Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Cihan Comba, kronik pelvik ağrı sendromunun kadınların iş hayatının yanı sıra cinsel hayatını da olumsuz etkileyebileceğini söyleyerek, “Bazı hastalar cinsel ilişki sırasında, idrar yaparken ve uzun süre oturduklarında şiddetli ağrılar yaşayabilir” ifadelerini kullandı.
Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Cihan Comba, Kronik pelvik (alt karın bölgesi) ağrı sendromunun, kadınlarda göbek deliğinin altındaki ve kalçalarının arasındaki bölgede 6 ay veya daha uzun süren ağrı olarak tanımladı.
Comba, “Kronik pelvik ağrı kendi başına bir durum olabilir, birden fazla nedeni olabilir ya da başka bir hastalığın belirtisi olabilir. Kronik pelvik ağrısı başka bir tıbbi sorundan kaynaklanıyorsa, bu sorunu tedavi etmek, ağrıyı gidermek için yeterli olabilir. Ancak çoğu durumda kronik pelvik ağrı için tek bir neden saptamak mümkün değildir. Bu durumda tedavinin amacı, ağrıyı ve diğer semptomları azaltmak ve yaşam kalitesini yükseltmektir” diye konuştu.
“SEMPTOMLARI AZALTMAK VE YAŞAM KALİTESİNİ YÜKSELTMEKTİR”
Kronik pelvik (alt karın bölgesi) ağrı sendromunun, kadınlarda göbek deliğinin altındaki ve kalçalarının arasındaki bölgede 6 ay veya daha uzun süren ağrı olarak tanımlayan Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Cihan Comba, “Kronik pelvik ağrı kendi başına bir durum olabilir, birden fazla nedeni olabilir ya da başka bir hastalığın belirtisi olabilir. Kronik pelvik ağrısı başka bir tıbbi sorundan kaynaklanıyorsa, bu sorunu tedavi etmek, ağrıyı gidermek için yeterli olabilir. Ancak çoğu durumda kronik pelvik ağrı için tek bir neden saptamak mümkün değildir. Bu durumda tedavinin amacı, ağrıyı ve diğer semptomları azaltmak ve yaşam kalitesini yükseltmektir” diye konuştu.
BU BELİRTİLERE DİKKAT!
Kronik pelvik ağrı sendromunda ağrının yerinin tek bir noktada olmayabileceğini, tüm pelvik bölgesinin ağrıyabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Comba, hastalığın belirtilerini şöyle sıraladı:
“Şiddetli ve sabit ağrı, gelen ve giden ağrı (aralıklı), donuk ağrı, keskin ağrılar veya kramplar ve pelvisin derinliklerinde basınç veya ağırlık.”
Doç. Dr. Cihan Comba, yaygın görülen belirtiler dışında bazı hastaların cinsel ilişki sırasında ağrı, bağırsak hareketi veya idrar yaparken ağrı ve uzun süre oturduklarında da ağrı yaşayabildiklerini dile getirdi.
UZUN SÜRE AYAKTA KALINCA AĞRILAR ARTABİLİR
Rahatsızlığın uzun süre ayakta kaldıktan sonra yoğunlaşabileceği ve yatınca rahatlayabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Comba, “Ağrı hafif ve rahatsız edici olabilir veya o kadar şiddetli olabilir ki, iş hayatınızı etkileyebilir, uyuyamaz ve egzersiz yapamazsınız” açıklamasında bulundu.
GÜNLÜK HAYATI BOZUYORSA DOKTORA GİDİLMELİ
Genel olarak pelvik ağrı günlük hayatı bozuyor veya semptomlar kötüleşiyorsa doktora gidilmesi gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Comba, “Kronik pelvik ağrı, birden fazla nedeni olabilen karmaşık bir durumdur. Ağrı birkaç tıbbi durumun sonucu olabilir. Örneğin, bir kadında her ikisi de kronik pelvik ağrıya katkıda bulunan endometriozis ve interstisyel sistit olabilir” dedi.
ARKASINDA FARKLI HASTALIKLAR YATABİLİR
Doç. Dr. Comba, hangi hastalıkların bu ağrıya sebep olabileceğini şöyle anlattı:
“Endometriosis: Endometriozis, rahim iç tabakası dokusunun rahmin dışında büyüdüğü bir durumdur. Bu doku birikintileri, tıpkı rahim iç tabakasının yaptığı gibi, hormon seviyeleriniz yükselip düştükçe her ay kalınlaşma, parçalanma ve kanama gibi adet döngünüze yanıt verir. Rahminizin dışında gerçekleştiği için kan ve doku vajinanızdan vücudunuzdan çıkamaz. Dolayısıyla, ağrılı kistlere ve fibröz yara dokusu bantlarına (yapışmalara) yol açabilir.
"Kas-iskelet sistemi sorunları: Kemiklerinizi, eklemlerinizi ve bağ dokularınızı (kas-iskelet sistemi) etkileyen koşullar (fibromiyalji, pelvik taban kas gerginliği, kasık ekleminin iltihabı veya fıtık gibi) tekrarlayan pelvik ağrıya neden olabilir.
"Kronik pelvik inflamatuar hastalık: Bu, genellikle cinsel yolla bulaşan uzun süreli bir enfeksiyon, genital organlarınızı içeren enflamasyona neden olursa ortaya çıkabilir.
"Yumurtalık kalıntısı: Rahim, yumurtalıklar ve fallop tüplerinin cerrahi olarak çıkarılmasından sonra, yanlışlıkla küçük bir yumurtalık parçası içeride kalabilir ve daha sonra ağrılı kistler gelişebilir.
"Miyomlar: Rahmin iyi huylu tümörü olan miyomlar, alt karnınızda baskıya veya ağırlık hissine neden olabilir. Kan kaynağından yoksun kalıp ölmeye (dejenere) başlamadıkça nadiren keskin ağrıya neden olurlar.
"Ağrılı mesane sendromu (interstisyel sistit): Bu durum, mesanenizde tekrarlayan ağrı ve sık idrara çıkma ihtiyacı ile ilişkilidir. Mesaneniz dolduğunda pelvik ağrı yaşayabilirsiniz ve bu ağrı mesanenizi boşalttıktan sonra geçici olarak düzelebilir.
"Pelvik konjesyon sendromu: Rahim ve yumurtalıkların etrafındaki genişlemiş varis tipi damarlar pelvik ağrıya neden olabilmektedir.
"Psikolojik faktörler: Depresyon, kronik stres veya cinsel veya fiziksel istismar öyküsü, kronik pelvik ağrı olasılığını artırabilir. Duygusal sıkıntı ağrıyı daha da kötüleştirir ve kronik ağrıyla yaşamak duygusal sıkıntıya katkıda bulunur. Bu iki faktör genellikle bir kısır döngü haline gelir.”
TANIDA FARKLI TEKNİKLERDEN YARARLANILIR
Kronik pelvik ağrısına neyin sebep olduğunu bulmanın çoğu zaman bir eleme sürecini içereceğini çünkü birçok farklı rahatsızlığın pelvik ağrıya neden olabileceğini belirten Doç. Dr. Comba, tanı konurken hekimin pelvik muayenesi, laboratuvar testleri, ultrason, bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MRI), laparaskopi yöntemlerinden yararlanıldığını söyledi.