Tıp alanında bilgiler zamanla daha karmaşık hale gelmektedir. Son yıllarda tedavi şekilleri, hastalık varlıkları, biyobelirteçler, tanı testleri katlanarak artmaktadır. Günümüzde teknolojinin son halkalarından bir tanesi olan yapay zekâ teknolojisi hastalık teşhisi koymada çok önemli bir aşamaya geldi. Sağlıkta yapay zekâ çalışmalarının çok başında olan doktorlar araştırmalarını hızlandırdı ve yakın gelecekte yapay zekâ programlarının hastalık teşhisi koymak için doktorların yerine görev yapabileceği söylenmektedir.
Guangzhou (Çin) Tıp merkezinde yapılan bir çalışmada Amerikalı ve Çinli bilim insanları, hastalık tanısı koyabilen bir yapay zekâgeliştirdiler. Oluşturulan bu yeni program sayesinde yapay zekâ büyük veri yığınlarını aşarak hangi hastalıkların öncelikli olarak tedavi edilmesi konusunda yardımcı olabilecektir.
Hastalık tanısı koyabilen yapay zekânın çok nadir görülen hastalıkların teşhisinde de kullanılabileceği söylenmektedir. Çünkü bu hastalıklar ile ilgili doktorların pek bir bilgisi maalesef yoktur. Yapılan araştırmada bilim insanları yapay zekâ sistemini büyük bir veri yığınıyla tespit ettiler. Aralarında ise daha çok okul öncesi çocukların bulunduğu 1,3 milyonu aşan kişiye ait 100 milyon veri, 2016 – 2017 yılları arasında Guangzhou kadın ve çocuk hastalıkları tıp merkezinde toplanmıştır. Hastalık teşhisleri ve semptomları dışındaki bazı bilgileri alan yapay zekâ yapılan bu analizlerle hastalıklara tanı koymayı başardı, bu tanılar daha sonra doktorların verileriyle karşılaştırılarak sistemin güvenilirliği saptandı.
Yapılan bu karşılaştırmaya 20 doktor katıldı. Doktorlar deneyimlerine ve yetki sınırlarına göre beş gruba ayrıldı. Yapılan sonuç değerlendirmesinde ise yapay zekâ sisteminin genç doktorların bulunduğu ilk iki grupta 0,885 puan ile daha başarılı oldular. Ancak daha deneyimli olan diğer üç gruptaki doktorlar aynı başarıyı maalesef gösteremediler. Daha önce 2019 Aralık ayında da “Nature Medicine” dergisinde, hastaların vesikalık fotoğraflarına göre çok ender görülen katılım hastalıkları (doğuştan gelen hastalıklar) bulan yapay zekâprogramı tanıtılmıştı. Amerikalı, Alman ve İsrailli bilim insanlarının araştırmalarına göre yapay zekâ programı ilk kuşkulu durumda olabilecek genetik nedenlerin sayısını sınırlayarak hastanın teşhisini hızlandırabilmektedir.
Ayrıca yapay zekâ hastalık teşhisi için bilgisayarlı Tomografi (BT) taramalarını kullanıyor. Oldukça iyi sonuçlar elde edilen bu teknikte, şuanda günümüzde en çok kullanılan yöntemlerden bir tanesi olan Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) taramasına oranla daha yüksek doğruluk elde ediliyor.