Ekranların ilgiyle izlenilen yarışma programı MasterChef 2020’de bu akşam yarışmacılardan “çilekli tart” yapılması istendi .Peki, 22 Ekim MasterChef 2020’ye damgasını vuran lezzetlerden çilekli tart nasıl yapılır? Püf noktası ve incelikleri nedir? Çilekli tart malzemeleri ve daha fazlası haberimizde…
Çilekli Tart İçin Gerekli Malzemeler
Tart hamuru için:
2 su bardağı un
1 adet yumurta sarısı
175 gram soğuk tereyağı
1/2 su bardağı pudra şekeri
1 yemek kaşığı soğuk su
1/4 çay kaşığı tuz
Kreması için:
2,5 su bardağı süt
2 adet yumurta sarısı
1/2 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı mısır nişastası
1 adet çubuk vanilya
1 yemek kaşığı tereyağı
Üzeri için:
500 gram çilek
Tart kalıbını yağlamak için:
1 tatlı kaşığı tereyağı
Çilekli Tart Yapmanın Püf Noktası Nedir?
Piştiğinde çatlamaması için tart hamurunu kısa sürede toparlamaya bakın, çok fazla yoğurmayın. Hamuru, kullanacağınız tart kalıbının çapından 1-2 cm. büyük olacak şekilde açmaya özen gösterin. Unun yoğunluğuna göre oranını 1/4 su bardağı kadar azaltıp, arttırabilirsiniz.
Çilekli Tart Nasıl Yapılır?
Tartın kremasını hazırlamak için; derin bir kaba aldığınız yumurta sarılarını toz şeker ve mısır nişastası ilavesiyle çırpın. Toz şekerler tamamen erimiş ve karışımın rengi beyaza dönük olmalı. Ortadan ikiye kestiğiniz vanilya çubuğunun iç kısmında kalan çekirdekli kısmını sivri bir bıçağın ucu ile kazıyın. Soğuk sütü küçük bir tencereye aktarın. Elde ettiğiniz vanilya özü ile kısık ateşte kaynatın.
Çırpılmış yumurta sarılarını, kaynamakta olan süt ile azar azar karıştırıp, ılıştırarak süt tenceresine aktarın. Aralarda karıştırarak, kısık ateşte koyu bir krema kıvamını alana kadar pişirin ve ocaktan aldığınız krema karışımına azar azar tereyağı katıp, kıvam alması ve renginin berrak olması için bir çırpıcı yardımıyla karıştırın.
Soğuması için ayrı bir kaba aldığınız kremayı, ılındıktan sonra üzerini kapatın. Buzdolabında en az bir saat kadar bekletin.
Tart hamurunu hazırlamak için gereken elenmiş un, pudra şekeri ve tuzu mutfak robotuna alıp karıştırın, küçük parçalara ayırdığınız soğuk tereyağını azar azar katıp karıştırma işlemini sürdürün. Son olarak yumurta sarısı ve soğuk suyu katıp bir parça daha karıştırmaya devam edin.
Tahta bir kaşıkla toparladığınız tart hamurunu, yatay şekilde streç filmle sardıktan sonra buzdolabında 30 dakika kadar dinlendirin; dinlenen hamuru, tereyağıyla yağladığınız maksimum 27 santimetrelik bir tart kalıbına elinizle bastırarak yayın.
Hamurun eşit oranda pişmesi ve kabarması için tart kalıbı büyüklüğünde bir yağlı kağıt kesin ve hamurun üzerine açın. Orta kısmını ağırlık yapması ve hamura düz şeklini vermesi için nohut, kuru fasulye gibi bir bakliyatla doldurun. Elde ettiğiniz hamuru önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık 25 dakika hafif bir renk alana kadar pişirin.
Fırından çıktıktan sonra üzerindeki yağlı kağıt ve kuru bakliyatları alın. Aynı ısıda 5 dakika daha fırınladığınız tart tabanını fırından alın, dinlendirin.
KAYNAK: ACUNN.COM