Ana dilde savunma hakkı şehit analarına da verilecek mi?..

Bordo Berelilerin PKK kamplarına  düzenlediği  “Uçar Birlik harekatı” .. Bu satırları yazdığım ana kadar Genelkurmay’dan resmi bir açıklama gelmemişti. Gazete haberlerine bakıldığında harekat  “Kavaklı baskını”  olarak yansıtılıyor. “Sınır ötesi harekat”  deniyor ama bilgi eksiklikleri var. O bölgede iki Kavaklı mevcut. Biri Hakkari-Beytüşşebap arasında boşaltılan köy. Yani sınırlarımız içinde, PKK’nın faaliyet gösterdiği bir alan. Diğeri, Kuzey Irak’ta. Sınırımıza yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta küçük bir terörist kampı. Daha önceki yıllarda da sık sık bombalanırdı.
El altından taraftar medyaya haber sızdırma yerine, Genelkurmay, operasyonlarla ilgili bilgi kirliliğini sona erdirmeli. Yoksa her zaman akıllara gelen, “taviz yasaları ve düzenlemeleri geçerken, dağ taş bombalanıp psikolojik operasyon mu yapılıyor”  sorusunun önüne geçilemez.
21.Yüzyıl Türkiye Enstitü’sünün çıkardığı; 21. Yüzyıl Dergisi’nde  “terörün kaynağı PKK kampları”  konusunda  kapsamlı bir incelemesini okuduğum Doç. Dr. Emruhan Yalçın’ı aradık, son operasyonu sorduk. Yalçın şunları söyledi:
“Kavaklı kampı kendi sınırlarımız içerisinde olan bir kamp. Hakkâri bölgesine yakın, 100 -150 kişinin hatta 200 kişiye kadar teröristin barınabileceği bir kamp. Zaman zaman da güvenlik güçleri o bölgeye operasyonlar yapmak suretiyle bu kampın boşaltılmasını sağlıyor ama terör örgütü Şemdinli bölgesini, özellikle Hakkâri ili ve Şırnak’ı kurtarılmış bölge ilan etmek istemesi nedeniyle bu kampa çok önem veriyor. Bu kampın onlar için etki alanı Uludere, Şemdinli, Hakkâri ve daha ileriye gidersek Şırnak bölgesini kontrol edebilen bir kamp olması nedeniyle teröristler açısından önemli ve güvenlik güçleri açısından da dikkat edilmesi gereken bir kamp olarak karşımızda durmaktadır. Zaman zaman da bu kampın, operasyonlar yapılmak sureti ile boşaltılması sağlanmaktadır ama hiçbir zaman tamamen boşaltıldığı görülmemiştir. Öyle olsa bile kampın içerisindeki sığınaklar, derinlemesine sığınaklar teröristlere sığınma imkânı veriyor. Hava Kuvvetleri tarafından sık sık bombalanıyor bu kamp ama yine de tamamen boşaltımsı ancak kara birlikleri ile komando birlikleri ile yapılabiliyor.”
Emruhan Yalçın’ın makalesini mutlaka okumanızı öneririm. Yerim yettiğince alıntı yapacağım ki sizler de bu geniş bataklığın birkaç nokta operasyonla kurutulamayacağını görün.
Kandil Dağı; ..bu nedenle dağın olası bir operasyon öncesinde İran tarafından düzenli ve yoğun bir ateş altında tutulmasında yarar bulunmaktadır. Çevrede PKK’ya destek veren 30 kadar köy, en az sekiz kamp vardır.
* Harun Kampı; Kamp, bir siyasi eğitim okulu, arşiv bürosu, mühimmat, yakıt ve gıda depoları, muhabere merkezi olarak kullanılmaktadır. Kandil Dağı’nın zirvesindeki kamp, komuta kademesinin, sorgu ve cezaevinin bulunduğu yerlerden biridir.
Sar-ı Sule Dağı; İçinde bir hastane bulunan kamptır. Korunması uçaksavar ve ağır silahlarla yapılmaktadır.
Dole-Koge Kampı; K.Irak’la İran sınır hattındaki kamp, örgütün ideolojik karargahıdır. Hastane, terzihane, okul ve elektrik santralinin bulunduğu kamp, çığ düşme tehlikesi olduğu için kışın boşaltılmaktadır.
Ayhan Kampı; Süleymaniye Ranya yakınlarındaki kampta 300 terörist barınmaktadır. İçinden geçen derede elektrik üreten santral vardır. Özellikle fedai türü eylem tarzına yönelik eğitim verilmektedir. Kampta RPG-7, roketatar, doçka, 60 mm’lik havan gibi ağır silahlar bulunmaktadır.
Kalaturka Kampı; Örgüte yeni katılanlara askeri ve siyasi eğitim verilmektedir. 150 teröristin barındığı, 10 adet SAM-7 füzesi ve doçka gibi ağır silahlarla korunan kampta uydu telefon da bulunmaktadır.
Kani Cengi Kampı; Kampta PKK’nın dağ kadrosu bulunur. Diğer kamplarla lojistik ve ikmal bağlantısı tamamıyla buradan sağlandığı için  Kandil bölgesinin en stratejik noktasıdır. PKK’nın en büyük hastanesi buradadır.
Bele Kati Kampı; Helgort Dağı ile Süleymaniye arasında yerleşik kampta bin örgüt mensubu barınmaktadır. Kampta çok sayıda SAM-7 füzesinin bulunduğu tahmin edilmektedir.
Hindere Kampı; Örgütün merkez karargahı da bu kamptadır. Çok geniş alana yayılan bu kamp içinde, bir hastane, bir terzihane, bir baraj bulunmaktadır. Bin kadar örgüt mensubunun barındığı kamp, basın yayın ve kültür edebiyat konularının işlendiği bir tür araştırma merkezi görüntüsündedir. Türkiye’de cezaevlerinden tahliye olan örgüt elemanlarının toplandığı yerdir. Hukuk ve bilgisayar mezunu teröristlerin, internet aracılığıyla Türkiye ve dünya gündemini takip ettikleri yer olarak bilinmektedir. Kampta bir de mezarlık bulunmaktadır.
Kısa bir  özetini okuduğunuz hemen yanı başımızdaki bataklığın  “ana dilde savunma hakkı”  verilmesi ile kurutulması mümkün mü?.. Ana dillerinde savunma hakkını, önce şehitliklerde yatıp kalkan şehit analarına verin..
Yüreğiniz varsa!..

Yazarın Diğer Yazıları