Dört kitabın mânâsı...
Başlığımız yanlış anlaşılmasın! Amacımız; sevgili Yunus’un; aklı kilitli, gönlü çoraklaşmış sözde din adamlarına “Dört kitabın mânâsı/Bellidir bir elifte/Sen elifi bilmezsin/Bu nice okumaktır?” diye, seslendiği şiirini açıklamak değil. Biz bu başlığımızla, dört yazarın kitabından söz edeceğimizi belirtmek istedik...
Kitapların adları şöyle: “İlk Kavim Türk’ün ÜlküsüKızıl Elma”, “Paşa Paşa Ya ta caksınız”, “Gazi Mustafa Kemal’in İslam/Kur’an Kültürü” ve “Gök Aradık Tuğlara”...
Kızıl Elma, Kültür ve Devlet eski Bakanlarımızdan Sayın Namık Kemal Zeybek’in eseri... Kitaba geçmeden önce, bir-iki cümleyle Sayın Zeybek’ten söz etmeliyim. Sayın Zeybek, inandığını gerçekleştiren birisi. Turgut Özal’ın Başbakanlığı döneminde Kültür Bakanlığı’nın kuruluşunu sağlayan ve ilk Kültür Bakanı olan; o Bakanlık’ta, Türk kültür tarihinin değerlerini çizgi romanlarla topluma ulaştırarak -bir anlamda- Atatürk’ün ülküsünü gerçekleştirmeye çalışan, değerli bir kültür ve siyaset insanımız. Onun Türk Kültürüne hizmet aşkını uygun bir zamanda anlatırız. Gelelim son kitabı Kızıl Elma’ya... Bu eserinde Sayın Zeybek, Türk’ün; dünya insanlığı içinde ’Tarım Uygarlığı’dönemini ilk başlatan kavim olduğunu harika bir anlatımla açıklamaktadır. Bu eseri özelliklegençlerimizin okumasını dilerim. Kitaba, Togan Yayınları’nın 212 542 0297 numaralı telefonundan ulaşabilirsiniz.
Paşa Paşa Ya ta caksınız ise, Sayın Kurmay Kıdemli Albay İkrami Özturan’ın çalışması. Bu kitap, Türk askerlerinin Silivri’de verdikleri hukuk mücadelesini anlatıyor. Anlatımdaki görkem insanı büyülüyor. Balyoz Davası sanıklarından-mahkûmlarından olan yazarın, bilgi birikimine hayran kalıyorsunuz. Tuhaftır; eserin acılarla dolu, insanı kahreden konusunu okurken, yazarı olan Türk subayının parmak ısırtan entellektüel seviyesine tanık olmanın buruk sevincini de yaşıyorsunuz. Kitap gerçek bir belgesel; tarihe kaynak olacak bir çalışma. Her sayfası, her satırı ince bir titizliğin eseri... Bu kitabı sizlere ileride genişçe anlatacağım. Böyle bir çalışmayı topluma sunduğu için Sayın Özturan’ı ve Bilgi Yayınevi’ni kutluyorum. Kitaba, internetten ve tüm seçkin kitapçılardan ulaşabilirsiniz.
Gazi Mustafa Kemal’in İslam/Kur’an Kültürü... Bu eser, Sayın Sedat Şenermen’in bir çalışması... Son 12 yıldır, ruhu ve gönlü kara insanların Atatürk’ümüzle sinsice nasıl uğraştıklarını biliyoruz. İlahiyatçı olan Sayın Şenermen bu kitabı yayımlayarak, onlara okkalı bir ders vermiş. Kitabın en ilginç bölümü ise, Atatürk’ümüzün kendi parasıyla Japonya’nın başkenti Tokyo’da Cami yaptırmasıdır. Ayrıca Atatürk ve İnönü döneminde yapılan ve tamir edilen Camilerin tüm listesi sıralanmış. Böyle bir eser gerekliydi. Bu eseri hazırladığı için Sayın Sedat Şenermen’i ve Togan Yayınları’nı gönülden kutluyorum. Esere Yayınevi’nin 212 542 02 97 numaralı telefonundan erişebilirsiniz.
Ve “Gök Aradık Tuğlara”... Sevgili Mehmet Ali Kalkan’ın son şiir kitabı... Sunuşu, Şair Yavuz Bülent Bakiler yapmış. Desenler ise, Dr. Ahmet Ali Arslan’ın... Kitapta, üç bölümde 51 görkemli şiir var. Size hangi birisini yazayım? Her biri, birbirinden güzel. Birini alsam, diğeri gönül kor... Ama yine de, tadımlık bir-iki dize... Elbet En Başa Yazdım’da şöyle diyor sevgili Kalkan: “Oğul! Ben bu sözleri/Kavim, kardaşa yazdım/Dedem Korkut Ata’yla/Verdim başbaşa yazdım.” Şairimiz “Bu Gece” şiirinde ise: “Sevdanı içimde yaşaya duya/Hasretini yazdım toprağa, suya/Hani deryâ deryâ gözlerin var ya/İki damlasında yüzdüm bu gece” diyor... Bu şiir demetine, Türk kültürünün emektar kaynağı Ötüken Yayınları’nın 212 251 03 50 numaralı telefonundan ulaşabilirsiniz.
Esen kalın efendim.