Sputnik'in haberine göre uzmanlar, virüsün aşı yapılsa bile bulaşabileceğini ancak hastalığın daha hafif seyredeceğini açıkladı. Ayrıca, virüsten korunmak için gripte olduğu gibi her yıl aşı vurulmamız gerektiğini belirtti.
HASTALIĞIN SEYRİ FARKLI OLACAK
Rospotrebnadzor Epidemiyoloji Araştırma Enstitüsü Direktör Yardımcısı Aleksandr Gorelov, aşının korona virüsüne yakalanmayı önlemeyeceğini açıkladı. Gorelov, “Aşı yaptıranlar enfekte olabilir, ancak hastalığın seyri farklı olur. Mutlak bir koruma yok, ancak aşılananlarda hastalık daha hafif ve komplikasyonsuz geçer” diye konuştu.
Bununla birlikte aşı yapıldıktan sonra dahi maske kullanılması gerektiğini, zira bu şekilde enfekte olma riskinin önemli ölçüde azaldığını vurgulayan Gorelov, "Enfekte olmanın temel faktörü sosyal mesafeye uyulmamasıdır, eğer bir kişi büyük dozda virüs kaparsa, hangi bağışıklık olursa olsun dayanamayabilir, bu nedenle insanların kendilerini ve etrafındakileri korumak için kesinlikle maske, eldivenler kullanmaları gerekli" dedi.
"GRİPTE KARŞILAŞTIĞIMIZ DURUMLA KARŞILAŞACAĞIZ"
Rusya Bilimler Akademisi Çumakov Araştırma ve Geliştirme Merkezi'nin Genel Viroloji Birimi Müdürü Georgiy Ignatyev, virüsün geçtiğimiz aylara göre farklılaştığını dile getirerek, “Virüs değişirse ki büyük olasılıkla değişecektir ve bu değişim devam ederse, öyle bir ihtimal de var, korona virüste de griple karşılaştığımız durumun aynısıyla karşılaşabiliriz" dedi.
Ignatyev, aynı zamanda değişikliklerin saptanabilmesi açısından virüsün takip edilmesi gerektiğini açıklayıp, “Eğer değişirse, o zaman aşımızın (Chumakov Merkezi'nin geliştirdiği aşı) belli bir avantajı olduğunu söyleyebilirim. Değişmesi durumunda, aşının üretimi sırasında, suşu daha uygun olanıyla değiştirerek yeni bir ilaç elde edebileceğiz” beyanında bulundu.
Ignatiev ayrıca, grip aşısı kampanyasında olduğu gibi, Rusya'da aşılama için yaklaşık 40 milyon doz ilaç gerekebileceğini, ancak bu hesaplamanın aşılamanın mevsimsel hale gelmesi durumunda geçerli olacağını dile getirdi.
"KIŞ DÖNEMİNDE AKTİF OLACAK"
Daha önce Rospotrebnadzor Başkanı Anna Popova, yeni tip korona virüsün kış ortası ve gribin gelişine kadar aktif olacağını ve her yıl ortaya çıkacağını, “Büyük olasılıkla her yıl ortaya çıkacak ve yılın kış döneminde ‘aktif’ olacak, umarız, kışın ortasına kadar, daha sonra yerini gribe bırakacak. ARVI (Akut solunum yolu viral enfeksiyonu) yılın tüm soğuk dönemine hakim, bu nedenle bahara kadar tamamen bir yere gideceğini söylemek imkansız” sözleriyle ifade etmişti.
Meme kanserinde erken teşhisin önemi nedir?
Bebeklerde İshal hastalığının nedenleri nelerdir?
Saadettin Tantan gündemi değerlendirdi
Bülent Arınç AKP'den ihraç edilecek mi?