Yaşayan şehir; Sorgun...
Yaşayan şehir, bilgi üreten şehirdir!
Ben bu sözü ilk kez; 1990’lı yıllarda “Hazar Şiir Akşamları”nı başlatarak Elâzığ’ın kültür gücünü tüm dünyaya tanıtan, ‘Kültür Etkinlikleri Uzmanı’ sevgili Şener Bulut’tan duymuştum. İkinci kez 30 Kasım 2013’te Sorgun’da katıldığım toplantıda duydum.
Yozgat ilimizin Sorgun ilçesi, 100 bine yaklaşan nüfusuyla; çalışkan Belediye’siyle, çağdaş yapılaşmasıyla, turistlerin ilgi odağı kaplıcalarıyla, kömür madenleri ve yer altı uranyum rezerviyle, yeşili yaşatan, gönül ferahlatan “Üç Tepeler”iyle, günlük dört gazetesiyle yurdumuzun en seçkin şehirlerinden birisi.
Sorgun’un göz alıcı daha pek çok maddi varlık gücünden söz edebiliriz. Doğrusu ’maddi donanım çokluğu’yurdumuzun pek çok il ve ilçesinde de en görkemli biçimde var... Pekiyi, Sorgun’un evrensel anlamda ‘bilgi üretim gücü’ nedir? İşte temelinde ‘insan’ olan böyle bir soruya Sorgun’un, anlamlı bir yanıt verebilmesi için yıllardır didinen -aynen Elâzığ’daki Şener Bulut gibi- öncü bir evlâdı var. Onun adı Durali Doğan!
Kültür lideri Durali Doğan, öğretmen kökenli bir yazar. Yıllar öncesinden beri, tiyatro oyunlarıyla, Sorgun konulu belgesel nitelikli eserleriyle ilçenin kültür dokusunu genişletmeye çalıştı. Millî Eğitim Müdürlüğü’nden emekli olduktan sonra, Selâm gazetesinin sahibi olarak toplumu aydınlatmaya devam etti. Kurduğu, Sorgun Yazarlar Âşıklar, Şairler Kültür ve Araştırma Derneği (SOYAŞAD) ile yedi yıldır “Sorgun Âşıklar Bayramı”nı düzenliyordu. Bu yıl çıtayı daha da yükselterek, Sorgunlu şair, âşık, yazar, ressam ve ahşap sanatçılarına özel bir gün ayırdı. Özellikle, Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Şimşek’in yakın ilgisiyle, 30 Kasım 2013’de Üç Tepeler Belediye Tesisleri’nde Türkiye’deki ‘eser sahibi’ Sorgunlu sanatçıları topladı.
Toplantıya, Sorgunlular yanında, Kaymakam Sayın Levent Kılıç, Belediye Başkanı Sayın Ahmet Şimşek, İlçe Emniyet Müdürü Sayın İbrahim Üney, Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Hikmet Vural, Yozgat Makine Mühendisler Odası Başkanı Sayın Tahir Demirel, Sorgun Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Sayın Erdal Kaygısız, Yozgat Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sayın Volkan Vural, Dicle Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Hamdi Temel, Ordu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Nuri Yılmaz, Kayseri Türk Ocakları Başkanı Sayın Doç. Dr. Bayram Durbilmez ve bendeniz yanında, Sorgunlu eser sahibi yazarlar, şairler ve âşıklar katıldı.
Şu gerçeği belirtmek zorundayım: Gördüğüm kadarıyla; Sorgun’un en büyük şansı yöneticilerinin bilgeliği... Kime sordumsa, Kaymakam Sayın Levent Kılıç için, “Kendisiyle barışık, kendisini halktan biri olarak gören, devletimizin Sorgun’daki şefkat elidir” diyorlar. Nitekim Sayın Kılıç, konuşmasında bir şehrin “Güzelliklerinin; bilgilerimizi, birikimlerimizi birlikte paylaşarak, beyin fırtınası yaparak gelişebileceğini” belirtmesi; yine toplantıda Emniyet Müdürümüz Sayın İbrahim Üney’in “Kültürü olmayan bir şehrin yaşıyor sayılamayacağını; Sorgun bu kültürel zenginliğe sahip çıktığı için Sorgun’un yaşayan şehir olduğunu” söylemesi Kaymakam ve Müdürümüzün entelektüel seviyesini belirlemektedir.
Şahsımla ilgili bir vefa borcu olarak yazmalıyım ki; Sorgun’un kültür öncüsü sevgili Durali Doğan yanında; Sorgun dışından gelen sevgili hemşerilerimin ve Kaymakamımız Sayın Levent Kılıç’ın, kültür çalışmalarına destek veren Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Şimşek’in şahsıma gösterdikleri, nezaketle yoğrulmuş ilgilerinden dolayı çok teşekkür ederim.
Esen kalın efendim.