Koronayla ilgili bildiğiniz her şeyi unutun, salgın 10 yıl önce planlanmış, Rockefeller Vakfı’nın raporunda açık açık yazıyor

Koronayla ilgili bildiğiniz her şeyi unutun, salgın 10 yıl önce planlanmış, Rockefeller Vakfı’nın raporunda açık açık yazıyor

Rockefeller Vakfı’na bağlı bir kuruluş olan Küresel İş Ağı adlı kurum tarafından 2010 yılında yayınlanan “Uluslararası Kalkınma ve Teknolojinin Geleceği için Senaryolar” başlıklı raporda, günümüz korona virüs sürecinde yaşanan olayların bire bir anlatılması tartışmalara yol açtı.

TOLGA ŞAHİN/ YENİÇAĞ- ÖZEL HABER

Raporun 18.sayfasında yer alan “Kilit Altında Tutma Aşaması” başlıklı bölümde, küresel salgına karşı devletlerin zorunlu maske kullanımı, tren istasyonları ve süpermarketler gibi zorunlu ortak alanlarda uygulanan vücut ısısı kontrolleri vb. katı karantina uygulamalarının salgın sonrasında da devam edeceği belirtiliyor.

Bir salgın senaryosunun yer aldığı raporda olaylar geçmiş zaman kipiyle anlatıldı. Raporun “Kilit Altında Tutma Aşaması” başlıklı bölümünde yer alan ifadeler şu şekilde:

7 AYDA 8 MİLYON İNSANI ÖLDÜRDÜ

2012 yılında bütün dünyanın yıllardır beklediği pandemi dünyayı vurdu. 2009’daki H1N1’in aksine bu yeni grip dalgası, vahşi bir kazdan yayılmıştır. Virüs dünya çapında vurduğunda pandemiye en hazırlıklı ülkeler bile çok kısa bir sürede yenik düştüler ve küresel nüfusun neredeyse yüzde 20’sini etkiledi. Virüs, 7 ay içinde 8 milyon insanı öldürdü. Bunların çoğunluğu da sağlıklı gençlerdi.

DÜKKANLAR AYLARCA BOŞ KALDI

Pandeminin ayrıca ekonomiler üzerinde de ölümcül bir etkisi oldu. İnsanların ve malların uluslararası hareketi durma noktasına geldi.  Turizm gibi zayıflatılan endüstriler ve küresel dayanışma ağlarını kırmak önemli oldu. Yerelde bile, normalde canlı olan dükkan ve ofis binaları aylarca boş kaldı. Pandemi bütün gezegeni kapladı. Öyle ki Afrika, Güneydoğu Asya, Orta Amerika’da aşırı derece de ölüm oldu. Virüs kontrolden çıkmış bir yangın gibiydi.

YAYILIMI SINIR ÖTESİNDE DE HIZLANDIRDI

Gelişmiş ülkeler de dahi bulaşıcılıkla mücadele çok zorluydu. Amerika Birleşik Devletlerinin, kendi vatandaşlarının uçakla uçmamaları için uyguladığı öncelikli politikası olan “Şiddetle heves kırma” politikası “hoşgörülü” bir politika olduğunda ölümcül sonuçları olduğunu kanıtladı ama bu virüsün yayılımını sadece Amerika’da değil sınır ötesinde de hızlandırdı. Buna rağmen bazı ülkeler çok başarılı oldular. Özellikle de Çin.

SIKI TEDBİRLER ALINDI

Çin, vatandaşlarını korumak için aşırı önlemler aldı. Pandemi sırasında ulusal liderler, zorunlu yüz maskeleri, tren istasyonları ve süpermarketler gibi zorunlu ortak alanlarda vücut ısısı kontrolleri vb. hava geçirmez kurallar ve kısıtlamalar almıştı.

SALGIN BİTSE BİLE DENETİM VE KONTROL DEVAM EDECEK

Salgın bittikten sonra dahi vatandaşlar ve faaliyetler üzerindeki bu daha otoriter kontrol ve gözetim devam edecek hatta yoğunlaşacak. Giderek yaygınlaşan küresel terörizm, pandemi, çevresel krizler ve artan yoksulluk gibi problemlerden korunmak için daha sıkı tedbirler alındı.

rockefeller-vakfi-rapor-2010.jpgrockefeller-vakfi-rapor-2010-sayfa-18.jpgrockefeller-18-sayfa.jpg

İlgili Haberler