Kırım Haber Ajansı Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov, 1915 olaylarının devlet seviyesinde sözde “soykırım” olarak ilan edilmesi gerektiğine yönelik skandal açıklamasıyla gündeme geldi. ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Başkanı Joe Biden’ın 24 Nisan’da 1915 olaylarının yıldönümüyle ilgili yaptığı açıklamada sözde “soykırım” ifadesini kullanmasının ardından, Bakü doğumlu Ermeni asıllı Bakan Avakov da 1915 olaylarının devlet seviyesinde sözde “soykırım” olarak ilan edilmesi gerektiğini öne sürdü.
Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov, dün Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, sözde Ermeni soykırımının batı ülkelerinde tanındığını ve onlarca ülke tarafından kınandığını, 2014’te Euromeydan olaylarında ilk ölenlerden birinin Ermeni Sergey Nigoyan olduğunu ve Ermenilerin Ukrayna ordusu bünyesinde Donbas’ta savaştığını söyleyerek şu ifadelerde bulundu: “(Sözde) Ermeni soykırımı, tek bir halkın trajedisi değil.
Bu, tüm insanlık için korkunç ve maalesef incelenmemiş bir ders, çünkü halâ hiçbir ülke ve hiçbir halk trajedinin tekrarlanmasına karşı güvende değil. Tam da bu yüzden (sözde) Ermeni soykırımı devlet seviyesinde tanımak bu kadar önemli. Suçu kınamak, ihtilaf ve anlaşmazlık ne olursa olsun bu tür şekilde ‘çözümünün’ kabul edilemez olduğunu ilan etmek, siyasi taahhütler üstlenmek.”
UKRAYNA DEVLETİ, ASILSIZ ERMENİ İDDİALARININ DİLLENDİRİLMESİNE YASAK GETİRMİŞTİ
Daha önce Ukrayna, sözde Ermeni soykırımı iddialarında tavrını Türkiye’den yana koyarak devlet memurlarına bu konu hakkında açıklama yapmamaları yasağı getirmişti.
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, nisan 2020’de asılsız Ermeni iddialarının 105. yıl dönümünde, Ukraynalı diplomatlar ve kamu görevlilerine bir bildiri göndererek, gerçekleştirecekleri açıklamalarda “Ermeni Soykırımı” ifadesinin kullanılmasını yasaklamıştı.
Bakanlık, Ermeni meselesinin, Ukrayna’nın stratejik ortağı olan Türkiye’nin en hassas noktalarından birisi olduğuna dikkat çekmişti. Yine, Ermenistan’ın tüm uluslararası platformlarda Rusya Federasyonu’nu desteklemesinin ve oylamalarda Ukrayna’nın aleyhine oy kullanmasının da bu kararda etkili olduğu kaydedilmişti.
Öte yandan, söz konusu kararda, Ermenistan’ın, 1932-1933 yılları arasında Sovyetler Birliği tarafından Ukrayna’da yaratılan sun’i açlık (Holodomor) olaylarını kabul etmediği de vurgulanmıştı. Ukrayna Dışişleri tarafından yapılan açıklamada, Ermenistan tarafının asılsız bir şekilde propagandasını yürüttüğü iddiaların, herhangi bir Birleşmiş Milletler kararıyla desteklenmediği de kaydedilmişti.