2013’ün en önemli gündem maddesi ne olur?
2012’yi kavgalı, gerilimli, anlaşmazlıkların-çatışmaların sıradan olduğu, küfürleşmeli, fitne-fesatlı, başta terör olmak üzere yaşadığımız birçok felaket yüzünden de bol gözyaşı dökerek geçirdik.
Önümüzde şimdi koca bir yıl var. Perşembenin gelişi çarşambadan belli olur ama biz yine de çeşitli kesimlerin görüşlerine başvurduk. Soru tek; “2013 yılının en önemli gündem maddesi ne olur?” Cevabı da kısa istedik.. Görüşler şöyle;
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici:
“Türkiye için yine terör yılı olacak. Terör örgütü PKK’nın kış aylarında geri çekilmesi ile terör bitmez. Bahar ayları ile birlikte terör yine azacak. Yeni Büyükşehir Yasası yüzünden iyice cesaretlenecekler. 2013’de terör gündemden düşmeyecek.”
CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan:
“Yerel seçimlerin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Başkanlık sistemi tartışmalarıyla demokrasinin giderek daraltılma hırsının en çok konuşulacak konu olacağını düşünüyorum. Seçim propagandaları ve Başkanlık sistemine ilişkin tartışmalar gündemi belirleyecek.”
MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk:
“Bölücü terör örgütünün sebebiyet verdiği hadiseler. AKP’nin hangi masalarda kimlere ne ölçüde söz verdiği. Verilen sözlerin anayasadaki değişiklik üzerinde topyekun milletin mukadderatını etkileyecek tehlikeli adımlar, Türkiye’nin gündemini oluşturan gelişmeler olacaktır.”
CHP İstanbul Milletvekili ve emekli müftü İhsan Özkes:
“Bana göre anayasa konusu görünüyor 2013 yılı için. Türkiye’de ciddi bir değişim var. Bu değişimde Başbakan’ın kural tanımamazlığı var. Yine Suriye konusu çok önemli. Irak konusunda Barzani’nin Irak merkezi yönetimine meydan okuması ve Barzani-Haşimi-Başbakan üçlüsü. Çok zorlu bir yıl olacak. Ciddi risk taşıyan konular gündemde.”
CHP İstanbul Milletvekili (sanatçı) Sabahat Akkiraz:
“Alevi halkının talepleri ve kadına yönelik şiddet konusu. Kadına yönelik şiddet konusunda da sanatçı arkadaşların bir arada olacağı, destek olacağı yeni bir oluşuma yönelik çalışmalarımız var.”
Emekli Orgeneral Edip Başer:
“İçeride ve dışarıda bana göre eşit şekilde etkileyici olay Orta Doğu’daki gelişmeler. Suriye’den sonra nerede ne olacak? Irak ve İran ne olacak? İçeride ise güvenlik meselesi. Ayrılıkçı örgütün ve siyasi uzantılarının bu ülkeyi yine çeşitli şekilde geren, sürekli asap bozan açıklamaları. Özellikle dinimizi siyasi emelleri ile istismar eden gruplar faaliyetlerine devam edecektir. Korkarım bu ayrımcılık daha ileri boyutlara varacak. Zaten bir bölücülük vakası varken ikinci bir bölücülük vakası ile karşı karşıya kalmayız umarım.”
Emekli Büyükelçi Onur
Öymen:
“Terörle mücadele ve demokratik reformlar konularında hükümet ciddi önlemler almalı. En önemli konu insanların can güvenliğidir.”
Emekli Büyükelçi İnal Batu:
“Güneydoğu sorunudur. Bu sorun çözülmedikçe uluslararası ilişkilerde örnek bir ülke olabiliriz. Ne ekonomimiz istendiği kadar düzgün olur ne de bir millet olma bilincine ulaşabiliriz.”
Şehit Aileleri Federasyonu Başkanı Hamit Köse:
“Bizim açımızdan en önemli gündem maddesi artan terör olayları, teröristlerin şehirlere kadar inmesi, Oslo görüşmeleri ve verilen tavizler. 2013 yılında da aynı tavizlerin devam etmesi ve çıkış yolunu İmralı’dan
beklemek.”
Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu:
“Anayasa tartışmaları içerisindeki Başkanlık sistemi.”
Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk:
“Benim umudum bölücü terör ile olan mücadelenin ardından bölücü örgütün bu mücadeleyi bırakması ve anayasa değişikliği çalışmaları. Anayasa değişikliği çerçevesinde getirilmek istenen Başkanlık sisteminin
reddi. ”
TÜRKSAM Başkanvekili Prof. Dr. Celalettin Yavuz:
“Güvenlik ve terör açısından baktığımda bunun içine dış boyutu da katarak söylüyorum: İran-Suriye-İsrail hattındaki gelişmeler ana gündem maddesi olur.”
YENİÇAĞ Ankara Haber Merkezi ailesinin görüşleri ise şöyle;
Necdet Pekmezci:
“Abdullah Öcalan, PKK, Balyoz ve Ergenekon’a af... Yeni anayasa ile Başkanlık sistemi tartışmaları. Erdoğan ve Gül’ün sağlık sorunları. Suriye ve İran” ...
Bilun Çelik:
“İmralı ile yapılan görüşmeler neticesinde çıkabilecek olan Öcalan’ı da kapsayacak af meselesi ve Başkanlık sistemi” ...
Fatih Erboz:
“Türkiye- İran ilişkileri ve AKP içerisindeki mücadele (Gül-Erdoğan çekişmesi)” ...
Refika Karabacak:
“Başkanlık sistemi çalışmaları” ...
Serpil Emici:
“Zamlar” ...
Musa Baldemir:
“Türkiye’nin eyaletlere bölünmesi” ...
İlhan Batman:
“Bülent Arınç’ın istifası” ...
Şahsımın görüşü ise şu
şekilde;
“Muhteşemin saltanat koltuğunun çok şiddetlice sallanması ve de kaybetmesi” ...