Kişman Atsız’a şiirle seslenmiş...
Gerçekten Atsız adına akademik bir çalışma değerinde bir eser bu. Esere Siyah Beyaz yayınlarının siyahbeyaz platform.org internet adresinden ulaşabilirsiniz.
Sevgili okuyucularım; biliyorsunuz Kayın Türklerin kutsal ağacı. Genç bilgelerimiz Ulukayın adlı aylık bir dergi de çıkarıyorlar. 2. sayısında Emre Koşak’ın “Laiklik” ve Fırat Kargıoğlu’nun “Nurullah Ataç’ı anlamak” yazısı ilginç. Sevgili Cazim Gürbüz’ün danışmanlığını yaptığı dergiye .542.636 55 79 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.
Hayırlı bayramlar dilerim. Esen kalın efendim.