Kırgızistan korona virüse karşı yeni yöntem geliştirdi. Sağlık Bakanı bizzat açıkladı

Kırgızistan korona virüse karşı yeni yöntem geliştirdi. Sağlık Bakanı bizzat açıkladı

Kırgızistan Sağlık Bakanı Alımkadır Beyşenaliyev, korona virüse karşı vücut direncini arttırdığını belirtirken Kırgız Türkü doktorlar tarafından korona virüs tedavisine yönelik kurtboğan otunun hastalarda kullanıldığı açıkladı.

Kırım Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, Kırgızistan Sağlık Bakanı Alımkadır Beyşenaliyev, Çin’den yayılan korona virüsün tedavisinde “Akonitin kökü (kurtboğan otu)” tedavisini önerdi.

Bitki çayı tedavisini hastalarda uygulandığını ve başarılı sonuçlar alındığını kaydeden Kırgızistan Sağlık Bakanı, bitkinin insanlar için toksik bir özellik taşıdığını ve korona virüse karşı vücut direncini artırdığını vurguladı. Kırgızistan’da şfalı otların korona virüs salgınına karşı mücadelede etkili olduğu, Sağlık Bakanı Alımkadır Beyşenaliyev tarafından da dillendirildi.

Başkent Bişkek’te düzenlediği basın toplantısında, tıpta ve alternatif tıpta çok zehirli bir bitki olarak bilinen akonitin kökünü, Covid-19 tedavisinde gönüllü hastalara vermeye başladıklarını belirtti. Öte yandan, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov sosyal medya hesabında, Kırgız doktorların Covid-19’a ilk aşamada tedavi yöntemi geliştirdiğini belirterek, zehirli kurtboğan otundan yapılan ilacın fotoğrafını paylaştı.

AKONİTİN KÖKÜ (KURTBOĞAN OTU)
Kurtboğan, Tüm bitkiler arasında en çok etkili özelliği gösteren bitkidir. İşlem görmüş kurtboğan, çok önemli bir metabolizma hızlandırıcısıdır. İşlem görmemiş ve taze toplanmış olarak kullanıldığında çok zehirli ve öldürücü olan bu bitki, işlem görerek zehirsizleştirildiğinde güvenle kullanılabilir. Kurtboğan kökünü zehirsizleştirmek için en az 1 saat kaynatarak pişirmek gerekir. Kaynatma yöntemi haricinde bitki kökü 1 ay boyunca sirkede bekletildikten sonra 1 ay da tuzlu suda bekletilir. Daha sonra bitki kökü tekrar 1 ay sirkede ve sonrasında tuzlu suda bekletilir.
Bahsedilen bu işlem tam 3 kez tekrarlanır ve 6 ay sonrasında bitki kökündeki zehir azaltılmış olur. Eğer bitki kökü işlem sonrası çayı hazırlanıp yudumlanırken dilde uyuşukluk gibi bir his bırakıyorsa o zaman zehirsizleştirme işlemi başarılı olamamıştır ve hala bitkinin zehir içeriği oldukça yüksek demektir.
Kurtboğan otunun işlem görmüş adı “aconitum praeparata” olarak adlandırılır. Genellikle tüketilirken zencefil ve tarçın gibi bitkilerle beraber tüketilir. Aconitum napellus, Aconitum carmichaeli vs.. gibi tüm Aconitum cinsine ait türler Türkçe’de kurtboğan otu olarak isimlendirilirler. Bitki özellikle Alpler gibi Avrupa’nın dağlık bölgelerinde yetişir. Türkiye’de özellikle kuzeydoğunun dağlık bölgelerinde bulunan ve kökleri oldukça zehirli olan çok yıllık otsu bir bitkidir. Bu bitkinin kökü kaplan ve kurt gibi güçlü hayvanları bile öldürecek kadar zehirli olduğu için, bitki ismini buradan almıştır.