"Kamunun taşıt kirası gideri yüzde 177 arttı!"

"Kamunun taşıt kirası gideri yüzde 177 arttı!"

Tasarruf tedbirleri hükümeti teğet geçmeye devam ederken CHP'li Gürsel Tekin, "Kamunun taşıt kirası gideri yüzde 177 artışla 537 milyon 706 bin TL'ye çıktı" ifadesini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, kamuya ihaleyle alınan makam araçlarında yerli üretim oranının en az yüzde 51 olması gerektiğini belirterek, “Bazı firmalar ithal araçların ön camlarını değiştirerek yüzde 15 fiyat avantajını cebe atıyor” dedi. Tekin, "Kamunun taşıt kirası gideri yüzde 177 artışla 537 milyon 706 bin TL'ye çıktı" ifadesini kullandı. 

Başak Kaya'nın Sözcü'de yer alan haberine göre, CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, kamuya ihale ile alınacak makam araçlarında yerli üretim oranının en az yüzde 51 olması gerektiğini hatırlatarak, "Bu kurala uyanlara yüzde 15 fiyat avantajı sağlanıyor. Ancak bazı taşıt ihalelerinde yerli üretim oranı yüzde 51'in altında kalınca, ithal araçların ön camları değiştirilerek, ihalede oyun oynanıyor'' dedi.

Kamunun taşıt kirası için devletin kasasından geçen yıl toplam 537 milyon 706 bin liraya çıktığını vurgulayan Tekin, "Vatandaş ekonomik sıkıntı ve zamlarla boğuşurken kamu bir türlü makam aracı sevdasından vazgeçmiyor. Sürekli bir arkadan dolanma durumu var" dedi. Tekin şöyle devam etti:

"Bazı taşıt ihalelerinde yerli üretim oranı yüzde 50'nin altında kalınca, ithal araçların ön camlarını değiştirerek oyun oynanıyor. Böylece yüzde 15 de cebe atılıyor. Maliye Bakanlığı verilerine göre, 2006 yılında kamunun taşıt kirası gideri 193 milyon 789 bin liraydı. Geçen yıl bu tutar yüzde 177 artışla 537 milyon 706 bin liraya çıktı. Sadece bu yılın ocak ayındaki kiralık taşıt gideri 26 milyon 706 bin lira oldu. Bu harcamaya alınan taşıtlar dahil değil."

'DÜNYA REKORU KIRDILAR'

2018 yılı bütçe verilerine göre belediyeler dışında kamuda 110 bin 131 adet taşıt bulunduğunu ve bunun 'dünya rekoru' olduğunu savunan Tekin, "Vatandaş dünyanın en pahalı benzinini, kamudaki mevki sahipleri de milyonluk makam araçları kullanıyor. Türkiye'deki resmi araç sayısı Almanya'dakinin 20 misli" diye konuştu.

Tekin, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede "Kamunun yaptığı bazı taşıt ihalelerinde, araçlardaki yerli muhteva oranının yüzde 51'in altında kalması nedeniyle, ithal araçların ön camlarının değiştirilerek ihale edildiği doğru mudur? Bu yolla yüzde 15 fiyat avantajı sağlayan firmalar hangileridir? Toplam kaç adet araç bu şekilde ihale edilmiştir? Bu ihaleler sonucunda kamu zararı ne kadar olmuştur?" sorularını yöneltti.

İlgili Haberler