Sosyal medyada izinsiz espriye 30 bin dolar ceza!

Sosyal medyada izinsiz espriye 30 bin dolar ceza!

ABD Kongresi'nden onay alan ve henüz yürürlüğe girmemiş olan bir yasa tasarısına göre fikri mülkiyet haklarını ihlal edenlerin 30.000 dolara kadar para cezası ödemesini öngörülüyor.

İnternet üzerinde neredeyse her konuda espri yapılabiliyor ve milyonlarca caps sayfası mevcut. Arkadaşınızı güldürmek için bunları paylaşmanız son derece masum bir davranış gibi görünse de Amerika Birleşik Devletleri'nde bu olayın pek de hoş görülmediğini söyleyebiliriz.

ABD Kongresinde iki partinin onayladığı yasa tasarısında bu esprilerin fikri mülkiyet olarak kabul edildiği ve izinsiz kullanımların cezalandırılacağı belirtildi. Bu cezaların da beklenen cezalardan çok daha fazla olduğu ifade edildi.

Tüm bu olayların olması gerekenden ağır olduğunu düşünüyorsanız kanuni yaptırımların daha da ağır olduğunu söyleyebiliriz. Daha net bir şekilde anlatmamız gerekirse; size ait olmayan bir espriyi sosyal medyada paylaşmanız durumunda içeriğin fikri mülkiyetini ihlal ettiğiniz her espri için 15.000 dolar ceza ödeyebilirsiniz. Bu cezaların en yükseğiyse 30.000 dolar olarak belirlendi.

Bu cezalara içerik üreticileri tarafından baktığımız zaman kendi işleri başkaları tarafından kullanıldığı zaman hiçbir ücret almayan kişilerin mağduriyetinin önüne geçilmiş oluyor. Başka bir deyişle aslında hakları olan geliri elde etmiş oluyorlar.

Buna ek olarak YouTube, Facebook gibi birçok sosyal medya platformu, başka insanların işlerini kullanarak gelir elde etme yeri haline geldi diyebiliriz. Bu yasa tasarısıyla birlikte YouTube ve Facebook üzerinde gerçekleşen 'eser hırsızlığı'nın önüne geçilebileceği düşünülüyor.

Tüm bu ciddi olayların dışında yalnızca esprileri paylaşmak isteyenlere dair herhangi bir ibare yasa tasarısı içerisinde yer almadı. Yine de içeriği oluşturan kişilerin adı geçirildiği sürece içeriklerin paylaşılmasında herhangi bir sorunun oluşmayacağı düşünülüyor.

Yasa tasarısı şu an için senato tarafından onaylanmış olsa da resmi olarak yürürlüğe girmiş durumda değil.