Polonya Parlamentosunun üst kanadı Senato Dış İlişkiler Komisyonu üyeleri, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki asker sayısını artırması nedeniyle 21 Nisan tarihinde, Ukrayna’ya destek içeren kararı kabul ettiler. Ukrayna’daki durumun masaya yatırıldığı ve kararın kabul edildiği özel toplantıda, Ukrayna’nın Varşova Büyükelçisi Andriy Deşçitsa, bölgedeki durum hakkında bilgi verdi.
Wyborcza sitesinin haberine göre kararda, “tanklar, ağır toplar ve füze topçuları, zırhlı piyade, insansız hava araçları ve savaş uçaklarıyla donatılmış birliklerin sayısının tehlikeli bir şekilde arttığı ve uluslararası hukuka aykırı olarak Kerç Boğazı’nın kapatılması kararının alındığı Karadeniz’de Rus filosunun faaliyetlerinde artış gözlemlendiği” ifadelerine yer verildi.
RUSYA’NIN SALDIRGAN EYLEMLERİ, AVRUPA GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDİYOR
Bunun yanı sıra, Donbas’taki ayrılıkçıların Rus yönetiminden işgal altındaki Ukrayna topraklarını Rusya’ya katmasını istedikleri ifade edilen kararda, gerilimi tırmandırmaya yönelik bu girişimin, Avrupa’nın istikrarı bozma stratejisinin bir devamı olarak yorumlanması gerektiği belirtildi. Kararda, “Komisyon, Rusya Federasyonu’nun eylemlerinin kıtamızdaki güvenliğe bir tehdit olduğu ve aynı zamanda Avrupa’daki sınırların dokunulmazlığı ilkesini sorgulamaya yönelik bir girişim olduğu kanaatinde.” denildi.
Komisyon, Rus yönetimini gerginliği tırmandırmaya son vermesi ve bölgedeki güvenlik durumuna yönelik tehditleri ortadan kaldırmasını istedi. Yalnızca AB ve NATO ortaklarının sert tutumunun gerginliğin tırmanmasını ve savaşı engelleyebileceğini vurgulayan Polonya Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu, bunun yanında NATO liderlerinden de Vaşington Antlaşması’nın 4. Maddesi uyarınca istişareler başlatmalarını istedi.
UKRAYNA’NIN DOĞUSUNDA ÇATIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde, Rusya yanlısı ayrılıkçılar ve onları destekleyen Rus silahlı güçleri ile Kıyiv yönetimi arasında 2014’ten bu yana çatışmalar devam ediyor. Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, 30 Mart 2021’de parlamentoda yaptığı konuşmada, Rus Silahlı Kuvvetlerinin askeri tatbikat bahanesiyle Ukrayna sınırları yakınlarına birlik sevkiyatı yaptığını açıklamıştı. Homçak, Rusya’nın işgal altındaki Kırım’da, Rusya’nın Rostov, Bryansk ve Voronej bölgelerindeki askeri varlığı artırdığını ayrıca Kremlin yönetiminin Donbas bölgelerine askeri teçhizat ve mühimmat temin etmeyi sürdürdüğünü aktardı.
RUSYA TATBİKAT BAHANESİYLE KARADENİZ’DE YABANCI GEMİLERİN ULAŞIMINI ASKIYA ALMIŞTI
Rusya, 14 Nisan’da yayımladığı karar çerçevesinde, 24 Nisan’dan 31 Ekim’e kadar Karadeniz’in bazı bölgelerinde yabancı savaş gemileri ve devletlere ait gemiler için; Rusya’ya ait kara sularından geçiş hakkını askıya almıştı. Ayrıca, özellikle işgal altındaki Kırım’ın hava sahasını uçuşlara kapatmıştı.