Kem gözler Avrasya üzerinde!

Bunca siyasi, ekonomik hatta sosyal bunalım varken, “Avrasya Ekonomik Zirvesi” nin yine İstanbul’da toplanmasını, önemle değerlendirmek gerekiyor.
Gerçekten de 14’üncüsü dün başlayan zirve özellikle bölgemiz bakımından “ağırlık” arz ediyor.
Su ve enerji kaynak ve yollarının kesiştiği bir coğrafyanın ekonomik boyutlarını oturup tartışmak ve hele bir karara varabilmek, bulunduğumuz atmosferde her şeyden önce dengeleri sağlamlaştırabiliyor.
Ne kadar yol aldık...
Ne var ki, şimdiye kadar yapılan bu tür zirvelerden her ne kadar çok belirgin kararlar çıkmamış ve uygulamalar yapılmamış olsa da, alınan mesafeler kendini hissettiriyor.
Avrasya’da olup bitenler veya istikbale matuf gelişmeler, dünyanın dengesini değiştirebilecek ağırlık taşıyor.
Unutmayalım ki...
Unutulmamalıdır ki ABD’den tutun AB’ye, hatta Çin’e kadar uzanan bütün süper güçlerin gözü Avrasya üzerinde oynaşıyor.
Avrasya’nın üzerinde kurulan “Satranç Tahtası”nın bütün piyonlarına el sürülmek isteniyor.
Kim ne derse desin, 14’üncüsü yapılan “Avrasya Ekonomi Zirvesi” hem önemli hem de yayınladığı mesajlarla kendiliğinden bir uyarı mekanizması oluşturuyor.
Çıta çok yükseldi
Katılımcıların şahsiyetleri, zaten zirveye yine damgasını vuruyor.
Eski ve yeni sayısız devlet başkanlarını, onlarca yerli yabancı eski ve yeni başbakan ve bakan, sınırsız sayıda parlamenter ve bürokrat, medya mensuplarını aynı platformda buluşturan ve Türk konukseverliğini en üst seviyede uygulayarak, ülkemizin hayranları arasına böyle kaliteli, etkili şahsiyetleri kazandıran Avrasya Ekonomik Zirveleri her yıl daha da gelişiyor.
13 yıldan beri artan bir çıta yükselmesiyle gerçekleşen Avrasya Ekonomi Zirveleri bugün Orta Asya’da, Kafkaslar’da, Balkanlar’da ve Avrupa’da kabul gören bir zirve konumunda bulunuyor.
Öte yandan Marmara Grubu Vakfı’nın Bakü-Tiflis Ceyhan Projesi’nin hayata geçirildiği açılışında tek sivil toplum kuruluşu olarak yer alması, uluslararası normlarda büyük bir işaret sayılıyor.
Kutlanacak bir eylem
Özetle yıllardır aralıksız olarak gerçekleştirilen “Avrasya Ekonomik Zirvesi” bu sene yeniden enerji, ekonomi, terör, kültürler ve dinlerarası diyaloğu masaya yatırıyor.
Ülkelerin ekonomik sorunlarının üst düzeyde, konunun sahipleri tarafından tartışılacağı bir platform oluşturan Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırma Vakfı’nın 40’ı aşkın ülkeyi bir araya getirmesi gerçekten de kutlanacak bir eylem ve gelecek için bir işaret kimliğini taşıyor.

Türk oldukları için mi Türkiye’ye vizesiz gelemiyorlar!

Dileriz ki, uzun vadede altından bir “çapanoğlu” çıkmasında, belki de hükümetin yaptığı icraatların başında, bazı ülkelerle imzalanan vize muafiyeti geliyor.
Şimdilik bir sorun yaşanmamış bulunuyor.
Hükümet, Rusya dahil Afrika’nın derinliklerindeki ülkelere bile bu kolaylığı gösteriyor.
Ne var ki, yanı başımızda yaşayan ve sayıları gittikçe eksilen Gagavuz Türkleri’ne nedense böyle bir avantaj tanınmıyor.
Oysa, Moldavya’ya vize muafiyeti tanınırsa, Gagavuz Türkleri bundan istifade etmeyi dört gözle bekliyor.
Türkçe konuşan Gagavuz Türkleri’nin çoğunluğunun Hristiyan dininde olması herhalde bir engel teşkil etmiyor.

Türkiye ile Moğolistan’ın petrol anlaşması

3 Cumhurbaşkanı, 9 Eski Cumhurbaşkanı, 4 yabancı Bakan’ın katılımı ile İstanbul’da WOW Hotel Konferans Salonu’nda çalışmalarına başlayan 14. Avrasya Ekonomi Zirvesi’ne; Türkiye’den de Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji Bakanı Taner Yıldız katılıyor.
Bu arada Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Siyasi İşler Danışmanı Prof.Dr. Ali Hasanov’un Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in mesajını iletmesiyle başlayan zirve’nin ilk gününde genel değerlendirmeyi 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in yapmasının ilgi uyandırdığını kaydetmek
icap ediyor.
Marmara Grubu Vakfı tarafından aralıksız 14 yıldır düzenlenen “Avrasya Ekonomi Zirvesi”nde bu yıl Türkiye ve Moğolistan arasında enerji alanında bir ilk gerçekleşiyor.
Türkiye ile Moğolistan arasında petrol, doğalgaz, mineral kaynaklar konusunda yapılacak imza töreninde Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Moğolistan Cumhuriyeti Madenler ve Enerji Bakanı Dashdorj Zorigt imza atıyor.
Yine; Enerji Oturumu’nda Akkuyu’da yapılması planlanan nükleer santral çalışmaları ile ilgili olarak yüklenici Rusya firmasının genel müdürü ile yetkililerinin söz alması bekleniyor. Çin’den gelen yetkililerin de görüşlerini ortaya koyacakları sanılıyor.
Öte yandan, böylesine bir organizasyonun yıllardır gerçekleşmesinde büyük çabaları geçenlere “teşekkür” az bile
geliyor.

Yazarın Diğer Yazıları