"Kitabı veya senaryoyu yapay zeka yazacak”

"Kitabı veya senaryoyu yapay zeka yazacak”

Bu yıl ilk kez düzenlenen Disiplinlerarası Yapay Zeka Çalışmaları Sempozyumu'nda ise sanatçı ve araştırmacı Memo Akten, yapay zekayla oluşturduğu eserlerini konuklara VR deneyimiyle sundu.

Türkiye'de bilişsel bilim programları sunan üç üniversite Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Boğaziçi Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi tarafından 6 yıldır düzenlenen Uluslararası Beyin ve Bilişsel Bilim Sempozyumu'na (ISBCS), bu yıl Yeditepe Üniversitesi ev sahipliği yaptı. 

"Temel Frekanslar: Makineler daha zeki, daha özerk oldukça ve her yerde yayıldıkça, bu durum insan yaratıcılığını veya sanatçının rolünü nasıl etkiler?" konulu bir konuşma yapan Akten, yapay zekanın yaygınlaşmasıyla iş yapma biçimindeki değişiklikleri anlattı.

Yapay zekaya ilişkin bir soru üzerine Akten, "Yaratıcılık diye düşündüğümüz bazı işler değişecek. Örneğin, 100 saatlik video çektiniz, onu hard diske kopyaladınız. Bir senaryo yazıyorsunuz ve 'bu 100 saatlik videoyu edit et ve senaryoya uygun hale getir’ diyorsunuz ve yapay zeka videoyu senaryoya göre edit ediyor. Bir başka örnek, bir paragraf yazacaksınız, 'bu paragrafı roman hale getir' diyeceksiniz. Bu güzel bir roman olur mu olmaz mı, o ayrı bir konu. Ancak yapay zeka bir taban oluşturacak ve sonrasında biz o romanı edit edebileceğiz." ifadelerini kullandı.

Sempozyumlarda ayrıca, Friedrich-Schiller Üniversitesi Öğretim Üyesi Thomas Bocklitz "Makine Öğrenmesine Giriş", Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Kurucu Dekanı Emeritus Profesör Kemal İnan "Yapay Zeka ve Bilginin Büyümesi", Dr. Tonio Ball "Beyin Sinyalleri için Derin Öğrenme", ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Göktürk Üçoluk "Akıllı Hasta Takip Sistemi", Maryland Üniversitesi Öğretim Üyesi Colin Phillips "Konuşma ve Anlama Arasındaki İlişki", Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Nazım Keven "Olaylar, Hikayeler ve Bellek", İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Itır Kaşıkçı "Rakamlarla Beyin: İçeriden Bakış", Indiana Üniversitesi Psikoloji ve Beyin Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Ehren Newman "Sinirsel Bilgi İşlemenin Beyinde ve Laboratuvarda Takibi" başlıklı konuşma yaptı.