TV100’ün haberine göre; Diyetisyen Gülçin Işık, detoks yaparken nelere dikkat edilmelidir, kimler detoks yapabilir, karşılaşılabilecek olumsuz etkiler nelerdir tüm ayrıntılarıyla açıkladı.
KİMLER DETOKS YAPMAMALI?
Meselemiz vücudu toksinlerden arındırmaksa, aslında herkes detoks yapabilir. Yalnızca bunun şiddeti, içeriği kişiye göre değişebilir. Metabolizmanın hızlandırılmasına da yardımcı olduğunu düşününce herkesin belli zamanlarda detoksa ihtiyacı vardır diyebiliriz. Ancak yine de böbrek hastaları, kalp hastaları, yüksek tansiyon hastaları ve hamilelerin detoks yapmamaları gerekir.
DOĞRU DETOKS NASIL YAPILMALIDIR?
Et ürünlerinden tamamen arınarak yalnızca sebze ve meyve suları tüketerek,
Birkaç günlük oruç tutarak,
İçilen suların limon, maydanoz, tarçın gibi yiyeceklerde destekleyerek, alkali hale getirerek,
Ağır metallerden, toksin yükünü artıran yiyeceklerden uzak durarak,
Kahve, çay gibi kafein içeren gıdalardan dahil uzak durarak,
Sigara, alkolden uzak durarak,
Egzersizin şiddetini ve gün sayısını artırarak,
Farklı farklı şifalı bitkilerden tarifler deneyerek yapılabilir. Genellikle detoks programları 1-7 gün arasında değişmektedir. Çoğunlukla mutlaka egzersiz ile desteklenerek hareket edilir. Yeşil sebzelerin günlük beslenmedeki miktarı artırılır. Sigara, alkolden uzak durulur. Hatta çay, kahve yerine bitki çaylarına yönelerek program oluşturulur.
DETOKSTA KARŞILAŞILABİLECEK OLUMSUZ ETKİLER NELERDİR?
Eğer programınız uzun süreli veya çok düşük kalorili ise; ağız kokusu, yorgunluk, halsizlik hatta sinir hali söz konusu olabilir. Uzun süreli detokslar bazı makro öğelerin (protein gibi) ve vitamin, minerallerin eksikliğine sebep olabileceğinden ölümle bile sonuçlanabilir. O yüzden uzun süreli detokslardan uzak durmalısınız.
Detoks için örnek menü:
1 çay kaşığı zencefil,
½ avokado,
1 su bardağı demlenmiş yeşil çay,
2 dal taze kişniş veya ½ çay kaşığı kişniş (baharat),
1 dilim ananas,
1 küçük salatalık,
½ limon.
Hepsini karıştırın ve ara öğün olarak tüketin. Kişniş vücuttan ağır metallerin atılmasına yardım ederken, ananas içerisindeki bromelain sayesinde yağ yakımını hızlandıracak. Yeşil çay, zencefil ve limon zaten vücutta arındırıcı etkiye sahip gıdalar arasında yer alıyorlar. Avokado hem vitamin mineral açısından zengin, hem de doymamış yağ içeriği yüksek bir besin. Salatalık ise hem lif içeriği yüksek hem de tam bir arındırıcı besin örneklerinden bir tanesi olarak bu detoks içeriğinin vazgeçilmezleri arasında.
DETOKS SONRASI NE YAPMALI?
Haftada 1-2 gün kırmızı et, 2-3 gün beyaz et olacak şekilde program oluşturulmalıdır. Onun dışındaki öğünlerde sebze meyve içeriği yüksek olup, süt ürünleri ve kuru yemişlerle de zenginleştirmeye özen göstermekte fayda var.