Ayılar kış uykusundayken 5 ile 7 ay aralığında yemek yemeden ve su içmeden hareketsiz kalmaktadır. Bu zaman diliminde gücü eksilmeyen hayvanlar, zarar görmeden doğru buldukları zamanda uyanmaktadır.
Diğer taraftan bu durum insanlarda olduğunda kişi üç hafta bile hareketsiz kalırsa kas kütlesinde kayıp yaşanıyor.
IndependentTürkçe''de yer alan haberde Araştırmacılara mucizevi olan bu durumun neden ve sonuçlarını hala araştırıyor. Bu mucizeyi umuda dönüştüren bilim insanları bilinmezlikten faydalanarak tedavi üretilebileceğini düşündü.
Japonya''da yaşayan bir grup bilim insanı kış uykusuna yatan 7 ayının kanından hazırladıkları serumu, iskelet kası hücrelerinden elde edilen dokulara ekledi. Hücrelerdeki proteinin 24 saat içinde arttığı tespit edildi.
Ayrıca kullanılmayan kasların zayıflamasında önemli rol oynayan MuRF1 adlı proteininin üretiminin azaldı. Aynı ayılardan yazın alınan kanla hazırlanan serumun uygulandığı hücrelerde ise hiçbir değişiklik görülmedi.
Geçmişte de benzer çalışmalar yapılmış ancak bilim insanları, süper gücün arkasındaki gizemi ortadan kaldıramamıştır.
PLOS ONE''da yayımlanan çalışmanın yazarlarından Mitsunori Miyazaki, "Kış uykusuna yatan ayılardan hazırlan serumdaki ‘bazı faktörlerin'' kültürlenmiş insan iskelet kası hücrelerinde protein metabolizmasını düzenleyebileceğini ve kas kütlesinin korunmasını sağlayabileceğini gösterdik" açıklamasında bulundu ve sözlerine şöyle devam etti:
Ancak bu faktörleri henüz tanımlayamadık.
Fizyolog Miyazaki, bu faktörleri belirleyerek etkili tedaviler geliştirilebileceğini aktardı. Bu doğrultuda yatalaklığın ortadan kaldırılabileceği açıklandı.