ShiftDelete''den alınan bilgilere göre; küresel çip krizi, son dönemde teknolojik ürünler üzerine üretim yapan hemen hemen her şirketi olumsuz etkiliyor. Hal böyle olunca çip üreticileri üretim hatlarını genişletebilmek için yeni yatırım alanları aramaya koyuldu. Dünyanın en büyük çip üreticilerinden Intel, geçtiğimiz aylarda üretimlerini arttırmak için Avrupa’da dev bütçeli üretim fabrikası kurmak istediklerini açıklamıştı.
İtalya, Intel’in fabrikaları için 4.6 milyar dolarlık bütçe ayırdı
Intel’in Avrupa’da çip üretim fabrikası kuracağını açıklamasının ardından birçok ülke şirketi ikna edebilmek adına görüşmelere başladı. En az iki tane yeni nesil çip fabrikası açmak isteyen Intel, bu projeleri için önümüzdeki 10 yıl için yaklaşık 90 milyar dolar ayırmış durumda. Hal böyle olunca fabrika üretimi için ikna etmek isteyen ülkelerden İtalya da kesenin ağzını açtı.
İtalya, Intel’i ikna edebilmek adına 4.6 milyar dolarlık bir bütçe ayırdı. Çip üreticisi, yeni çip fabrikalarının inşasını sübvanse edebilmek adına daha fazla fon sağlamak için Avrupa’da görüşmelerini sürdürüyor. Şimdiye kadar birçok ülke ile görüşen Intel, en cazip teklifi İtalya’dan almış görünüyor.
Intel bu hamleleriyle Asya ülkelerine bağımlılığı azaltmak istiyor. Bu amaç doğrultusunda Avrupa ve ABD’deki operasyonlarını genişletti. Öyle ki çip üretiminin önemi 21. yüz yılda oldukça arttı ve bu üretim hattının neredeyse yüzde 80’lik büyük bir dilimini Asya fabrikaları oluşturuyor.
Çip üretimine önem veren İtalya yönetimi, ilişkilerini sıkı tutuyor. Zira İtalya, yerel yonga üretimini desteklemek için Fransız-İtalyan STMicroelectronics, Tayvan kontrollü MEMC Electronic Materials Inc ve Intel tarafından satın alınması planlanan İsrail Tower Semiconductor (TSEM.TA) ile de görüşmelerde bulunuyor.