Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ayşe Şener Boduç, serebral palsi hastalığında botoks tedavisinin önemli olduğunu belirterek şunları belirti:
“Botoks tedavisi serebral palsi hastalarının ağrılarının azaltılmasında, vücut fonksiyonlarının korunması ve bakımın kolaylaştırılmasında oldukça etkili bir yöntemdir”
Serebral palsi, beyindeki bir hasar sonucu kas ve iskelet sisteminde hareket ve duruş bozukluklarına yol açan bir hastalıktır.
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ayşe Şener Boduç, bu hastalığın en yaygın nedenlerinin hamilelik ve doğum esnasında yaşanan bazı sorunlar olduğunu belirtiyor.
Serebral palsili hastaların motor fonksiyonlarını kaybetmeleri, yürüme güçlüğü çekmeleri veya tekerlekli sandalyeye bağımlı kalmaları, beyindeki hasarın bölgesine ve yaygınlığına göre değişiyor.
Dr. Boduç, bu hastalıkta kas sertliği/spastisite adı verilen bir durumun sık görüldüğünü, bunun da fonksiyon kaybına, ağrıya ve bakım zorluğuna neden olduğunu söylüyor.
Dr. Boduç, kas sertliğini azaltmak için fizik tedaviyle birlikte botoks enjeksiyonlarının da kullanıldığını, botoksun kontraktürleri önlemek, ağrıyı hafifletmek, cihazlama ve pozisyonlamayı kolaylaştırmak ve en önemlisi fonksiyonları korumak için etkili bir yöntem olduğunu vurguluyor. Dr. Boduç, serebral palsili çocukların modern tıbbın sunduğu tedavilerle pek çok becerilerini geliştirebileceklerini ve topluma kazandırabileceklerini ifade ediyor.