Özel okulların kapanma nedeni ortaya çıktı

Özel okulların kapanma nedeni ortaya çıktı

Korona virüs salgının en çok etkilediği sektörlerden biri olan özel okulların bir çoğu kepenk kapatmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, 2020 ve 2021’de 938 özel okul kapanırken, 882 özel okul ise devredildi. 50 bin öğrenci devlet okullarına geçtiği belirtilirken, satılan okul binalarının büyük çoğunluğunun hastaneye dönüştürüldüğü ortaya çıktı.

Odatv’de yer alan habere göre, korona virüsün en çok etkilediği alanlardan biri de özel okullar oldu. Son bir yılda çok sayıda özel okul kapandı. Kapanan okulların bazıları, öğrencileri ile birlikte devredilmek istendi, bazılarının binaları ise okul dışı amaçlar için kullanılmak üzere satıldı.

938 ÖZEL OKUL KAPANDI

Özel okulların kapanması ile ilgili bilgi veren Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, "Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) verilerine göre Covid-19 salgınının etkili olduğu 2020 ve 2021’de 938 özel okul kapandı. 882 özel okul ise devredildi. Kapanan özel okullardan 14 bin 652 öğrenci, devredilen özel okullardan ise 35 bin 302 öğrenci devlet okullarına geçti" dedi.

BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU HASTANEYE DÖNÜŞTÜ

MEB verilerine göre, 2020 ve 2021’de 938 özel okul kapandı, 882 özel okul ise devredilirken, 50 bin öğrenci devlet okullarına geçti. Satılan okul binalarının büyük çoğunluğunun hastaneye dönüştürüldüğü belirtildi.

“ÖĞRENCİLERİYLE BİRLİKTE DEVRETMEK İSTENİYOR”

Pandemi nedeniyle özel okul taleplerinin azalmasının sektörü olumsuz yönde etkilediğini aktaran Akdoğan "Özel okul binalarının gerek satılık gerekse de kiralık arzlarında büyük artışlar yaşanıyor. Bazısı sadece binayı satmayı isterken bazısı ise öğrencileriyle birlikte devretmek istiyor. Bunlar arasında zamanında çok yüksek maliyetlere yapılan, milyonlarca lira harcanan okullar da yer alıyor. Satılan okullar arasında 100 milyon TL''lik, büyük kampüslü eğitim kurumları da var, 500 bin TL''lik küçük anaokulları da" dedi.

OKULLAR HASTANEYE DÖNÜŞÜYOR

Okul binalarının farklı amaçlarla kullanılmak istendiğini dile getiren Akdoğan, en büyük ilginin ise sağlık sektöründen olduğunu söyledi. Akdoğan, "Bu binalar için sağlık sektörünün öncelikli talebi söz konusu. Pandemi döneminde sağlık sektörü daha da büyümeye başladığı için yeni hastaneler açmak isteyen büyük markalar almak isteyebiliyor. Ancak her sektörün kendi içindeki mevzuatlarında özel hususlar yer alıyor. Tavan yüksekliğinden, kapı genişliğine, asansör özelliklerinden, yangın sistemlerine kadar her bina her işe uygun olarak da dönüştürülemiyor" dedi.

İlgili Haberler