Apartman kitaplığı...
Söyle bir düşünelim: Büyük kentlerde her sokakta bir kitaplık (kütüphane) olabilir mi? Bence olabilir. Çünkü bunun örneği var. Yaşadığım sokaktaki bir apartmanda üç yıl önce kurulan ‘Apartman kitaplığı’apartman sakinleri yanında, çevresine de hizmet veriyor.
Bu ilginç ve güzel buluş yavaş yavaş tüm ülkeye yayılacak gibi. Aslında yayıldı bile. Daha geçen yıl Kahramanmaraş’ta da bir ‘Apartman kitaplığı’ kurulduğunu televizyondan izlemiştik.
Apartman kitaplığının nasıl kurulduğunu size anlatmalıyım.
Her şeyden önce, kitap dostu birisinin apartmanda bulunması gerekiyor. Bu iş ancak o kişinin öncülüğünde gerçekleşebiliyor. Kendiliğinden böylesi bir görevi üstlenen o kişi, komşularına durumu anlatıyor. Yönetimin bilgisi içinde belli bir yer belirleniyor. Sonra da genellikle o ‘kitap dostu’nun kitaplığındaki tüm kitaplar ‘Apartman kitaplığı’na aktarılıyor. Zaman içinde de kitaplık gelişiyor...
Kitaplığın yönetimi kolay... Kitaplık yeri çoğunlukla apartman sığınağında olacağı için, o yerin anahtarı her komşuda bulunuyor. Ayrıca apartmanda bulunan bir kişi de -genelde öğrenci- gönüllü olarak sorumluluk üstlenebiliyor. Diğer apartmanlardan veya semtten birisinin kitap isteğini -yaptığı işten keyif alan- o sorumlu kişi karşılıyor. Ne yapıyor? Kitaplıktaki kitap alış-verişini düzenliyor.
Dilerim; ülkemdeki kentlerin her sokağında bir ‘Apartman kitaplığı’ bulunur!
Hiç kimse, ‘internet çıktı; kitabın değeri kalmadı’ diyemez. En sağlam bilgi kaynağı kitaptır; dergidir; gazetedir. Kitap, kişinin hayallerini -özellikle roman, öykü- duygusal zekâsını besler; dolayısıyla yaratıcılığını kamçılar. Ve bu ‘yaratıcılığa’ toplum olarak çok, pek çok ihtiyacımız var. İşte bu nedenledir ki gazetemizin kitap tanıtım sayfası en titiz biçimde hazırlanıyor.
Yeri gelmişken belirtmeliyim; bir kitabın ‘bir dünya’olduğuna inananlardanım. Dolayısıyla bana gönderilen kitapları uygun zamanlarda kısacık da olsa bu köşede sizlere tanıtıyorum. Nitekim şu an yapacağım gibi...
Sevgili Cazim Gürbüz’ün bir solukta okunacak olan “Atatürk Ekonomisi ve Beş Destan Adam” adlı kitabının ikinci baskısı Asya Şafak Yayınları’ndan çıktı.
Yine aynı yayınevinin sunduğu bir kitap daha var. Adı: “Cumhuriyet Devrimi Dosyası”. Bu eser, Halit Erdem Oksaçan’ın gerçekten titiz bir çalışması. Eser, bilimsel bir anlatım düzeninde sağlam kaynaklarla bezeli. Bu kitaba ‘Cumhuriyet devrimi’nin özünü kavrama ‘yöntemi’ de diyebiliriz. Ve bu kitap, Cumhuriyetimizin kuruluşundaki o görkemli amacın doğurduğu heyecanlı atılımların, başarılanların, başarılamayanların gerçekçi bir dökümünü de veriyor. Kitabın sonundaki ‘Ekler’ bölümü -şu Anayasa fırtınası günlerinde- kesinlikle okunmalı... Cazim Gürbüz ve Halit Erdem Oksaçan’ın eserlerine yayınevinin (0.212) 513 79 00 numaralı telefonundan ulaşabilirsiniz.
Avesta, M.Ö. binli yıllarda İran coğrafyasında yaşamış din kurucusu Zerdüşt’ün öğretilerinin yer aldığı bir kitap. Günümüzdeki temel doğru ve yanlışlara benzerlik açısından ilginç bilgiler içeriyor. Kora Yayınları’ndan çıkan Avesta’yı orijinal metinlerden Eshat Ayata çevirip hazırlamış. Meraklısına yayınevinin telefonu:
(0.212) 513 79 00