Metin Feyzioğlu'ndan A Haber'de 'çoklu baroya' destek açıklaması

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu A Haber'de çoklu baro düzenlemesini savunarak 'devrim niteliğinde' değerlendirmesinde bulundu. Feyzioğlu; 'Kanunun devrim niteliğindeki kısmı da Ankara, İstanbul, İzmir'in vesayetine, tahakkümüne son vermesi' dedi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu daha önce karşı çıktığını açıkladığı çoklu baro düzenlemesini savundu.

"DEVRİM NİTELİĞİNDE"

A Haber'e konuşan Feyzioğlu "Bu kanun çoklu baro diye takdim edildi oysa bu kanun Ankara, İstanbul, İzmir illerinde yani mevcut avukat sayısı 5000'i aşan illerde 2000 avukatın dilerse bir ikinci baroyu, yani tercihli bir baroyu kurma imkanı getiren kısmı var. Bu kısmı bir kenara bırakıyorum, buna ilişkin eleştirilerimizi, kaygılarımızı hep paylaştık. Fakat nedense medyada ve özellikle bu kanuna karşı peşinen cephe almış tüm kesimlerde kanunun bundan alakasız ama devrim niteliğindeki kısmı gözlerden kaçırılıyor. Bunun kasten yapıldığını düşünüyorum" ifadelerinde bulundu.

Türkiye Barolar Birliği'nin geçen 51 yılda Türkiye'deki baroların birliği olmaktan çıktığını ileri süren ve "İstanbul, Ankara ve İzmir ve bir iki baronun bir araya gelip dilediğini yaptırma gücüne kavuştuğu Türkiye'nin büyük çoğunluğunu, Anadolu vilayetlerinin hepsini figüran rolüne indirgediği bir hale dönüşmüştü" diyen Feyzioğlu şunları söyledi:

"Ankara, İstanbul, İzmir'in vesayetine son verildi"

"Kanunun devrim niteliğindeki kısmı Ankara, İstanbul, İzmir'in vesayetine, tahakkümüne son vermesi ve Türkiye'deki tüm baroları 1969'daki kuruluş ruhunda olduğu üzere Barolar Birliği'nin kurucu asli unsuru haline getirmesidir. Bazı kişiler kasten çarpıtarak bazıları da bilmeden ama bunların peşinden giderek diyorlar ki Türkiye'deki avukatların çoğunluğu İstanbul'da olduğuna göre elbette İstanbul'un bu delegeyle temsil edilmesi gerekir.

Bu kişilerin dediği doğruysa bugün de TBMM'de sadece Ankara ve İstanbul'un milletvekilleri olmalıdır, diğerleri tamamen figüran rolündedir. Diğer illlerde laf olsun diye delege gönderiliyordur.

Bizim sistemimiz maalesef buna dönüşmüştü. TBB avukatların birliği değildir, avukatlara hizmet etmekle yükümlü baroların birliğidir. Ve baroların her biri asli kurucu unsurdur Bir birlikten söz ediyorsanız o birliğin her bir unsurunun kendini asli, asıl hissetmesi, esaslı hissetmesi zorunludur."

DÜZELTME TALEBİ

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, 22.07.2020 tarihinde A Haber canlı yayınına katılmış ve programda şunları söylemiştir:

“Kamuoyunda bu kanun çoklu baro diye takdim edildi. Oysa bu kanunun Ankara, İstanbul, İzmir illerinde, yani mevcut avukat sayısı 5 bini aşan illerde 2 bin avukatın dilerse bir ikinci baroyu yani tercihli bir baroyu kurma imkânı getiren kısmı var. Bu kısmı bir kenara bırakıyorum. Buna ilişkin eleştirilerimizi, kaygılarımızı hep paylaştık.

Fakat nedense medyada ve özellikle bu kanuna karşı peşinen cephe almış olan tüm kesimlerde ve medyada kanunun diğer, bundan alakasız ama devrim niteliğindeki kısmı gözlerden kaçırılıyor. Bunun kasten yapıldığını düşünüyorum. Şimdi sizin vasıtanızla bu kasten gözden kaçırmaya bir son vereceğiz. O da şu.

Türkiye Barolar Birliği geçen 51 yılda Türkiye’deki baroların birliği olmaktan çıkmış ve İstanbul, Ankara, İzmir ve bir iki baronun bir araya gelip dilediğini yaptırma gücüne kavuştuğu, Türkiye’nin büyük çoğunluğunu Anadolu vilayetlerinin hepsini figüran rolüne indirgediği bir hale dönüşmüştü. Kanunun devrim niteliğindeki kısmı Ankara, İstanbul, İzmir’in vesayetine, tahakkümüne son vermesi ve Türkiye’deki tüm baroları 1969’daki kuruluş ruhunda olduğu üzere barolar birliğinin kurucu asli unsuru haline getirmesidir.”

Yeniçağ isimli internet sitenizde, “Metin Feyzioğlu’ndan A Haber’de ‘çoklu baroya’ destek açıklaması” başlığıyla verilen haber ve içeriğinde “Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu A Haber’de çoklu baro düzenlemesini savunarak ‘devrim niteliğinde’ değerlendirmesinde bulundu. Feyzioğlu, “Kanunun devrim niteliğindeki kısmı da Ankara, İstanbul, İzmir’in vesayetine, tahakkümüne son vermesi’ dedi.” şeklinde yer alan bir kısım ifadeler gerçeği yansıtmamaktadır.

Şöyle ki; Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, söz konusu program sırasında, çoklu baro düzenlemesini savunmamış, aksine bu bölümü eleştirdiklerini söylemiş, hatta “Bu kısmı bir kenara bırakıyorum” demiştir. Devrim niteliğinde diye bahsedilen düzenlemeler, yukarıda da verildiği şekliyle “Türkiye Barolar Birliği geçen 51 yılda Türkiye’deki baroların birliği olmaktan çıkmış ve İstanbul, Ankara, İzmir ve bir iki baronun bir araya gelip dilediğini yaptırma gücüne kavuştuğu, Türkiye’nin büyük çoğunluğunu Anadolu vilayetlerinin hepsini figüran rolüne indirgediği bir hale dönüşmüştü. Kanunun devrim niteliğindeki kısmı Ankara, İstanbul, İzmir’in vesayetine, tahakkümüne son vermesi ve Türkiye’deki tüm baroları 1969’daki kuruluş ruhunda olduğu üzere barolar birliğinin kurucu asli unsuru haline getirmesidir.” şeklindeki ifadelerden ibarettir. Hal böyleyken haberinizde Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun çoklu baro düzenlemesini savunduğu şeklinde bir ifadeye yer verilmesi gerçeği yansıtmamaktadır.

Kamuoyunu yakından ilgilendiren bir konuda yapılan haberle ilgili bu düzeltme metninin, tüm hukuki haklar saklı kalmak kaydıyla bu şekilde haber sitenizden yayınlanmasını saygılarımızla talep ederiz.