Ünlü deprem uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, İstanbul''da bugün meydana gelen ve paniğe neden olan deprem hakkında Yeniçağ''a önemli açıklamalarda bulundu.
Üşümezsoy''un depreme ilişkin paylaştığı görsel ve açıklamaları şöyle:
Bugün Kartal''da olan deprem kırmızı yıldızla gösteriliyor. Bunun etkileri mavi noktalarda düşük şiddette, sarı ve kırmızı noktalar ise yüksek şiddette olduğu alanlardır. Bu yüzden mavi noktalardaki etkiler belli çizgisellikler boyunca görülmekte. Kırmızı noktalar ise zeminlerin kötü olduğu alanlarda. Yeşil ve sarı zeminlerde şiddet görece azalmakta.
Haritaya dikkatli baktığımızda Maltepe Cevizli civarında yüksek etkilerini görmekteyiz. Ümraniye''nin kuzeyindeki düz alanda ve Tuzlada... Bu bize fayın, Kuzey Anadolu dedikleri adalar fayından 10 km. daha kuzeydeki bir fay hattında yırtılmayı gösteriyor. Bu da bize göstermektedir ki; "Büyük İstanbul depremi Adalar fayında olacak" tezini çürütmektedir. "Tuzla''dan Yeşilköy ve Büyükçekmece''ye kadar uzanan Marmara Denizi''nin Kuzey kenarındaki fay hattı kırılarak Büyük İstanbul depremi olacak" deniliyordu. Oysa bu fay tamamen ölü bir faydır ve bunda stres yoktur. Bugün olan deprem de bu faydan 20 km. uzaktaki bir odaktadır. Bu da göstermektedir ki, hem Yeşilköy''de hem Çekmece''de hem de Kartal''da olan depremler Adalar fayı ile ilişkili değildir. Tam tersi Adalar fayını kesen genç faylardır. Bu anlamda Çekmece açıklarında, Bakırköy açıklarında ve 99 depreminden sonra Tuzla ve Kartal''da olan depremler aslında Adalar fayı ile bir alakası yoktur. Ancak, maalesef spekülatörler bu depremleri Adalar fayına bağlıyorlar. Dediğim gibi, Adalar fayı ölü bir faydır. 99 depreminde Yalova-Çınarcık hattı boyunca giden fay hattına verev gelen kollardaki depremlerdir.
Şöyle daha basitleştirirsek; Yalova -Çınarcık fayı bir otoban ise buna verev gelen kollar ise ikincil linklerdir. Yani bu yan kollardaki alanlardır. Bunlarda karaya doğru uzanarak, buralarda 99 depreminin etkisiyle stes yüklenerek kırılmalar yapmaktadır. Adalar fayı ile ilgisi yoktur. Adalar fayının da ölü fay olduğunu gösteren nokta bu depremlerin Adalar fayında değil, ondan 15 km. Kuzeyde ya da Güneyde olan depremlerdir. Bu depremin oluştuğu yer ve şiddet etkilerinin oluştuğu yerlere baktığımız zaman Adalar fayı iddialarını tümüyle çürüten bir depremdir.
Marmara Denizi''ndeki yegane risk taşıyan Kumburgaz çukurundaki fay hattıdır. Ama bunun dışında buradaki şiddetin etkilerini gördüğün zaman çizgisel gidişler göstermektedirler. Ve bu çizgisel gidişler fay hatları ya da eski faylardır ama deprem dalgaları bu faylar boyunca şiddetli hissedilmektedir.
17 Ağustos''tan sonra Kartal''da Kartal''da, Cevizli''de, Tuzla''da ve Bakırköy''de olan depremler Kuzey Anadolu fayı ile ilgili değil, Marmara Denizini Kuzey-Güney yönünde kesen ikincil faylardadır. Bu faylar da Yalova-Çınarcık fayının sisteminin etkisindeki faylardır.
Bu faylar büyük depremler büyük depremler yaratmaz. Fakat şehire çok yakın oldukları için riskli olabilir. Bu faylarda hem depremler seyrek hem de 6 büyüklüğü geçecek depremler olması çok nadirdir. Şehir içinde oldukları için de etkili olabilir. Çekmece gölünün iki yanında Haramidere''de, Tuzla''da, Büyükada''nın doğu kenarından Dragos''tan Cevizli''ye doğru giden hatlar söz konusudur. Bu hatlarda 17 Ağustos''tan sonra da olan depremler söz konusuydu ve bunlar Yalova-Çınarcık faylarının çatallanmış kollarıdır.