Niksar'ın fidanları...
Sevgili okuyucularım, kimi konuları yazmaya başlarken zorlanırım. Konu öylesine geniş, öylesine derinliklidir ki; neresinden başlayacağınızı bilemezsiniz... İşte ‘Niksar’ konusu da bunlardan birisi!
Sevgili şair dostum Hasan Akar’ın nazik davetiyle 22-23 Haziran’da Niksar’da düzenlenen ‘Niksar’ın fidanları’ kültür etkinliğine konuk oldum. ‘Erzurumlu Emrah’tan Cahit Külebi’ye Şiir Şöleni’ne katıldım. Bu vesileyle Niksar denilen ve yurdumuzun eşi az bulunan güzelliklerinden birisini daha tanıdım.
Niksarlılara şiir okuyacaktık... Gördüm ki, Niksar’da şiir okumak zor! Doğru; şiir sözün sultanı, güzelliğin tahtıdır. Ama şu tuhaflığa bakınız ki; Niksar denilen bu ’cennet’parçasının kendisi görkemli bir şiir! Niksar güzelliğinin doldurduğu gönüllerde, bizler hangi şiirle yer bulacaktık ki? Hep bunu düşündüm, Niksar’ı gezerken...
Niksar, Anadolu’nun kuzeyinde ‘Akdeniz iklimini’ yaşatması yanında, bu kentin her metrekaresi binlerce yıllık tarihin izini de taşıyor. Dünyada varlığı bilinen ilk üç darphaneden birisi Niksar’da bulunuyormuş. Nitekim Amasyalı Strabon “Dünyada ilk dikey su değirmeni Niksar’dadır” diyor. Eski dünyanın Roma Arsenali (Silah deposu) en korunaklı biçimde yine bu kentimizde. Diyarbakır’dan sonra ikinci büyük kale suru Niksar’da... Niksar, Türk kültürünün de anlamlı eserleriyle dolu. Melik Ahmet Danişment Gâzi’nin türbesi burada. (Biz de tanık olduk; Karadeniz yöresinden akın akın bu gâzimizi ziyarete geliyorlar). Çöreği Büyük Cami, Ulu Cami, Lüleci Kardeşler Çeşmesi, Kırkkızlar Türbesi, Taş Mektep, Yağıbasan Medresesi, Erzurumlu Emrah ve şairimiz Cahit Külebi burada... Niksar, 11. yüzyılda Ahlat ve Harput gibi ilk başkentlerden. Ve yine Niksar, 1919’da Reddi İlhak Cemiyeti’ni kuran, miting yapan; işgali tel’in telgrafı çekerek Türklüğün yüz akı Mustafa Kemal’imizi ilk kucaklayan kentlerimizden birisi...
Evet... Bu ilginç bilgileri biz konuklar kimden öğrendik biliyor musunuz? Belediye Başkanımız Duran Yadigar Beyefendi’den! Sayın Başkanımız bir ’kent rehberi’gibi bıkmadan bizi bilgilendirdi. Okuyucum bilir ki; millete hizmet konusunda bu kalemin politik yanı yoktur. Türk milletine ‘gece uyumadan, gündüz oturmadan’ hizmet edenler benim baş tacımdır. İki gün boyunca başkanımız Duran Yadigar’ı gözlemledim. Yapmacık tavırlardan uzak, halkıyla bütünleşmiş, çalışkan, açık sözlü ve bilge bir Başkan! Gerçekten Niksar için çok büyük bir şans. (İliştiri: Araştırmacıların dikkatine: Niksar Belediyemiz “Geçmişten Günümüze Niksar sikkeleri”, “Millî Mücadele Yıllarında Niksar”, Danişment Gâzi Destanı adlı kitaplarını yayımladı.)
Erzurumlu Emrah, Cahit Külebi mezarlarını ziyaret ettik. Rahmetli dostum Vali Rıza Akdemir Kütüphanesi’ni açtık. Şiir dinletisi ise Niksarlılardan yoğun ilgi gördü. Bendeniz ve şu şair dostlarım Niksarlılara hitap etti: “Abdullah Satoğlu, M. Ali Kalkan, Mustafa Ceylan, İsmet Bora Binatlı, Talat Ülker, Murat Duman, Emel Demirezen, Şemsettin Ağar, Dursun Elmas, Ayşe Paslanmaz, Muhsin Durucan, Zuhal Ekinci, Sabiha Serin, Yurdal Demirel, Süreyya Kaya, Ahmet Divrikoğlu, Nihat İmaç”
Bizlere Niksar güzelliğini yaşatan, başta Belediye Başkanımız olmak üzere, Yusuf Şentürk, Atalay Kipeci, Mustafa Necati Güneş, Gökhan Güneş, Ünsal Çekiç, Halime Çekiç, Mahmut Hasgül’e ve hep yanımızda olan sevgili Ömer Bostancı’ya, Arzu ve Emel Hanımefendilere çok teşekkür ederim.
Bizim için Niksar rüyası, cennetten bir parça olan “Çamiçi Yaylası” nda bulutlar arasında son buldu...
Tüm Niksarlılara selâm
.olsun!