Cumhuriyet gazetesi yazarı Çiğdem Toker, Posta gazetesi yazarı Hakan Çelik, Hürriyet gazetesi yazarları Sedat Ergin ve Deniz Zeyrek bugünkü köşe yazılarında 24 Haziran seçimleri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
İYİ Parti’den ‘Siyasetin genç aktörü’ olarak bahseden Toker, Akşener’in seçim dönemindeki kararlı duruşunun da siyaset tarihine geçtiğini vurguladı.
Yazarların İYİ Parti değerlendirmeleri şöyle:
ÇİĞDEM TOKER: “AKŞENER’İN KARARLILIĞI SİYASİ TARİHTEKİ YERİNİ ALDI”
Siyasetin genç aktörü İYİ Parti de parlamentoda. Bu sonuç, TBMM kompozisyonu bakımından, iktidara karşı muhalefeti hem zenginleştiren hem de ona güç katan bir gelişme olacak.
Diğer yandan İYİ Parti’nin Cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener’in aldığı oy oranının düşüklüğü, devlet partisi hüviyetini kullanan AKP’nin, Akşener önüne çıkardığı engellerin etkili olduğu göstermektedir. Bu fasıldan Akşener’in direnmesi ve Gül lehine feragat etmesi istendiğinde sergilediği kararlı duruş, yakın siyasi tarihteki yerini almıştır.
SEDAT ERGİN: “İYİ PARTİ RÜŞTÜNÜ İSPATLADI”
İYİ Parti, siyasetin yeni bir oyuncusu olmasına ve birçok bakımdan sınırlı imkânlarla faaliyet göstermesine karşılık katıldığı ilk seçimde yüzde 10 bandına çıkarak rüştünü ispat etmiş ve böylelikle kendisini siyasetin yeni oyuncusu olarak denkleme dahil etmiştir. Bu yönüyle Meral Akşener’in girdiği bu ilk seçimde elde ettiği kazanımın değeri hafife alınamaz.
DENİZ ZEYREK: “EN BÜYÜK OYU MHP’DEN ALDI”
Meral Akşener’in kurduğu İYİ Parti ilk seçiminde yüzde 10’luk barajı aştı. İYİ Parti, en büyük oyu MHP tabanından aldı. İYİ Parti’ye giden oyların bir kısmı da AK Parti’dendi.
HAKAN ÇELİK: “MİLLET İTTİFAKININ BİR PARÇASI OLDU”
Meral Akşener etkili bir rüzgarla Cumhurbaşkanlığını açıklamıştı. Ancak bu rüzgar aynı güçlü devam etmedi. Akşener beklenen oy oranına ulaşamadı. Buna karşın, genel başkanı olduğu İYİ Parti Millet İttifakı’nın parçası olarak TBMM’ye girmeyi başardı. Yakın dönemde MHP ile birleşme konusu gündeme gelebilir. Ancak ben şu aşamada bu ihtimalin pek mümkün olmadığı görüşündeyim.