Artık gençlerimizle Ay'da buluşuruz...
NASA ilanla mühendis arıyor... Aylık maaşı 15,672 dolara, yani 111271 liraya geliyor. Türkiye de 3 bin lira maaş alan bir çalışanın 3 yıllık maaşı kadar.
Zaman zaman Almanya ve Kanada gibi gelişmiş ülkeler de, vasıflı işgücü ve uzman elaman arıyor. Bu taleplere en fazla başvuru sayısı Türkiye'den oluyor.
Mamafih, Yeditepe Üniversitesi ve MAK Danışmanlık işbirliği ile gerçekleştirilen "Gençlik Araştırması" sonuçlarına göre; 18-29 yaş grubu arasındaki gençlerin;
* Yüzde 76'sı daha iyi bir gelecek için yurt dışında yaşamak istiyor.
* Her iki gençten biri mutlu olmadığını ifade ediyor.
* Yüzde 77'si torpilin yetenekten daha etkili olduğuna inanıyor.
Yine aynı araştırma sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 90'nına yakını büyüklerin kendilerini anlamadığını düşünüyor. Öğrencileri hedef alan twit atan dekanların olduğu, bir eğitim sisteminde öğrencilerin mutsuz olması kaçınılmaz bir sonuçtur. Yine aynı araştırma da gençlerin mutluluk sorusu için verdikleri cevaplar şöyledir :
* Mutluyum ve çok mutluyum diyenler; yüzde 26,
* Mutlu değilim ve hiç mutlu değilim diyenler yüzde 50,5,
* "Ne mutlu ne mutsuz sayılırım" diyenler yüzde 23.5 .
Gençlerin yüzde 86'sı da borçlu olduğunu söylüyor.
Boğaziçi Üniversitesi'nde dereceye giren beş öğrenci, Üniversiteye yönelik suçlamalardan rahatsızlık duyduklarını belirterek ''Artık ülkemde istenmediğimi hissediyorum" diye video paylaştılar.
Hükümet on yıl kadar öncesinde, yurt dışındaki gençlerin yurda dönmesi için çağrı yapmıştı ve iyi netice almıştı. Fetö olayları, otokrasiye gidiş, demokrasi ve hukukun üstünlüğü sorunları, gençlerin yaşam tarzına müdahale, işsizlik ve en önemlisi de eğitimde ideolojik hedefler, gençleri yurt dışına yönlendirdi. Beyin göçü hızlandı.
Gençleri hangi yaşta olurlarsa olsun başka ülkelere kaptırmak, Türkiye'nin dinamizmini düşürüyor. Hele hele önce eğitip uzman yapıp sonra kaybetmenin (beyin göçü) topluma maliyeti daha yüksek oluyor.
Vasıflı iş gücü yetiştirmek için her ülke büyük kaynaklar ayırır. Bir ülkenin yetiştirdiği vasıflı insanlar, gençler, bilim adamları, hekim, mühendis, başka ülkeye gidip, orada kalıp çalışmaya başlarsa, bu toplum tarafından katlanılan maliyetin atıl kalması demektir. Bu şekilde vasıflı işgücünün göçüne "Beyin göçü (brain drain)" deniliyor.
Göç veren ülkeler gelişmekte olan ülkelerdir. Yani beyin göçü temelde gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ülkelere yönelik bir kaynak aktarımıdır.
Öte yandan işsiz kalan gençler için, yurt dışına çıkmaktan başka bir seçenekleri de kalmıyor.
2000 Yılında Türkiye'de gençler arasında işsizlik oranı OECD ülkeleri ortalamasına eşite yakındı. OECD yüzde 13,1, Türkiye 12,8 idi. Sonrasında giderek arayı açtı. 2020 yılında OECD ortalaması yüzde 16,2 olurken, Türkiye'de bu oran yüzde 26,1 oldu.
Öte yandan OECD ülkeleri içinde ne eğitimde ne işte olanların oranını da en yüksek olduğu ülke Türkiye'dir OECD 2020 verilerine göre , OECD ülkelerinde eğitimde yada istihdamda olmayanların ortalama oranı yüzde 17, AB ortalaması yüzde 15 iken Türkiye de bu oran yüzde 28'e çıkıyor ve ilk sırada yer alıyor.
Türkiye'de itilen kakılan ve işsiz kalan gençler, yurt dışına gitmekte fırsat kolluyor. Nasa'da halen mevcut gençlerimiz var. Bundan sonra da gidecekler olacaktır.
Artık biz Türkiye'den, onlar ABD'den 2023'te Ay'da buluşuruz.