Apple, kompleks bir artırılmış gerçeklik setinin patentini aldı. Patent, yüksek ihtimalle kullanıcıların mimiklerini, gözlerini ve ellerini takip etmeye yarayacak. Bugünün erken saatlerinde Variety'nin yayınladığı haberde, patent dosyasının 2019 Mart'ta hazırlandığı belirtildi.
Apple'ın artırılmış gerçeklik konusundaki bu patenti, kafanıza takabildiğiniz bir ekranı barındırıyor. Kameraların ve sensörlerin de yer aldığı cihaz, kişinin gözlerini takip ediyor. Birlikte çalışan bileşenler ise üç boyutlu bir görsel oluşturarak dünyadaki gibi bir görüntüyü kullanıcıya gösteriyor. Bunların dışında birçok potansiyel çeşitliliği de bulunuyor.
Göze takılan bir cihazın yanı sıra ellerin pozisyonunu ve şeklini algılayacak bir cihazdan da bahsediliyor. Ayrıca kaş ve çene için de sensörlerin olabileceği belirtiliyor. Ayrıca kafanızın pozisyonunu hesaplayan sensörlerle de gerçek dünyadaki ışık durumlarının hesaplanacağı söyleniyor.
Variety'nin haberinde Apple'ın birçok artırılmış gerçeklik gözlüğünden farklı bir sistemi açıkladığından bahsetti. Genellikle kısmi görselleri göstererek kullanıcıyı gerçek dünyadan tamamen koparmayan gözlük, bu noktası sayesinde diğer artırılmış gerçeklik gözlüklerinden ayrılıyor.
Kaş ve çene sensörleri ise gerekli olarak görülmüyor. Apple, halihazırda Animoji ve Memoji avatarlarını başarılı bir şekilde animasyon haline getirebildiği için bu sensörlerin tam olarak ne işe yarayacağı bilinmiyor.
Her patent dosyası haberinde olduğu gibi bu haberimizde de bir uyarı yapmakta fayda var. Patent dosyaları, bir firmanın neler yapmak istediğini gösteren ya da ileriye dönük yatırımlarını ortaya koyan belgeler olarak karşımıza çıkıyor. Bu sebeple Apple'ın böyle bir cihaz üzerine çalıştığını söyleyebilsek de artırılmış gerçeklik gözlüklerinin kesin olarak geleceğinden bahsedemeyiz.
Artırılmış gerçeklik gözlükleri konusunda istekli olan ancak kamuoyuna herhangi bir açıklamada bulunmayan Apple, yüksek ihtimalle iPhone 11 konusuna tam olarak odaklanmış durumda. Yine de teknoloji devi firmanın bu alandaki çalışmalarını kolay kolay bırakmayacağını ve en nihayetinde bir artırılmış gerçeklik gözlüğüyle karşımıza çıkacağını düşünüyoruz.