Akıllı telefonların yaydığı mavi ışığı engelleyen koruyucu gözlükler, teknoloji bağımlısı gençlerin geceleri daha iyi uyumasını sağlayabilir.
Ekran başında geçirilen sürenin gençlerin uyku düzenine etkisini inceleyen Hollandalı araştırmacılara göre, telefona bağımlı halde uzun zaman geçirenler, uykuya dalmakta ve dinlendirici uyku çekmekte zorlanıyor.
Gün ışığını taklit eden mavi ışık, uykuyu sağlayan melatonin hormonunun salgılanmasını önleyerek uyumayı zorlaştırıyor.
Altüst olmuş bir uyku da konsantrasyonu ve hafızayı etkilemenin yanı sıra çocukların öğrenme kabiliyetini engelliyor. Bununla birlikte uzun vadede obezite, kalp hastalıkları, hatta kanser ihtimalinin artışında bile rol oynayabiliyor.
Akıllı telefon kullanımının yukarıda sayılan etkilerini dikkate alan bir araştırma için 12-17 yaş aralığında 55 genç, mavi ışığa maruz kalma oranlarına göre gruplara ayrıldı.
Günde 4 saat ya da daha fazla ekran başında kalanların uykuya dalması, bir saat ya da daha az ekrana bakanlardan yarım saat daha uzun sürdü.
İlk grup ayrıca, uyku sırasında daha çok bölünme yaşarken, bu kişilerin sabah uyanma süreleri de uzadı.
Gönüllülerin kendi evlerinde izlenmesi aşamasındaysa, farklı müdahalelerin uyku üzerindeki etkisi, günlükler ve giyilebilir sensörler kullanılarak takip edildi.
Akşamları ekrandan uzak geçirilen 1 hafta, gençlerin uykuya dalma süresini yüzde 68 azalmasına yetti. Bu da söz konusu gönüllülerin, uykuya 20 dakika daha erken geçtiği ve sabahları daha çabuk uyandığı anlamına geliyordu.
Araştırma sonuçlarını Avrupa Endokrinoloji Kongresi Yıllık Toplantısı’nda paylaşan, Amsterdam Üniversitesi Sağlık Merkezi’nden Dr. Dirk Jan Stenvers, “Ergenler, ekranlı cihazların karşısında giderek daha fazla zaman harcıyor ve uyku şikayetleri bu yaş grubunda sıkla görülüyor” dedi.
Dr. Stenvers, akşam ekran başında geçirilen zamanı ya da akıllı telefonlardan yayılan mavi ışığın etkisini en aza indirerek söz konusu uyku şikayetlerinin kolayca önlenebileceğini kanıtladıklarını da ifade etti.