Asgari ücret masasında işçi yok (06 Aralık 2020)

2021 Asgari ücret masasında iki soru önemlidir?

Bir... İşçiler hakkını masada savunabilecek mi?

İki... 2021 asgari ücret ne olmalıdır.

İşçi masada olmadığı için hakkını da savunamaz.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 2020 ocak ayı istatistiklerine göre, toplam işçi sayısı 13 milyon 856 bin ve sendikalı işçi sayısı 1 milyon 918 bindir. Yani her 100 işçiden 13,3'ü sendikalı, 76,7'si sendikasızdır. Bu oranlara bakınca, Türkiye de işçi çoğunluğunu savunacak sendika yok diyebiliriz.

İşçilerin konfederasyonlara dağılımı

Toplam işçi sayısı: 13 milyon 856 bin.

Sendikalı işçi sayısı: 1 milyon 918 bin.

TÜRK-İŞ'e kayıtlı işçilerin (1milyon 22 bin) yüzde payı: 7,2

HAK-İŞ'e kayıtlı işçilerin (688 bin) yüzde oranı: 4,8

DİSK'e kayıtlı işçilerin (191 bin) yüzde oranı: 1,3

1. Asgari ücret masasına, en çok üyesi olan sendika TÜRK-İŞ oturuyor. TÜRK-İŞ işçilerin yalnızca yüzde 7'sini temsil ediyor. Bu durumda işçi masada var diyebilir miyiz?

Kaldı ki TÜRK'İŞ'in öncesinde HAK-İŞ ve DİSK ile görüşmesi bir anlam ifade etmiyor. Çünkü TÜRK-İş'in asgari ücret masasındaki sicili kötüdür. Önceki sene işçileri memnun etmeyen asgari ücret tespitinden sonra TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay'ın, mikrofonu açık kalınca bakana söylediği, "Uzasa işi karıştıracağız. En azından kapattım böyle" sözleri, başkan sonradan tevlit etse de güven sorunu yaratmıştı.

2. Masada 5 kişi hükümetten, 5 kişi işveren sendikasından, 5 kişi de TÜRK-İŞ'ten olmak üzere 15 kişi var. Gerçekte hükümette işverendir. Doğrusu bu tabloyu değiştirmek, beş kişi işveren, beş kişi işçi temsilcisi ve bir kişi de hakem pozisyonunda, ilgili bakan olmak üzere 11 kişi yapmak daha doğrudur.

3. İşçi temsilcisi beş kişi de, sendikalı işçi oranına göre konfederasyonlara dağıtılmalıdır. Bu durumda masada işçinin yine tamamı değil ve fakat hiç olmazsa her kesim kısmen temsil edilmiş olur.

4. Neden Türkiye de işçileri temsil eden ve sendikaların aynı çatı altında toplandığı tek bir konfederasyon yok? Neden üç konfederasyon var? Çünkü öteden beri hükümetler ve işverenler sendikaları bölmek, zayıflatmak ve işçileri de sendika dışında tutmak istiyor. İşçi ideolojik kanatlara gidiyor. İdeolojinin önde olduğu platformlarda işçi hakları yer almaz. Bu nedenle;

Bir... Sendikalaşmayı teşvik ederek, işçilerin sendikalı olmasını sağlamak,

İki... Sendikaları tek çatı altında tek bir konfederasyonda toplamak gerekir.

2021 asgari ücret ne olmalıdır?

TÜİK, 2019 başında evli olmayan çocuksuz bir çalışanın yaşama maliyetini aylık 2 451,97 TL olarak hesaplamıştı. TÜİK devlet kurumudur. 2019 enflasyonu 11,84 olmuştu. 2020 enflasyonunu da yüzde 14 olarak alırsak ve TÜİK'in bu hesabını 2021 başı olarak düzeltirsek, 3 126 lira ediyor. Evli ve çocuğu da katarsak demekki 2021 asgari ücreti en az 3500 lira olmalıdır.

Öte yandan, Türkiye'nin geçmiş asgari ücretlerini bu günle karşılaştırmak yanlıştır. Çünkü Türkiye'nin içinde bulunduğu Dünya yerinde durmuyor… Bu günkü yerimizi diğer ülkelerle karşılaştırırsak ancak anlayabiliriz.

Eurostat; Avrupa ülkelerinin brüt asgari ücret rakamlarını açıkladı. Türkiye, 295 Euro brüt asgari ücret ile Avrupa'nın sondan ikinci ülkesidir. Aşağıdaki grafiğe bakınca rahatsız olmamak mümkün değildir.

sa-042.jpg

Türkiye'nin yeri bu grafikte hiç olmazsa 500 Euro ile daha yukarda olmalıydı. 500 Euro'nun ele geçen net ücreti AGİ dahil 3687 TL, AGİ hariç 3389 TL eder.

Maaşımızı TL ile alıyoruz fakat ekonomimizi, refah seviyesini, yoksulluğumuzu döviz-dolar yönetiyor.

Yazarın Diğer Yazıları