Adalet üstüne...
“Zulümkârlık dağıtır, berbat eder ülkeni/Adalet saadetle abad eder ülkeni”, “Dünyaya fatih olmaz zulümkârlık rezalet/Yeryüzünün fatihi adalettir adalet” demiş Azerbaycan’ın büyük bilgesi ve şairi Nizami Gencevî. Adalet simgesi Nuşirevan ise “Devlet askerle korunur, asker para ile beslenir, para vergi ile elde edilir, vergi ülkenin gelişmesiyle sağlanır, ülkenin gelişmesi ise adaletle mümkündür” demiş. Büyük Türk Hükümdarı Emir Timur da engin tecrübesiyle adaletin önemine vurgu yapmış: “Memleketler kılıçla alınır, lakin adaletle muhafaza edilir.”
Yani her şeyin başı adalet, her şey ona bağlı...
Yönetimde adalet şart, yargıda ise farz... Bu şartla, farza uyulmadı mı, bekleyin çöküşü.
Ülkemizde de adaletin terazisi şaşmıştır nicedir ki. Yargıdan yakınmalar had safhada.
Bu olgu ve gerçeği bir de şiirle vurgulayalım dedik, dörtlükler yazdık. Onları paylaşacağım bugün
sizlerle.
I-
Sesini kestir savunmanın, avunmaya kalsın/Sav’ını kesinle savcının, sunmaya kalsın/ Tutuklamanın tut’una sarıl, bırakma ki/Sanığın ah’ı, vah’ı, uğunmaya kalsın.
II-
Bu karar kişisel yarar gözetmiş/Bu karar siyasal yarar gözetmiş/Bu kararsa, yar’a, zar’a bakmadan/Hak, hakikat, namus ve ar gözetmiş.
III-
Yargı siyasallaşırsa siyaset yargılaşır/İntikamla kararan kararlar kargılaşır/Bugün ferman verenler yarın fermanlı olur/Yaradan gocunulur, dosyalar sargılaşır.
IV-
Cep telefonu ve bilgisayarlar varsa/Dijital bilgilere gizli ayarlar varsa/Yandın ki ne yandın, söndüren olmaz/Yandaş medyada yalan yayarlar varsa.
V-
Bir yargılama ki sanki kara delikli uzay/Hem sanık, hem gizli tanık, uyanık, vay babam vay!/Bu mızrağı bu çuvala nasıl sığdıracaklar/Kalemle mi yapacaktı bütün bunları Balbay?
VI-
“Adaletin hakemi insaf” der Ahlatlı ulu kişi/Bilirkişi edilmiş insafsız bir emir kulu kişi/ “Kanıtları karartma” ustası dolu sanki ülkemiz/Islak imzasına bakarak, dediler: “Ey sulu kişi”
VII-
Bozulmuşsa “savunma, iddia ve yargılama” nın bütünlüğü/Hâkimin üstünlüğüne çevrilmişse hukukun üstünlüğü/Nasıl güvenilir “Yargıya güvenmek gerek” güvencesine/
Ateş olmayan yere duman olmuşsa, bir hahamın gönlüğü?
Benim dörtlüklerim bu kadar... Can Yücel’in dizeleri ile sözü bağlayalım:
Davacı zengin, davalı yoksulsa/Zenginden yana işler yasa
Davacı yoksul, davalı zenginse/Davalıda kalır yine nizalı arsa
Davacı da davalı da zenginse davada/Özür diler çekilir aradan kadı
Davacı da davalı da yoksulsa, bak/Sade o zaman işte yerin bulur hak.