Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mevlüt Uluğtekin YILMAZ
Mevlüt Uluğtekin YILMAZ

Eğitim ne kadar millî ve Azerbaycan...

Millî Düşünce Merkezi’nin 276. ’Bilgi Şöleni’18 Şubat 2015’te, Merkez’in “Ziya Gökalp Salonu’nda gerçekleştirildi. Konu: “Eğitim ne kadar millî; ne kadar eğitim?” idi. Konuşmacı; ömrünün 40 yılını eğitim dünyasına veren, bilge eğitimci Sayın Osman Erenalp idi. Sayın Erenalp bir Eğitim Müfettişi. (Özür dilerim; yanlış yazdım. Hani ’Osmanlı’oluyoruz ya... Şimdiki resmi adı Maarif Müfettişi’dir! Aramızda kalsın; tüm Bakanlık adlarının “Nazırlık” veya “Vekâlet” olarak değiştirileceği fısıltıları da ortalıkta dolaşıyor.)
Konferans, Sayın Hakan Paksoy yönetiminde slayt gösterileriyle başladı. Sayın Erenalp bir Dedekorkut bilgeliğinde, eğitim konusunda bilinmeyenleri bildirdi. Sizlere değerli eğitimcimizin o harika konuşmasından aldığım kısa sözleri iletmek istiyorum. Şöyle diyor Sayın Eranalp: “Millî Savunma ve Millî Eğitim, yabancıya emanet edilecek kurumlar değildir”, “Eğitimin öznesi öğretmendir”, “Hayatta en büyük mucize, küçükken iyi bir öğretmene rastlamaktır.”, “ Tevfik İleri ’essah öğretmen isterim’dedi. Cumhuriyetin ilk öğretmenleri essah (gerçek) öğretmenlerdi. 10. Yıl, 50.yıl marşını yazdıranlar ’essah’öğretmenlerdi”, “Köy Enstitüleri, millî, yerli, bize ait projeydi”, “Öğretmen Okulları’nın yeri başkaydı. 85 adetti. 1976’da kapandı. Müfredat birdi. Eğitimin tümünde; “Dilde, fikirde, işte birlik’ vardı.”, “Gün geldi kabak yetiştirilemeyecek sürede öğretmen yetiştirildi. Ve bir süre sonra “Üniversiteyi bitiren herkes öğretmen olur’, dendi.”, “Etkisi biten yönetici, yetkisini kullanmaya başlar. Diyalog kopar; başka etkiler girer. Kapıda güvenlik görevlisi, dışarıda polis, bunun sonucudur.”, “Millî Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Arif Nihat Asya’nın Bayrak Şiiri’ni kitaptan çıkarttı”, “Arkadaşım Atatürk kitabındaki Türkocağı sözü değiştirildi, yerine ’görkemli bina’yazıldı”, “Millî üniter devlet, millî eğitimle perçinleştirildi. Şimdi ise onun üzerinden dönüştürülüyor”. “Okulda mescit olması ve Osmanlıca dersleri ‘dine hizmet’ olarak görülüyor. Karşı çıkana ‘Kur’an yazısına karşı çıkılıyor’ diye bakılıyor”. “İlk Başöğretmenimiz Tonyukuk’tan Atatürk’e kadar olanları rahmetle anıyorum.”
Konferansın sonunda dinleyici sorularına geçildi. Özellikle, Yönetici Sayın Hakan Paksoy’un “Eğitimde bu kadar çok reform yapılması insanın nevrini döndürüyor” sözü ilginçti. Yine Sayın Hicabi Koçak “Türklüğün baş eseri olan Divanü Lügati’t-Türk’ü, Arapça’dan ilk kez Türkçeye çeviren Eğitimci Kilisli Rifat Bilge’nin mezarı Ankara’da Gülveren mezarlığındadır. Hiçbir eğitimcinin bundan haberi yok” diyerek bir vefasızlığı dile getirdi. Sevgili okuyucum; konferansın tümünü, bir süre sonra, internetteki ‘Millî Kanal’ndan takip edebilirsiniz.
Ve Azerbaycan...
Ankara’da bir diğer etkinlik; Başkanlığını Sayın Ahmet Baba’nın yaptığı Tarihdaş Milletler Topluluğu Derneği’nince Millî Kütüphane salonunda Azerbaycanlı konuklarla gerçekleştirildi. “Hacı Zeynelabidin Tagiyev ve Kafkas İslam Ordusu” konulu panel yoğun ilgi gördü. Salon tıka-basa doluydu. Prof. Dr. Yakub Mahmudov, Prof. Dr. Okan Yeşilot, Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin, Doç. Dr. İrade Memmedova, Doç. Dr. Firdovsiyye Ahmedova’dan oluşan Panelistler; 1. Dünya Savaşı sonlarında Nuri Paşa komutasında Azerbaycan’a giren Kafkas İslam Ordusu’nu ve Azerbaycan’ın fedakâr evlâdı Hacı Zeynelabidin Tagiyev’i anlattılar.
Değerli okuyucum: Ankara’da “Emperyalizm ve Aldatılan Kimlik: Ermeniler’ konulu panel düzenlenecek. Yönetici: MDM Başkanı Sadi Somuncuoğlu. Konuşmacılar: Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Prof. Dr. Ümit Özdağ, Prof. Dr. Nurullah Çetin, Gazeteci Uluç Gürkan, E. Korg. İsmail Hakkı Pekin. Yer: Türkiye Barolar Birliği, Barış Manço Cad. Av. Özdemir Özak sokağı Nu: 8 Balgat/Ankara. Tel: 2313194-95, Tarih: 27 Şubat 2015, Saat: 19.00. Lütfen bu panele zaman ayırınız. Ayrıca; E. Kur. Albay Fikret Bayır, o muhteşem eseri olan “Strateji Ustası Atatürk” adlı eserini; Ankara Kitap Fuarı’nda 28 Şubat Cumartesi günü Kaynak Yayınları standında imzalayacak.
Esen kalın efendim.

Yazarın Diğer Yazıları