Masum Türker’in sarsıcı iddiası!
Gündeme “eğitim”in damgasını sert bir şekilde vurmaya devam ettiği görülüyor. Gerçekte de hükümetin getirmek istediği yeni eğitim planının kopardığı gürültüler genişleyerek yankılar uyandırıyor.
Değişiklik ve buna karşı görüşler, politik ve sosyal patlamaları yanında adeta sürüklüyor.
Pazar günü, MAREV’in toplantısında görüşme fırsatı bulduğumuz, aynı zamanda arkadaşımız ve hemşerimiz Masum Türker’in bu konuda ortaya attığı yeni iddialar, hayretler uyandırıyor.
DSP Genel Başkanı Türker, komisyonun son toplantısının usulsüz olduğunu ileri sürüyor.
Türker, iddiasını, gerekçeleriyle TBMM Başkanlığı’na da sunmuş bulunuyor.
Türker’in müracaatında yer alan görüşlerden bazılarını paylaşmak gerekiyor.
“Önemli yasalardan biri olan ” İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin “baskın yöntemiyle kabul edilmesi ve bu değişikliğin 28 Şubat kararlarına karşı rövanşist bir düşünceye dayandırılması, toplumda bölünmeye yol açacağı gibi Türkiye’nin geleceği olan gençlerin yetiştirilme sürecinde bir kara leke olarak sürekli gündemde kalacaktır.
Önerinin yasallaşması durumunda bile, gerekli hazırlıklar yerine getirilemeyeceğinden ötürü, değişikliklerin, 2012-2013 öğretim yılında uygulanmayacağı bir gerçektir. Bu yüzden aciliyeti olmadığı da açıktır.”
***
DSP Genel Başkanı, taleplerini özetle şöyle sıralıyor:
1. TBMM İçtüzüğünün 54. maddesine göre “TBMM Genel Kurulu Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri saat 15:00’den 19:00’a kadar toplanır. Diğer günlerde toplantı yapılması gün ve saatlerinin değişmesi için Danışma Kurulu’nun önerisi ile Genel Kurul’da değiştirilebilir.”
2. TBMM İçtüzüğünün 35. maddesinin 2. fıkrası “TBMM Başkanlık Divanı kararı olmaksızın komisyonlar Genel Kurul’un toplantı saatlerinde görüşme yapamazlar” şeklindedir.
3. Milletvekilleri, İçtüzüğün 28. maddesi gereğince komisyona devam etmek zorundadırlar. Böylesi önemli bir konuda toplanma kurallarına aykırı olarak alınan kararlar, kanun tekliflerinin yasallaşma sürecinin meşruiyetine gölge düşürecektir. Bu nedenle söz konusu Kanun Teklifi’nin İçtüzük kurallarına uygun olarak, tekrar görüşülmesi için TBMM Başkanlığı tarafından iade edilmesi veya Komisyon tarafından geri çekilmesi gerekmektedir.
4. Ayrıca, Kanun Teklifi akçalı işleri kapsadığından Tali Komisyon olarak görev yapacak olan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilmiştir. Konsolide Bütçe ile çok yakından ilgili olan Kanun Teklifi, Tali Komisyonda halen görüşülmemiştir.