AKP iktidarında üniversiteli olmak

Son dönemde sosyal medyada hepimizin gözüne en az bir kere çarpmış bir video dolanıyor. ''AKP iktidarında üniversiteli olmak'' ismiyle dolaştırılan bu video bizlere AKP iktidarında öğrencilerin ne kadar mutlu ve refah içinde yaşadığını gösteriyor. Videonun sonunda arkadaşımız bize "Görüntüye değil liyakete bakılan, özgür düşünceli, sosyal devlet anlayışının hakim olduğu bir dönemde üniversite öğrencisi olmanın avantajını yaşıyoruz" diyor. Peki durum gerçekten öyle mi?

İster kabul edelim ister kabul etmeyelim ama bütün hayatımız siyasetçilerin yapmış olduğu politikalar neticesinde şekilleniyor. Bugün yediğimiz yemekten, aldığımız kıyafete; gideceğimiz bir konserden, geceleri eğlenmemize kadar her şey siyasetçilerin belirlemelerine göre gelişiyor. Dünyanın her yerinde böyle olmasa bile malesef ülkemizde bu durum yadsınamaz şekilde gerçek. Peki ülkemizde öğrencilerin çalışmadan okuluna devam edememesi ya da okuduğu okul ticarethaneye dönüştürüldüğü için okul parasını ödeyemeyip okulunu yarım bırakmasının da sebebi ülkemizi yöneten mevcut iktidar değil mi?

Videomuz kadın öğrencilerin yıllar önce taktıkları türbandan dolayı derslere alınmadığını göstererek başlıyor. AKP''nin her zaman yaptığı türban mağduriyetiyle ne yazık ki burada da karşılaşıyoruz. Peki bugün üniversite öğrencilerinin kendilerine yeni bir kıyafet alamayıp bir kaç parça kıyafetini sürekli değiştirerek okula gittiğinden haberdar mısınız?

Üniversitelerin arttırılmasını gururla söylüyor arkadaşımız bize. 2002 yılında 76 olan üniversite sayısı, bugün 208''e yükselmiş. Peki gerçekten üniversitelerden mi bahsediyoruz yoksa ticarethanelerden mi? Kaç tanesinde nitelikli, bilimsel bir eğitimden bahsedebiliyoruz? Bu okullarda hiç rektörler iktidarın emriyle görevinden alınıp yerine yine iktidarın istediği bir rektör atanmamış mı? Buna karşı gelen akademisyenler ve öğrenciler ''vatan haini'' sıfatıyla karşı karşıya bırakılmamış mı? Öğrenciler darp ile gözaltına alınıp, öğretmenler okullarından atılmamış mı?

Yurt sayısı ve yurtlardaki yatak kapasitesi arttırılmış... Bu artışın öğrenci artışıyla oranı nedir? Öğrencilerin bugün yaşadığı en büyük sorunlardan biri barınma iken, şanslı bir kesmin KYK''da kalabildiği, kalamayanların da kira fiyatları yüzünden okuluna devam edemeyip aile evine döndüğünü biliyor musunuz? Yurtların yapmış olduğu zamlar yüzünden çalışmak durumunda bırakılan öğrencilerin o yurtlarda ders çalışmak için bir alanlarının bile olmadığından, yemekhanede sürekli bozuk çıkan yemekler yüzünden zehirlendiklerinden bi''haber misiniz?

Sizin ne öğrencilerden ne de üniversitelerden haberiniz var. Siz tarihin görmüş olduğu en büyük öğrenci düşmanı iktidarsınız. Onların yan yana gelmelerinden, birlikte olup yaşadıkları sorunları kolektif şekilde size haykırmasından korkuyorsunuz. Korkuyorsunuz, çünkü tam da bu sebeple ülkede yaşanan her gelişmede üniversiteleri kapatıyorsunuz. Öğrenciler hakkında bildiğiniz en doğru şey onlardan korkmanız gerektiğidir.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları