Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mevlüt Uluğtekin YILMAZ
Mevlüt Uluğtekin YILMAZ

Sence...

Ülkemizdeki sendikaların pek çoğunun yayın organı var. Çeşitli türlerdeki bu yayın organlarında genelde, sendikal çalışmalardan, biraz da örtülü politik olaylardan söz edilir. Dolayısıyla o yayınların içeriği çoğunlukla yavandır ve okumak da oldukça sıkıcıdır. Söz gelimi o sendika dergilerinde “Vücut dilini” anlatan, “Aşk Medeniyeti”nden söz eden veya “Sapanca”nın doğasını dile getiren yazılar bulamazsınız... Ama bu durum Türk Kamu-Sen’e bağlı Türk Büro-Sen için geçerli değil! Çünkü Türk Büro-Sen’in bir yıldır yayımladığı “Sence” adlı dergi, gerçek bir kültür ve sanat organı! Bu dergi, insanımızı ’insanca’bilgilerle donatan yazılarıyla, harika mizanpajı ve görselliğiyle gerçekten çok farklı... Böyle bir derginin ‘yıl dönümü’ elbette kutlanır!
Nitekim derginin sahibi, Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, birinci yılını dolduran Sence için 7 Mayıs 2014 akşamı yemekli bir davet verdi. Türkiye Kamu-Sen’in görkemli binasında gerçekleşen bu davete, sendika başkanları yanında, pek çok sanatçı ve siyasetçi de katıldı. Kamu-Sen eski Genel Başkanı Bircan Akyıldız da gelenler arasındaydı. Türk Dayanışma Konseyi’ni oluşturan sivil toplum örgütlerinin tüm başkanları oradaydı... Bu üretken, ne yaptıklarını bilen o korkusuz sendika başkanlarının adlarını sizlere özellikle sunmak istiyorum:
Türkiye Kamu-Sen Konfederasyonu’nun ve Türk Eğitim-Sen’in Genel Başkanı İsmail Koncuk, Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Türk-Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, Türk Yerel Hizmet-Sen Genel Başkanı İlhan Koyuncu, Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkanı Hazım Zeki Sergi, Türk Haber-Sen Genel Başkanı Sedat Yılmaz, Türk Tarım Orman-Sen Genel Başkanı Ahmet Demirci, Türk İmar-Sen Genel Başkanı Necati Alsancak, Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Şerafeddin Deniz, Türk Enerji-Sen Genel Başkanı Mehmet Özer, Türk Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı H. Hüseyin Yılmaz, Türk Emekli-Sen Genel Başkanı Osman Özdemir, Birleşik Emekliler Derneği Genel Başkanı Nalan Huriye Akcan...
Çok yoğun katılımlı bu anlamlı toplantının açış konuşmasını derginin sahibi Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş yaptı. Fahrettin Yokuş konuşmasında, toplum olarak bilgi ve fikir perişanlığımızın nedenlerini açık yüreklilikle dile getirdi. Bu konuşmanın tümünü sizlere vermeyi çok isterdim; ne var ki, ancak küçük bir bölümünü sunabileceğim.
Şöyle diyordu Sayın Yokuş: “(...) Bugün ülkemizde 15 yaş üstü okuma-yazma bilmeyen 2 milyon 784 bin insanımız mevcut. Hiç okula gitmeyip okur-yazar olan ise 3 milyon 784 bin kişi; yani toplam olarak 6 milyon 569 bin insanımız hiç okula gitmemiş. (...) Eğitim iktisadi kalkınmanın lokomotif gücüdür. İyi eğitilmiş insan gücü(beşeri sermaye)ne sahip olan ülkeler daha hızlı kalkınmaktadırlar. (...) Japonya’da toplumun % 14’ü, Amerika’da % 12’si, İngiltere ve Fransa’da % 21’i düzenli kitap okurken, Türkiye’de ise bu oran % 0.01’dir. Toplam kitap okuma oranı -eğitimdeki basılan kitaplar dahil- % 4,5 olduğu ülkemizde, yılda 23 milyon adet kitap basılırken, Japonya’da basılan kitap miktarı 4 milyar 200 milyon adettir. AB ülkelerinde yıllık kitap harcamalarına ayrılan kişi başı para 500 dolar iken, ülkemizde 2 dolar düzeyindedir.”
Sayın Yokuş, böylesi yürek yangını sözlerini bitirdikten sonra, dergideki başarının, Editör Yasemin Güngör ve ekip arkadaşlarına ait olduğunu belirtti.
Toplantı, sanatçıların eserlerini sunmasıyla sona erdi.
Sevgili okuyucum; hiçbir maddi getirisi olmayan, sadece insanımızın akıl donanımına hizmet için, birileri dergi yayımlıyorsa, bu gayreti çok anlamlı bulurum. Türk Büro-Sen’i alkışlıyorum.
Esen kalın efendim.

Yazarın Diğer Yazıları