Dünyadaki en zehirli yiyecekler listesi
10 Nisan 2022 / 13:00
Düzenleme: 10 Nisan 2022 / 13:19
Dünyanın doğu bölgesinin insanları farklı yiyeceklere olan ilgisi ile biliniyor. Farklı canlı ve besinleri yiyen insanlar belkide bu tehlikenin farkında bile değil. İşte o besinler...
1 /21
WebTekno'dan aktarılan bilgilere göre; Dünyanın farklı yerlerinde bulunan farklı kültürler; sanat, evlilik ve giyim gibi konularda farklı görüşleri benimsemiştir. Bu farklı görüşlerin kendini gösterdiği bir diğer alan da ‘yemek’ kültürü. Sadece ülkemize baktığımızda bile bölgeden bölgeye bu konuda bazı büyük farklılıklar görülebiliyor.
2 /21
PİŞİRMEK İÇİN BİRKAÇ YILLIK EĞİTİMDEN GEÇİLMESİ GEREKEN BALON BALIĞI: İç organlarında tetrodoksin isimli oldukça zehirli bir maddenin bulunduğu balon balıkları, bu özelliğiyle aslında oldukça tehlikeli ve uzak durulması gereken bir hayvan olarak karşımıza çıkıyor.Fakat Japonya'da bu balığın yemeğini yapacak kişiler belirli eğitimlerden geçmek zorunda. Bu sebeple orada yemek güvenli sayılıyor.
3 /21
BU GÖRDÜĞÜNÜZ DEV SU KURBAĞASI- KUTLAMA YEMEĞİ OLARAK YENİYOR: Evet, Afrika'da bulunan Namibya'da dev su kurbağaları yeniliyor. Fakat sadece yılın belirli zamanlarında, erişkin olduklarında bu mümkün oluyor. Zira daha çiftleşme dönemine gelmemiş olanlar böbrek yetmezliği gibi hastalıklara yol açan bir zehir taşıyor.
4 /21
SADECE BELİRLİ ZAMANLARDA TÜKETİLEBİLEN AKE BİTKİSİ: İlk defa görmüş olabileceğiniz bu bitki Jamaika'ya özgü. Kendisi sadece tamamen olgunlaştığında yenebiliyor. Ek olarak oldukça zehirli olan siyah tohumları ortaya çıkmadan tüketilmesi gerekiyor.
5 /21
CANLI CANLI YENEN AHTAPOT UZUVLARI- SANNAKJİ: Kore'ye özgü yemek bir yemek olan Sannakji, canlı bir ahtapotun kesilip susam yağı ile hızlıca servis edildiği bir yemek. Tehlikeli kısmı da canlı olmasında. Zira yeterince çiğnenmezse, ahtapotun vantuzları boğulmalara sebep olabilir.
6 /21
KENDİSİNİ YİYENE VİRÜSLERDEN VİRÜS BEĞENDİREN MİDYE TÜRÜ- ANADARA GRANOSA: Düşük oksijenli ortamlarda bulunan bu midyeler, bu sebeple hepatit A ve E'den dysentery'e birçok farklı hastalığa sebep olabiliyor.
7 /21
İZLANDALILARIN ESKİ YİYECEKLERİNDEN, İLK DEFA YİYENLERE İĞRENÇ GELEN KÖPEK BALIĞI- HÁKARL: Bu balığın eti fermente edilmeden yenilemiyor. Bunun sebebiyse böbrekleri olmadığından üzerinde biriken ürik asit. Kabaca anlatmak gerekirse et, öncelikle 6 ile 12 haftalığına bir çukur içinde çürütülüyor, ardından.kurutuluyor ve kesilerek servis ediliyor.Taze taze yakalayıp yemek istenildiğinde ölüme kadar götürebiliyor. Bu nedenle öncelikle çürütülmesi gerekiyor.
8 /21
İÇİNDEKİ LARVALARLA BİRLİKTE YENİLEN VE BİRÇOK ÜLKEDE YASA DIŞI KABUL EDİLEN PEYNİR- CASU MARZU: Diğerlerinin aksine olgunlaşacağı zaman casu marzu'nun üstü örtülmüyor ve kasıtlı şekilde farklı böceklerin yavru bırakmasına imkân sağlanıyor. Sonuç olarak yenmeye hazır olduğunda(!) hem yumuşak hem dekurtçuk dolu bir deneyim sunuyor.Söz konusu peynirin satışı birçok ülkede yasak.
9 /21
DEVASA BİR DENİZANASI TÜRÜ- NOMURA DENİZANASI: Düzgün pişirildiği sürece sağlığa herhangi bir tehdit oluşturmayan bu tür, temelde oldukça zehirli.
10 /21
KÖKÜNDE VE YAPRAKLARINDA SİYANÜR BULUNAN MANYOK BİTKİSİ: Bazı yerlerde popüler olan bu bitkinin de aynı şekilde zehirden arındırılabilmesi için düzgünce pişirilmesi gerekiyor. Çiğ yenirse sıkıntı büyük.
