Fransa yeni nesil uydularına lazer ve makineli tüfek yerleştirecek

Fransa yeni nesil uydularına lazer ve makineli tüfek yerleştirecek

Fransa, önünümzdeki birkaç yıl içinde yörüngeye ateşlenecek minyatür uyduların savunma amaçlı lazer ve hafif makineli tüfek taşıyabileceğini açıkladı.

Fransız gazetesi Le Point’te yer alan habere göre, Fransa 2021-2025 yılları arasındaki uzay projeleri için ayrılan 5 milyar doların 780 milyon doları ile savunma sistemine sahip uydular test edecek.

Fransız askeri uzay ajanslarından 220 askerin görev yapacağı proje, Toulouse kentinde inşa edilecek yeni askeri üsten kontrol edilecek. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin uyduları korumakla yükümlü ilk uzay kuvvetini kurmaya hazırlandığını bu ay ortasında açıklamıştı.

Macron, buna rağmen yörüngede konuşlacak silah sistemleri hakkında bir bilgi vermemişti. Fransa Savunma Bakanı Florence Parly ise uzay operasyonları ile ilgili kanunların revize edilerek Silahlı Kuvvetler Bakanlığı’na Ulusal Uzay Çalışmaları Merkezi altında daha fazla “özgürlük” verilmesi gerektiğini savunuyor. Parly, yeni çalışmalar kapsamında silah ile donatılmış minyatür uyduların 2023 itibari ile yörüngede konuşlanmasını istiyor.

Parly’nin planı kapsamında Fransa’nın yeni nesil Syracuse uyduları olası tehditleri gözlemlemek için kameralar ile donatılacak. 2030 itibari ile silahlarla donatlmış çok sayıdaki Fransız uydusu yörüngede konuşlanmış olacak. Parly, teknolojinin saldırı değil savunma amaçlı kullanılacağını açıkladı.

Task&Purpose sayfasının Fransızca kaynaklardan verdiği bilgiye göre Parly, “Eğer uydularımız tehdit edilirse, düşmanlarımızın uydularını etkisiz hale getirme opsiyonunu düşüneceğiz… Bu opsiyon uydularımızdaki veya devriye nano-uydularımızdaki lazerler ile kullanılabilir” ifadesini kullandı. Sayfa, Paryl’nin açıklamasında “güneş panellerini parçalayacak kuvvette hafif makineli tüfeklerin kullanılabileceği” gibi bir ifadenin yer almadığını belirtti.

Uydu silah ağları kurulabilir Parly, “Aktif savunmanın saldırgan bir strateji olmadığını, söz konusu stratejinin saldırgan bir eylem tespit edildiğinde uluslararası yasalar kapsamında uygun bir şekilde hareket etmek olacağını” belirtti. Parly, “yasaların bireysel savunmayı, askeri güncellemeleri ve silahlanmayı yasaklamadığını” not düştü.

Task&Purpose’a göre Fransa’nın uydu savunması alanındaki girişimlerini çıkış noktalarından biri Rusya’nın 2017’de Athena-Fidus iletişim uydusunu sabote etmeye çalışması. Sayfa, uydu savunması kapsamında Fransa’nın teleskop ağı geliştirmesine, uyduların kameralar veya uzun menzilli radar dedektör ile donatmasına kapı aralayabileceğini belirtti. Pary’nin yeni gelişmeler ışığında ayrıca “uzay kampüsü” ve “uzay akademisi” altında yeni uzay mesleklerinden bahsettiği de vurgulandı. Gelişmiş ülkelerin yörüngede yaşadığı rekabetin askeri boyutları ilk kez Wikileaks belgelerinde ortaya çıkmıştı.

“Yıldız Savaşları” olarak adlandırılan rekabette milat kabul edilen gelişme, Çin’in 2007’de devre dışı kalan bir meteoroloji uydusunu vurmasıydı. Pekin, bu şekilde ABD’ye istediği zaman yörüngedeki hedefleri vurabileceğini göstemiş oldu. Ay’ın kolonize edilmesi veya asteroit madenciliğinde kimsenin uluslararası yasaları takmadığı günümüzde, yörüngedeki uydu savaşlarının neye benzeyeceği ve uzay çöplüğünü ne boyuta çıkaracağını tahmin etmek güç.

İlk “uzay kuvvetleri” girişimi ise ABD Başkanı Donald Trump tarafıdan başlatılmıştı. Trump, Fransa’nın izlediği stratejiden farklı olarak Uzay Kuvvetlerini bağımsız bir organizasyon olarak kurmuş ve denetimizi ABD Hava Kuvvetleri’ne vermişti.