25 Kasım 2024 Pazartesi
İstanbul
7°
Foto Galeri
Video Galeri
E-Gazete
Gündem
Ekonomi
Spor
Magazin
Teknoloji
Otomotiv
Sağlık
Yazarlar
Resmi İlanlar
Anasayfa
Foto Galeri
Kurban seçiminde nelere dikkat edilmeli?
Kurban seçiminde nelere dikkat edilmeli?
16 Ağustos 2018 / 11:26
Kimler kurban kesmeli, kurban eti nasıl dağıtılır? Kurbanlık hayvan seçimi, kesim şartları ve etlerin muhafazası nasıl yapılmalıdır? İşte kurbana dair merak edilen sorular
1
/15
Bir kimsenin kurban kesmekle yükümlü olabilmesi için, Müslüman olması, akıllı ve bulûğa ermiş olması, mukim olmak yani yolcu olmaması ve belirli bir malî güce sahip olması şartları aranır.
2
/15
Kesilen kurbanın üçte biri kurban kesemeyen fakir fukaraya sadaka olarak verilmek için, üçte biri evine gelen akraba ve dostlarına ikram yapılmak üzere, geriye kalan üçte biri ise evdeki çoluk çocuğuna yiyecek ve nafaka olarak ayrılabilir.
3
/15
Kurban kesen kimse, eğer kendisi fakir ve ihtiyaç sahibi ise, kurbanın tamamını ev halkına ayırması ve onlara yedirmeside müstehaptır. Kurban etinin tamamını bağışlamak caizdir.
4
/15
Hayvan seçerken gebe ve damızlık dişi olmamasına dikkat edilmeli. Kurbanlık hayvanların veteriner sağlık raporu ve numaralı kulak küpesi, büyükbaş hayvan pasaportu küçükbaşlarda nakil beyannamesi bulunmalı.
5
/15
Kesimi yapılan hayvanların kulak küpeleri köylerde muhtarlara teslim edilmeli. Muhtarlar tarafından teslim alınan küpeler ilçe müdürlüklerine teslim edilmeli.
6
/15
Hayvanda yüksek ateş, iştahsızlık, öksürük, nefes güçlüğü, yutmada zorluk, ağız burun akıntısı, kısmi veya genel felç, vücutta şişlikler, kötü kokulu akıntılar varsa hastalıktan şüphe edilmeli.
7
/15
Bu ve benzeri durumlarda böyle hayvanlar satın alınmamalı veya kesin karar veteriner hekim kontrolünden sonra verilmeli.
8
/15
Kurbanlık hayvan durgun ve halsiz olmamalı, aşırı öksürük ve aksırık olmamalı, gözleri, derisi ve kılları parlak ve canlı olmalı, göz, ağız ve burunda akıntı olmamalı. Besi durumu iyi, hareketleri normal olmalı.
9
/15
Hayvanlar kesim öncesinde 12- 24 saat civarında dinlendirilmeli. Hayvan hakları açısından Kurban Bayramı'nda görev alan kasapların işinin ehli olmalı.
10
/15
Taşıma, kesim öncesi ve kesim anında hayvanlara eziyet edilmemeli, yüksekte kesim yapılarak kanın akışı sağlanmalı ve kesim hijyenine dikkat ederek çalışılmalı.
11
/15
Kurban Bayramı sırasında ve sonrasında oluşan atıklar çevre kirliliğine neden olmayacak şekilde yok edilmeli, et ve deri dahil tüm yan ürünler ülke ekonomisine katkı sağlayacak şekilde değerlendirilmeli.
12
/15
Kesim sonrası etlerin saklanması ve tüketim şekline dair püf noktalar göz ardı edilmemeli. Kırmızı et, proteinden zengin olduğundan çabuk bozulma riski vardır. Bu yüzden saklama koşullarına özen gösterilmelidir. Buzdolabında en fazla 3 gün, buzlukta, -4 derecede en fazla 7 gün, derin dondurucuda -32 derecede en fazla 3 ay saklanabilir.
13
/15
Et küçük parçalarda birer yemeklik olacak şekilde poşet ve yağlı kâğıda sarılarak derin dondurucuda saklanmalıdır. Böylece çözdürme işlemi de kısa sürecek, bu da bakteri oluşumunu engelleyecektir.
14
/15
Çözdürme işlemi kalorifer üzerinde, açıkta ya da sıcak suda bekletilerek olmamalıdır. Buzdolabının en üst rafında bir gün bekletilerek çözdürme uygun seçenektir.
15
/15
Halbuki etin içerisindeki protein ve demirden faydalanmamız için mutlaka yanında C vitamininden zengin sebze ya da salata tüketimi olmalıdır. Demir emiliminde C vitamini yardımcıdır. Bu yüzden tabağınızın yarısını et yarısını sebze ya da salata ile doldurarak tüketiniz.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Boğaz'ın üstünden iple yürüyerek geçti. İstanbul bu olaya kitlendi
Smithsonian Fotoğraf Yarışması'dan seçilen kareler: Güney Amerika'nın cennet köşeleri
2024'ün en iyi 13 yaban hayatı fotoğrafı
SOLOTÜRK'ten rekor kıran gösteri
Hulusi Akar 15 Temmuz darbe girişimini anlattı: FETÖ'cü askerler nasıl gizlendi?
Kira zammında yeni dönem! İşte merak edilen 6 soru ve cevabı
2024 yılının en iyi su altı fotoğrafları
YUKARI
Anasayfa
Son Dakika
Manşetler
Yazarlar
Foto Galeri
Web Tv
Hava Durumu
Namaz Vakitleri
Gündem
Ekonomi
Spor
Magazin
Teknoloji
Otomotiv
Sağlık
Resmi İlanlar
Dünya
Siyaset
Yerel Haberler
Astroloji
Kitap
Sinema
Yaşam
Video
Bilim
Medya Polemik
Yazarlar
İpucu
Konuk Kalem
Kültür Sanat
Reklam
Foto Galeri
Yemek Tarifleri
Keşfet
Rüya Tabirleri
Ayet Ve Sureler
Karikatür
Gözden Kaçmasın
Kurumsal
Künye
İletişim
Gizlilik İlkeleri
Aydınlatma Metni
Çerez Politikası
© Copyright 2023 Yeniçağ Gazetesi