11 /21
ÇİĞ YENEBİLMESİNE Mİ TAKILSAK MAYMUN BEYNİ OLMASINA MI? Beyin tüketimi, tedavi edilemeyen ve sinir sistemine zarar veren ölümcül bir hastalık olan Creutzfeldt-Jakob'a yol açabilir.
12 /21
SADECE BELLİ İŞLEMLERİN ARDINDAN TÜKETİLEBİLEN PANGİUM BİTKİSİ: Kabuğundan ayrı bir şekilde haşlanırsa veya farklı bir fermantasyon yöntemi uygulanırsa tüketimi zararsız olan pangium, içeriğinde hidrosiyanik asit bulunduruyor. Bu da olduğu hâliyle tüketirseniz midenizle kötü saatler geçireceksiniz demek.
13 /21
UYGUN ŞARTLAR ALTINDA TÜKETİLMEDİĞİNDE SIKINTILI ZAMANLAR GEÇİRİLMESİNE SEBEP OLAN MÜRVER: Mürverin aslında çay veya reçel gibi çoğu şeyin yapımında kullanııldığını biliyoruz. Bu ürünler herhangi zehir bulundurmuyor. Fakat eğer mürver yeterince pişirilmedenn veya olgunlaşmadan yenirse, içerdiği siyanür sebebiyle sağlık sorunlarına yol açar.
14 /21
ÇİĞ KAJU (ÜZERİNDE ÇİĞ YAZANLAR BELLİ İŞLEMLERDEN GEÇMİŞ HÂLDE SUNULUYOR) Alışveriş sitelerinde çiğ kaju satıldığını görüyoruz fakat asıl çiğ kajuyu yukarıdaki fotoğrafta görebilirsiniz. Bu hâliyle zehirli sarmaşıklarda da bulunan ölümcül bir kimyasal olan uruşiola ev sahipliği yapıyor. Yani gerçek çiğ kajulardan uzak durmak gerek.
15 /21
DÜZGÜN PİŞİRİLMEZSE İÇİNDEKİ ZEHİR MİKTARININ İKİ KATINA ÇIKTIĞI MEKSİKA FASÜLYELERİ: Bu fasülyelerin tüketilmeden önce en az 10 dakika haşlanması gerekiyor. Eğer bu sürenin altında kalınırsa, içerdiği fitohemaglutinin gibi maddelerden kaynaklanan zehir miktarı ikiye katlanır. Genel olarak çoğu baklagilin çiğ yenmesi, zehirlenmeye yol açabileceğinden tavsiye edilmiyor.
16 /21
BİRBİRİNDEN FARKLI SAĞLIK SORUNLARINA SEBEP OLAN, RHUBARB BİTKİSİNİN YAPRAKLARI: Rhubarb bitkisinin yapraklarında oksalik asit bulunuyor ve fazla miktarda tüketildiğinde vereceği zarar, hafif mide sorunlarından böbrek taşı gibi sorunlara kadar ilerleyebiliyor..
17 /21
ÇOK MİKTARDA YENİLDİĞİNDE DURUMU ÖLÜME KADAR GÖTÜREBİLEN KAYISI ÇEKİRDEKLERİ: Birçok farklı meyve çekirdeğinin yanında kayısı çekirdeklerinde de bulunan amigladin adlı madde, fazla miktarda tüketildiğinde mide enzimleriyle bir araya geliyor ve siyanür zehirlenmesine sebep olabiliyor. Bu da bir süre midenizle kötü zamanlar geçireceksiniz demek.
18 /21
PİŞİRİLMEDEN YENDİĞİNDE ZEHİRLEYEN DURİAN MEYVESİ: Kötü bir kokuya sahip olan bu meyve, pişirilmeden tüketildiğinde oldukça zehirli. Ayrıca alkolle birlikte tüketilmesi de kesinlikle önerilmiyor. Zira bu şekilde tüketildiğinde alkolün tam olarak sindirilmesini engelleyerek kusma gibi sorunlara yol açabiliyor.
19 /21
GÜMÜŞ ÇİZGİLERE SAHİP BİR BAŞKA BALON BALIĞI TÜRÜ: FELÇTEN ŞİDDETLİ DOLAŞIM SİSTEMİ PROBLEMLERİNE: Ciğeri, derisi ve organları oldukça fazla miktarda zehir bulunduran bu tür, ileri seviye felç gibi ciddi sorunlara yol açabiliyor.
20 /21
ZEHİRLİ OLMASA DA ÇOK SAYIDA ÖLÜMDEN SORUMLU OLAN SOSİSLİ (EVET, SOSİSLİ): "Bunun bu listede ne işi var?" diye düşünmüş olabilirsiniz. Fakat sosisli, özellikle küçük yaşlardaki çocuklarda görülen boğulma vakalarında en fazla görülen sebep. Zira, çocuklarda görülen boğulma vakaların yüzde 17'si sosisliden kaynaklı.
21 /21
SİNİR SİSTEMİNE ZARAR VERME POTANSİYELİ OLAN YILDIZ MEYVESİ: Özellikle böbrek hastalıkları bulunan kişilerin uzak durması gereken bu meyve, fazla miktarda tüketildiğinde beyne zarar verip sinir sisteminde sorunlara yol açabiliyor.
Bunlar da İlginizi Çekebilir