Onurlu olabilmek!
Sadece gazetecilikte değil her meslek ve konumda daima onurlu olabilmek, her şeyden önce gerekiyor.
Gerçekten de “onur” her zaman aranan hasletlerin başında geliyor.
Özellikle, insanların öfkelerine kapılarak veya yanlış anlaşılmalardan ötürü onurla oynamaya, bi hak yere sorgulamaya kalkışmaları hem ayıp hem de günah sayılıyor.
Şükürler olsun ki, yarım asrı geçen gazetecilik hayatımızda, sadece bir kere o da haksız yere, bir okurumuz tarafından “münasebetsiz” bir şekilde itham edilmiş bulunuyoruz.
Ne yazık ki, okurumuz ters veya anlaşılamayan bir mantıkla kararını veriyor.
Oysa, “Yeni Anayasa gizli dinlemeyi önlemeli” başlıklı yazımızda sadece fertlerin haberleşme özgürlüklerinin teminat altına alınması görüşü yer almıştı. Başka bir niyet veya maksadımızın olmadığını da bir kez daha belirtmek icap ediyor.
Yeri gelmişken, insanları yargılama ile ilgili bir haberi de, sütunlarımıza almak ve kamuoyuyla paylaşmak bize düşüyor.
“Allah imanı yargılamayı insanlara bırakmamıştır” ...
Nebevi Sünnet ve Çağdaş İslami Araştırmalar Konferansı’nda ’Tekfir Fenomeni’ başlıklı bir sunum gerçekleştirmek üzere Medine’ye giden Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez Suudi Arabistan’ın etkin haber kanallarından Ahbariyye’ye verdiği mülakatta bir Müslüman’ın başka bir Müslüman’ı tekfir etmesinin bir fikir ve düşünce terörü olduğunu söyledi.
Başkan Görmez şöyle devam etti: “Bu terör, şiddeti mübah gören başka terörlerin de öncüsü ve habercisidir. Yüze yakın fikir ve düşünce okulunu bağrından çıkarmış bir medeniyetin çocukları Sünni, Şii, Vahhabi, Selefi gibi suni ayrımlara kapılarak birbirlerini tekfir edemezler.
Dini ilimler öğreten bütün fakülte ve üniversitelerin bu durumu göz önünde bulundurarak, programlarını, müfredatlarını yeniden gözden geçirmesi bir zorunluluk addetmiştir.”
Yeryüzünde en kötü yargının Müslümanların birbirinin imanını yargılaması olduğunu söyleyen Diyanet İşleri Başkanı Görmez, ’Allah imanı yargılamayı insanlara bırakmamıştır. İmanı yargılamak kula düşmez. O Allah’ın işidir’ dedi.
Hazreti Peygamberin vefatından sonraki dönemde yapılan bu türden yargılamaların Müslümanları parçalanmaya götürdüğünü hatırlatan Başkan Görmez, modern zamanlarda aynı hastalığın nüksettiğini ve insanların kendi yorumlarını esas alarak başka Müslümanların imanlarını yargılamaya kalkıştıklarını kaydetti. Diyanet İşleri Başkanı Görmez ayrıca; bu durumun dünyanın birçok yerinde ve İslam dünyasında ciddi sorunlara yol açtığını, Kafkasya’daki karışıklıktan Somali’deki açlığa kadar pek çok yanlışın temelinde cehalete dayanan bu fikir ve düşünce terörünün olduğunu söyledi.
Evliya Çelebi Malatya’da!
Yazımızı Seyyah- ı Âlem Evliya Çelebi’yle ilgili bir haberle noktalarken, yedi iklim, on sekiz Padişahlık gezen; yetmiş yılı aşkın ömrünün elli bir yılını seyahatlerde, bir diyardan bir başka diyara uzanan yollarda, farklı şehirlerde, değişik ülkelerde geçiren bir gezgin olan Evliya Çelebi’yi saygıyla anmak onurumuza müstesna bir onur katıyor.
Evliya Çelebi’nin Harita Dünyası Malatyapark’ta ziyaretçileri ile buluştu.
Evliya Çelebi’nin doğumunun 400. yıl dönümü anısına, 2011’in UNESCO tarafından “Evliya Çelebi Yılı” ilan edilmesi kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığınca hazırlanan 36 harita Malatya’da sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Evliya Çelebi’nin seyahatlerinde çizdiği ve bahsettiği haritaların yer aldığı sergi Malatyapark AVM’de açıldı.