Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mevlüt Uluğtekin YILMAZ
Mevlüt Uluğtekin YILMAZ

Kitap okuma ölçütleri...

Sevgili okuyucum, 1970'lerde TRT'de çalışmaya başladığım yıllarda, çok değerli Televizyon Daire Başkanı'mız olan -sağlıklar dilediğim- Sayın Yılmaz Dağdeviren'nin kitap konusunda gönderdiği ilginç ölçütlerden çok kısa bir bölümü sizlere sunacağım.

İşte, zihin ve fikri yüceltme, aklı donatma çıtası olan kitabın, dünyadaki ve bizdeki kısa macerası...

"Türkiye'de kitap, ihtiyaç maddeleri sıralamasında 235'inci sırada yer alıyor. Japonya'da toplumun yüzde 14'ü, ABD'de yüzde 12'si, İngiltere ve Fransa'da yüzde 21'i düzenli kitap okurken, bizim ülkemizde sadece on binde bir kişi kitap okuyor! Türkiye'de okunan kitaplar; genellikle siyaset, aşk ve cinsellik üzerine... 10 milyonluk Azerbaycan'da kitaplar ortalama 100 bin tirajla basılırken, 80 milyonluk Türkiye'de bu rakam, ortalama 2 bin ile 4 bin dolayındadır. Çünkü Türkiye'de okuma alışkanlığına sahip kişilerin sayısı ancak 70 bin kadar... Oysa Japonlar, yılda ortalama 25, İsviçreli 10, Fransız 7 kitap okurken, Türkiye'de bir kişi on yılda bir kitap okuyor! Gallup firmasının yaptığı bir araştırmaya göre bazı ülkelerdeki kitap okuyanların nüfusa göre oranları da şöyledir: Japonya %14, ABD %12, Almanya %11, İngiltere %11, Türkiye %0,01."

Son 50 yılda yeni bir 'zekâ' türü çıktı. Buna 'duygusal zekâ' diyorlar. Duygusal zekâ, yaratıcılığı besliyor. Ama bu zekâ türü kişide ancak kitap okumak; özellikle roman, öykü okumakla da gelişebiliyor.

Evet, perişanlığımızın temelinde sanırım ötelediğimiz bu gerçekler yatmaktadır...

Söz kitaptan açılmışken, harika bir romandan söz edeceğiz... Romanın adı Oğuz Kağan! Yazarı ise tarihçi Sayın Orhan Yeniaras... Sayın Yeniaras'ın tarih dokulu pek çok kitabını bu sayfalarda tanıttım. Yeniaras gerçekten üretken bir yazar ve ilginç konular sunuyor. Nitekim Oğuz Kağan romanı harika bir çalışma. Kitap tam 528 sayfa. İçerik ise alkışlanacak değerde. İşte romanın 418. sayfasında Oğuz Kağan'ın Kıtay ülkesine sefere çıkarken maiyetindeki subayların adlarına bakar mısınız? Karaton, Altunaba, Edizli Baykam, Tümen Beyi Kılıçbay, Binbaşı Atsız, Yüzbaşı Doğukan, Alaybeyi Gökkıran, Binbaşı Temir, Binbaşı Ayruk... Ve Türk adları böylece sürüp gidiyor. Bu görkemli eserin herkesin evine girmesini dilerim. Sayın Orhan Yeniaras'ı kutluyorum. Değerli okuyucularım bu güzel esere Panama Yayınları'nın 0 312 432 14 89 numaralı telefonundan ulaşabilirler.

Yine kitap...

Efendim, Ahmet Doğan büyüğümüz 88 yaşında. Bana iki küçük şiir kitabı gönderdi. Birisi 31 sayfa diğeri de 29 sayfa. "Başlasın Hey" şiirinde bakınız neler diyor: "Başlasın törenler yuğlar/Geçsin ileri Başbuğlar/Göklere yükselsin Tuğlar/Meydanlara dalalım hey!". Kutsal Sevda adlı şiirinde ise şöyle sesleniyor: "Türkçe bizim öz dilimiz/Yol gösteren kandilimiz/Ahmedi der her ilimiz/Türkün kutsal sevdasıdır". Sevgili okuyucum, Ahmet Doğan ağabeyimizin bu küçük kitaplarına 0535 828 07 60 numaralı telefondan erişebilirsiniz.

Ve Yesevî...

Aylık sevgi dergisi Yesevî, 24 yıldır hizmet veriyor. 278. sayıya ulaşan derginin Şubat sayısı yine dopdolu... Erdoğan Aslıyüce'nin "Belleğine yerleştir, vahşetleri unutma", Mehmet Şadi Polat'ın "İçtiğimiz çayı biliyor muydunuz?", Oğuz Çetinoğlu'nun "Komşuluk", Süheyl Başaran'nın "İlk insanlar ve Boğaz'da Musiki", Prof. Dr. Hilmi Özden'in "Yahya ve Yahya'nın Ablası", Mehmet Sayan'ın "Şehidini Bekleyen Baba", Ord. Prof. Dr. Z.V.Togan'ın "Kuran ve Türkler", "Avukat Celal Altıntaş'ın "Kültür Yozlaşması", "Dr. Yusuf Gedikli'nin "Cazim Gürbüz ve Dillere Destanlar", Davut Haskırış'ın "Maturilik ve Eşarilik", Mustafa Öncül'ün "Yalan Söyleyen Tarih Utansın", Erdoğan Aslıyüce'nin "Konya'da Üç Gün", Harun Meral'in "78 Kuşağı Konya Buluşması", Seyhan Çağlar Emen'in, "1923 Yılında Ülkemizin Durumu", Nazan Sezgin'in "Kâğıdın Hikâyesi", Muhsin Koç'un "Gerçek Atatürkçü Nazım Hayranı Olur mu?", Turgut Kaya'nın "Kiminle Aşık Attığını Bilmek" yazıları okunmalı...

Esen kalın efendim.

Yazarın Diğer Yazıları