Dünyanın İlk 5G Bağlantılı Ultrason Ameliyatı

Dünyanın İlk 5G Bağlantılı Ultrason Ameliyatı

Çin’deki bir hastane, 5G ağ üzerinden dünyanın ilk uzaktan gerçekleştirilen ameliyatını gerçekleştirdi. Odaklanmış ultrason ameliyatı, hastaneden 30 kilometre uzaklıktaki bir merkezden yürütüldü.

5G teknolojisiyle henüz fiili olarak tanışamamış olsak bile dünyada 5G teknolojisi hızla ilerlemeye devam ediyor. İçinde bulundurduğu özelliklerle birçok alanda kullanılacak olan 5G, özellikle sağlık alanında yeniliklere neden oluyor. Çin'deki Şangay Xuhui Bölge Merkez Hastanesi, 5G ağ üzerinden uzaktan gerçekleştirilen dünyanın ilk odaklanmış ultrason ameliyatını (FUS) tamamladı. Ameliyat hastanenin ameliyathanesinde gerçekleştirilirken cerrahi ekipman 30 kilometre uzaklıktaki Şangay Uluslararası Tıp Merkezi'nden (SIMC) kontrol edildi.

Ameliyatı bu ayın başlarında yapan Şangay Xuhui Bölge Merkez Hastanesinde Görüntüleme ve Girişimsel Radyoloji Anabilim Dalı Başkanı Xu Yonghua, “Geçmişte, hastaların yanında olmak mecburiyetindeydim ve operasyonları gerçekleştirirken verdikleri yanıtları yakından takip ediyordum ancak bundan sonra sorunsuz iletişim sağlayan 5G'nin yardımıyla operasyonları hastalardan yüzlerce kilometre uzakta yapabilirim” dedi.

Doktorlar cerrahi ekipmanı, B tipi ultrason rehberliğinde uzaktan kontrol etmek için bir bilgisayar kullandı. Bu bilgisayar, hastanın vücudundaki hastalıklı tümörlerin veya lezyonların dokusunu tahrip etmek için yüksek yoğunluklu, odaklanmış ultrason darbeleri kullanılmasına imkan sağlıyor. Bu işlem, hastanın vücudunda hiçbir kesik açmıyor ve kesik olmayan bir işlem olduğu için herhangi bir anestezi uygulaması gerektirmiyor. Yara izi veya kanama gerçekleşmediği için hasta ciddi bir ağrı ya da rahatsızlık hissetmiyor. Organlar ve dokular bozulmadan bu işlem gerçekleştiği için hasta hızlı bir sürede iyileşme imkânına sahip oluyor.

OPERASYON SADECE 5G İLE MÜMKÜN

Ancak, bu başarı yalnızca 5G teknolojisini kullanılarak elde edilebilir durumda. 4G ağlarının gecikmesi 5G ağlarına göre daha fazla olduğu için, hasta nefes alırken vücudunu hafifçe hareket ettirse bile hatalar meydana gelebilir ve bu hatalara herhangi bir gecikmeyle cevap vermek ciddi sonuçlar doğurabilir. Xu, “Ameliyatımızda mutlak bir hassasiyete ihtiyacımız var ve bu hassasiyet sayesinde, normal doku ve organlara zarar vermekten kaçınıyoruz” açıklamasını yaptı.