İmbik nedir? Ne işe yarar? İmbik nerelerde kullanılır

İmbik nedir? Ne işe yarar? İmbik nerelerde kullanılır

Damıtmada kullanılan aygıttır. Bir ocak, bir kazan, bir de soğutucudan meydana gelir

Damıtmada kullanılan aygıttır. Bir ocak, bir kazan, bir de soğutucudan meydana gelir. Damıtılmak istenen sıvı kazanda ısıtılır. Buharı bir boruyla soğutucuya gönderilir. Buhar yeniden yoğunlaşarak sıvı haline gelir. İmbiklemek, damıtmak demektir. Yani saf olmayan bir karışımı saf hale getirmek demektir. Bu sıvı bitene kadar, termometre hep aynı sıcaklığı gösterir.

Sıvı bittikten sonra termometre yükselmeye başlar. Bu sıcaklık yükselmesi, ikinci sıvının kaynama noktasına erişinceye kadar devam eder ve bu sıvı da tamamen buharlaşıncaya kadar sıcaklık yine sabit kalır. Böylece maddelerin kaynama noktalarının farklı oluşundan faydalanarak imbikleme işlemi yapılır ve karışımlar saflaştırılmış olur. Sanayide, taş kömüründen kok kömürü ve havagazı elde edilmesinde; ergitilmiş cevherlerden veya amalgamadan istenilen metalin buharlaştırılarak saflaştırılmasında büyük imbikleme kazanları kullanılır. Bu kazanlar ekseriya metal veya kilden yapılmışlardır.

Tarihi

Günümüzde damıtma labaratuarlarnda hala kullanılan damıtıcı imbiği 8.yüzyılda ilk kez geliştiren Cabir bin Hayyan dır.Ilk ve en çok bilinen damıtma uygulaması gül suyu ve esans üretimindedir. Cabir Bin Hayyan alkolün damıtılmasına uygulanabilen bir soğutma tekniğini açıklamaktadır. Sülfirik ve hidrolik gibi asitleri keşfeden Cabir Bin Hayyan oldu.  Damıtma sürecinde ihtiyaç duyulan sıvıları soğutmak suretiyle yoğunlaştırılan imbiğin adı, kimya terminolojisinin çoğunda olduğu gibi, Arapça ''damıtıcının başlığı''anlamına gelen el-imbik kelimesinden gelir.

İmbik kelimesini ilk kullanan simyacı Farabidir. Farabi alkol islami açıdan uygun olmadığı için esans üretimine önem vermiştir. Cabir bin Hayyan ın ''Şarap,tuz ve faydasız sanılan güzel özelliklere sahip olan benzer maddeler kaynadığında şişelerin ağzından ateş çıkar;bunlar bu bilimlerde büyük öneme sahiptir.'' sözünden yola çıkarak imbiğin bir nevi kullanım kılavuzunu oluşturmuştur. Şarap ve tuzdan yanıcı buhar çıkması fenomenini ayrıntılı olarak açıklamıştır.

Artephius

Artephius Hristiyan Arap simyacıdır. İmbiğin geniş alanlara yayılmasında etkili olmuştur. Alkolün ve esans damıtımını hızlandıracak yöntemler bulmaya çalışmış ancak başarısız olmuştur. İmbiğin tarihinde önemli bir rol oynamasada yazdığı kitaplarda imbiğe yer vermiştir. Şu anki laboratuvarlarda kullanılan imbiğe en yakın çizimlere kitabında rastlanmaktadır. İspanya ve Ispanya yakınlarından bitki örnekleri toplamaya başlamıştır.

Buldukları bitki ve bitki örneklerini o dönemlerde bilimsel bir yöntemin temellerini atmıştıd; deneysel teknikler kullanıyor, birçok tıbbi malzemeyi saptıyor ve tanımlıyor, gerçek deneyler ve gözlemler sonucu ulaşılan bilgilerle doğrulanmamış bilgileri ayrı ayrı kategorize ediyordu. İmbikle ilaç üretimine başladı. ''Amonyak şapı'' ya da amonyak alüminyum şapını kristalize etme işleminide ve boya ve sülfirik asit üretiminde imbiği kullandı.

Kullanım alanları

Sanayide, taş kömüründen kok kömürü ve havagazı elde edilmesinde; ergitilmiş cevherlerden veya amalgamadan istenilen metalin buharlaştırılarak saflaştırılmasında büyük imbikleme kazanları kullanılır. Ham petrolü işleyerek petrol,gaz yağı,asvalt ve plastik üretiminde kullanılır. Eczacılık sektöründe imbik kullanılır. Parfüm esans ve boya üretiminde imbik kullanılır.

Sözlükte "imbik" ne demek?

1. Damıtıcı.

İmbik kelimesinin ingilizcesi

n. retort, distillery, still, distiller, alembic, flask
Köken: Arapça